Uncharted 3: Drake’s Deception

preview  13
Martin Šmíd, 12. 12. 2010 14:45
Když byl vydán druhý díl Uncharted s názvem Among Thieves, každý ihned věděl, že se dočká na 100% pokračování. Mohly za to jednak vysoké známky u herních kritiků, kteří Among Thieves označili za jednu z nejlepších her herní historie, ale také milionové prodeje. Od vydání druhého dílu tu byly nějaké ty spekulace, kam by se mohl Nathan Drake tentokrát vydat, ale ty byly většinou hodně nepřesné a spíše se jednalo o výmysly internetových blogerů. Až před několika týdny se objevil zdroj, který tvrdil, že se Nathan podívá do pouště. Měl pravdu a hra Uncharted 3: Drake’s Deception je nyní skutečně oznámena.

Nathan Drake je už ostřílený dobrodruh, který se hned při své první velké výpravě vydal po stopách svého předka Sira Francise Draka, aby nalezl velké zlaté město El Dorado. Jaké ale bylo překvapení, když zjistil, že po tom všem utrpení se jedná prakticky jen o velkou zlatou sochu. Sochu ale tak cennou, že by si mohl koupit celou planetu. Druhý díl zavedl Nathana na stopu Marca Pola, který odhalil skutečnou lokalitu záhadného města jménem Shambhala, které se nachází někde v Tibetu. Že během těchto cest málem přišel Nathan Drake o svůj život, to ani nemusíme psát. Kde kdo by si tak už dal oddych a nějaké to další cestování hodil za hlavu. Nathan Drake ale takový není. Neustále chce objevovat zapomenuté říše a památky, o kterých se má za to, že jsou jen pouhým výmyslem. Jinak tomu není ani u třetího dobrodružství, které bude podle všeho zatím tím nejnebezpečnějším, ale také nejepičtějším.

Před oznámením třetího dílu se na internetu spekulovalo, kam by se tentokrát Nathan mohl vydat. Padala tu spousta tipů, ale nikoho ani ve snu nenapadlo, že se vydá do obrovské pouště Rub´ al-Chálí, kde bude hledat jedno posvátné město, které před tisíci lety zmizelo z povrchu země a nikdo ho od té doby nenašel. Toto město badatelé nazývají Iram of the Pillars. Už před několika desítkami let mu byl na cestě badatel, později voják, T. E. Lawrenc, známý též jako Lawrenc z Arábie, který toto ztracené město nazval jako Atlantis of the Sands. Nathan jakožto velký obdivovatel Lawrence z Arábie a jeho knížky Sedm pilířů moudrosti, se tak rozhodne toto bájné ztracené město najít, což by mu přineslo nejenom velkou slávu, ale i vnitřní uspokojení. Pokud jste pozorně sledovali trailer, tak jste si v něm mohli všimnout ještě dalších jmen dobrodruhů, kteří v minulosti toto ztracené město hledali - Bartram Thomas, Harry St John Philby a Sir Wilfred Thesiger, a není náhodou, že šli právě po stopách Lawrenc z Arábie.

Ztracené město je něco, co chce objevit kde kdo. Už po stovky let se ho snaží najít nejrůznější skupiny, které prahnou po slávě, ale také hromadě peněz, na které by si tímto kolosálním objevem přišly. Je tak jasné, že jakákoliv konkurence tu není vítaná a zvláště, pokud jde o jméno jako Nathan Drake. To je ostatně i velkým magnetem na všelijaké průsery, takže nebudou ani nyní chybět všelijaké šarvátky a zapletení se s prozatím utajovanou organizací. Aby na to vše nebyl Nathan Drake sám, do hry se vrací jeho velký kamarád Victor Sullivan. Jestli se vrátí i nějaká ta další postava z předchozích dílů, jako třeba Elena Fisher, to je zatím velkou otázkou. Určitě se dá ale počítat i s nějakou tou ženskou postavou. Ostatně, Uncharted je hodně inspirován eskapádami Indiana Jonese.

V prvním traileru jste mohli vidět jednu z mnoha lokací, kde se bude Uncharted 3: Drake’s Deception. Pouštních lokací bude samozřejmě dost, ale vývojáři slibují, že se podíváte i do dalších koutů naší modré planety, které budou po grafické stránce dovedeny do naprosté dokonalosti. Vývojáři si jednotlivé lokace vybírali tak, aby se na nich mohli po designérské stránce pořádně vyřádit. Zatím je ale potvrzená pouze poušť Rub´ al-Chálí. Na oznámení dalších lokací bychom neměli dlouho čekat.

Každopádně Uncharted 3 se snaží být velkým filmovým zážitkem. Jednak díky technologii motion-capture, která zajistí realistické chování herních postav, tak prací kamery, která bude scénu vždy zabírat z toho nejlepšího úhlu, aby vypadala fakt epicky. Jinak je Drake’s Deception úplně klasický Uncharted díl, kde budete střílet a bojovat s nepřáteli, nyní můžete útočit pěstmi na více nepřátel najednou, ale také skákat a překonávat všelijaké překážky. Prostředí navíc bude hodně zrádné, takže se i kolikrát může stát, že plošinky se budou rozpadat přímo pod Nathanem, který bude muset tentokrát hodně pohnout a bleskově hledat tu nejlepší cestu. Celkově celý systém lezení byl hodně vylepšen, což je určitě hodně dobře. Ne že by v předchozích hrách byl špatný, ale k dokonalosti něco chybělo.

Druhý Unchated přinesl novinku v podobě online multiplayeru. Ten nebude chybět ani ve třetím díle, přičemž vývojáři slibují jak klasickou multiplayerovou část, tak kooperativní složku. Vše hodlají navíc vylepšit tak, aby mohli soupeřit s těmi nejhratelnějšími online hrami, jakými je Call of Duty nebo Halo. Ono zaměření se více na multiplayer souvisí s ekonomikou, jak prozradil Evan Wells z Naughty Dogu. Hráči v této době kupují jen omezený počet her za rok, přičemž pokud jim dají do Drake’s Deception skvělý multiplayer, věří, že se jim v budoucnu odvděčí koupí právě této hry a poté i dodatečného obsahu. Více se už o této části nechtěli vývojáři rozpovídat, ale slíbili, že se vše podstatné dozvíme během příštího roku.

Pokud jste hráli první i druhý díl, tak víte, že si Naughty Dog zakládal na jedinečném audiovizuálním zpracování, které doslova bralo dech. S grafickou stránkou hry Uncharted 2: Among Thieves se v dnešní době může rovnat jen hodně málo konkurence, pokud nějaká vůbec existuje. Pokud jste si mysleli, že vývojáři z Naughty Dogu zašli druhým dílem až za limity Playstationu 3, tak jste se hodně spletli. U Drake’s Deception totiž slibují ještě úchvatnější podívanou, která bude za hranicemi toho, co je dnes možné vidět. Ostatně, on i první trailer vypadá naprosto neuvěřitelně, a to nám můžete věřit, že běží na herním enginu a nic nebylo předrenderováno. Ke všemu si navíc přičtěte fakt, že hra poběží ve 3D, díky čemuž budete mít písek až v obýváku. S pořádnou televizí vás tak čeká ultimátní podívaná, na kterou asi jen tak nezapomenete. Naughty Dog nenazývá Drake’s Deception takovým herním Avatarem jen tak pro nic za nic.

Vývojáři z Naughty Dogu se ostatně sami nechali slyšet, že rádi posouvají hranice videoherní grafiky. I z tohoto důvodu si vybrali příběh, kde se bude třetí Uncharted odehrávat. Písek je totiž hned vedle vody, ohně a dalších přírodních živlů hodně těžko zpracovatelný a v zatím žádné hře nebyl dobře zpracován. „Jsme bandou nerdů. Když k nám doputovala myšlenka s pískem, všem se nám rozzářily oči a řekli si, že je to opravdu hodně těžké udělat. Přesně ale tohle musíme udělat!,“ prozrazují vývojáři z Naughty Dogu. Dynamické zpracování písku, ale i dalších živlů, jako je voda, oheň, kouř a další, by mělo být velkým trumfem třetího dílu. Podle Naughty Dogu ještě nikdo nezašel tak daleko. On ostatně už první trailer v závěru naznačuje, čeho se po této stránce dočkáme. Dynamická voda jako v Hydrophobii by nebyla úplně k zahození.

Hodně velkou obměnou prošla i herní fyzika. V jedné scéně v demoverzi jsme mohli vidět, jak Nathan střelil raketometem do kamenné budovy uprostřed pouště, a ta se ihned sesunula realisticky k zemi. Jednalo se o jeden z hodně wow efektů, nad kterými budete v plné verzi neustále slintat.

Když by nám někdo po Among Thieves řekl, že třetí díl bude mít ještě větší ambice a čeká nás v něm i lepší grafické zpracování, asi bychom ho označili za blázna a doporučili mu léčení. Při pohledu na Uncharted 3: Drake’s Deception musíme říci, že nyní jsme asi za blázny my, protože hra už rok před vydáním vypadá opravdu neuvěřitelně. Příští rok nás tak dost možná čeká největší dobrodružství našeho života. Naughty Dog ještě nikdy nezklamal a dá se říci, že na 99% nezklame ani tentokrát. Jde totiž o zaručenou značku kvality. Uncharted 3: Drake’s Deception vyjde 1. 11. 2011 exkluzivně pro Playstation 3.

Uncharted 3: Drake’s Deception

ps3
Sony, Naughty Dog
Datum vydání hry:
2. 11. 2011
KARTA HRY
10/10

Komentáře