Logitech g25

special  29
Marek Balhar, 10. 10. 2008 21:03
Tentokrát pro vás máme recenzi na závodní volant Logitech g25. Ten lze připojit k PC, ale je vhodný rovněž pro PlayStation 2 a 3. My jsme ho testovali na PS3 a můžeme říci, že hraní s ním je něco neuvěřitelného. Logitech g25 nabízí neskutečně realistický pocit při hraní závodních her, perfektní kontrolu nad strojem, dvoumotorový force feedback zajišťující silnou zpětnou vazbu a šestistupňovou řadící páku.

Volant - Je velmi pěkně designově zpracován. Celý je potažen po obvodu kůží. Velmi dobře se díky tomu ovládá a nebudou vám tak sjíždět ruce při zatáčení. Jako u většiny dostupných volantů, ani zde nebude chybět sekvenční převodovka, která je z oceli. G25 vyčnívá nad ostatními volanty tím, že jím lze otočit o 900°, což posunuje herní zážitek někam úplně jinam. Na volantu g25 jsou dvě červená tlačítka, na která si můžete nastavit libovolnou funkci ve hře. Na rozdíl od běžných volantů má g25 dvoumotorový force feedback, který vám zaručí 100% zážitek ze hry a hlavně silnou zpětnou vazbu. Při hraní GT5p na trati EIGER NORDWAND na cílové rovince jsem najel na skok a najednou jsem mohl volant naprosto lehce protáčet, při dopadu na zem se lehké otáčení změnilo na těžké a pokračoval jsem v jízdě. Je to opravdu skvělý zážitek. Tato funkce funguje u většiny her. Moc jsem jich ještě nevyzkoušel, ale vím, že funguje u Colin McRae: DIRT. To jsem ale odbočil od tématu. Pokud vás budou bolet ruce ze stálého protáčení, je možno přepnout si otáčení z 900° na 180°. Průměr samotného volantu je 28cm. K tomu, aby držel na stole, slouží příchytný systém se dvěma závity, které drží volant pevně a díky nimž se ani nehne.

Řadící páka - Důležitá věc, která u této výjimečné závodní sady nesmí chybět. Řádicí páka je potažena kůží a nad ní je panel s různými tlačítky. Můžete si přepnout mezi automatickou a manuální převodovkou. Ti z vás, kteří chtějí mít maximální zážitek ze hry, si zapnou manuální převodovku a to je pak jízda. Hlavně když použijete spojku, ale k tomu se dostaneme o pár řádku níže. Celkem je u řadící páky dvanáct tlačítek, které využijete v závodních hrách, ale také je lze použít v ostatních herních žánrech. Různé řadící stupně jsou reportovány jako tlačítka a při každém zařazení tak uslyšíte cvaknutí. Zpátečku zařadíte přes neutrál - stlačením páky a jejím zařazením do pozice šestky. Uchycení je realizováno pomocí tří závitů – dvěma vpředu a jedním vzadu. O jejich efektivitě není pochyby. Drží opravdu pevně i při prudším záběru. Občas se vám stane, že místo 5 zařadíte 3 nebo neutral, ale to časem vypilujete. Za pár hodin už budete jezdit jak Michael Schumacher.

Pedály - Už na první pohled je patrné, že jsou pedály dokonale zpracovány. Jsou vyrobeny z oceli a na jejich povrchu nalezneme protiskluzové gumy. Žádný herní volant s pedály vám nenabídne takový luxus jako právě g25. Všechny fanoušky a také řidiče překvapí, jak se pedály chovají, když je stlačíte. Plynový pedál jde prošlápnout lehce, brzda jde už trochu ztuha a nejtvrdší na zmáčknutí je spojka. Přesně tak to má být a budete si tak připadat jako ve skutečném autě. Snad největším překvapením je pro mnohé spojka. Žádný volant ji totiž zatím nepřinesl. Mnoho her na PC spojku podporuje, ale na PS3 víme pouze o GT5p, kde si můžete nastavovat různé chody řadící páky a mnoho dalšího. Se spojkou je jízda úplně jiným herním zážitkem. Za zmínku stojí i uchycovací systém na koberec. Na spodu pedálů jsou drobné špičky, které si můžete vysunout. Poté už pedály pouze položíte na koberec a jezdíte. Pedály jsou docela težké, takže když rychle dupnete na brzdu, neposunou se. Menší zklamání může zažít ten, kdo by plyn čekal níže než ostatní pedály.

Závěrem - Pro velké fanoušky a pro ty, kteří chtějí mít maximální požitek z jízdy, je tento volant tou nejlepší volbou. Dříve jsem hrál závodni hry na SIXAXISu a moc mě to nebavilo, ale po koupi tohoto volantu se můj herní zážitek naprosto změnil a už bych ho za nic nevyměnil. Balení obsahuje volant, pedály, řadící páku, manuál v AJ, software do PC a jako bonus hru Rfactor na PC.

+ 900 stupňová osa volantu

+ Plnohodnotná řadící páka a spojka

+ Kožené zpracování

+ Rozdílný odpor v pedálech

- vysoká cena

Komentáře