Sony oznámila konzoli PlayStation 5 Pro, vyjde začátkem listopadu za 20 290 Kč

novinka  330
Martin Šmíd, 10. 9. 2024 17:10
Spekulace posledních zhruba dvou let se před malou chvilkou potvrdily. Mark Cerny dnes během speciální prezentace PlayStationu oznámil výkonnější verzi konzole PlayStation 5, která ponese označení Pro. S novou konzolí chce Sony docílit, aby si hráči mohli užívat hry v maximální možné kvalitě, ale při zachování vysokého frameratu, což doposud nebylo možné. I kvůli tomu je GPU v nové konzoli o 67% výpočetních jednotek a o 28% rychlejší paměť, byla vylepšena podpora pro ray-tracing a zároveň byla oznámena i AI upscalovací technologie PlayStation Spectral Super Resolution, o níž se v posledních měsících také hodně mluvilo.

Díky tomu třeba hry The Last of Us Part II, Marvel’s Spider Man 2, Horizon Forbidden West nebo Ratchet & Clank: Rift Apart běží na konzoli PlayStation 5 Pro nejen v 60 snímcích při Fidelity režimu zobrazení, ale zároveň mají i ostřejší a detailnější obraz. Do her Gran Turismo 7 nebo Hogwarts Legacy mohl být zakomponován ray-tracing při zachování 60 snímků.

  • Konzole nabídne vylepšení PS5 Pro Game Boost, které bude možné aplikovat na více než 8500 her z PS4 a PS5. Hry díky této funkci budou moci běžet lépe, zároveň by měla být u vybraných her zlepšena kvalita obrazu.
  • Konzole PlayStation 5 Pro bude uvedena s podporou technologie Wi-Fi 7. Podporováno je i 8K hraní a VRR.
  • Konzole PlayStation 5 Pro bude dodávána s 2TB SSDčkem, bezdrátovým ovladačem DualSense a kopií Astro's Playroom
  • Konzoli budou při uvedení podporovat i hry třetích stran jako Alan Wake 2, Assassin's Creed: Shadows, Dragon's Dogma 2, Final Fantasy 7 Rebirth nebo The Crew Motorfest.  
  • Hra Gran Turismo 7 dostane dva nové režimy na konzoli PlayStation 5 Pro. Jeden podporující rozlišení 8K a druhý 4K s ray-tracingem a vylepšenou vizuální stránkou při 60 snímcích.
  • Současné kryty pro PS5 a PS5 Slim nejsou kompatibilní s konzolí PlayStation 5 Pro.


Konzole PlayStation 5 Pro vyjde 7. listopadu letošního roku za cenu 799 euro/699 amerických dolarů. Za tuto cenu se bude konzole prodávat bez Blu-ray mechaniky. Tu bude možné dokoupit samostatně, jako je tomu u současného digitálního modelu konzole PlayStation 5. Do komentářů nám můžete napsat, jestli je cena podle vás v pořádku a budete si konzoli kupovat. 

UPDATE: Doporučená maloobchodní cena je v současnosti stanovena pro ČR na 20 290 Kč.

Zdroj: TZ

PlayStation 5

ps5
Sony Interactive Entertainment, Sony Interactive Entertainment
KARTA HRY

Komentáře