Final Fantasy XIV

preview  10
Martin Šmíd, 3. 3. 2010 21:38
Od vydání Final Fantasy XI se spekulovalo o tom, že Square Enix připravuje pokračování, které mělo kódové označení Rapture. O této hře jsme už několikrát psali i my v novince, ale nikdy jsme si nepředstavovali, že se z ní vyklube Final Fantasy XIV. Tuto hru oznámila Sony během své tiskové konference a byl to pořádný šok. Nyní jsme se už postupem času uklidnili a než se vydáme do nově vytvořeného online světa, trošku se na něj podíváme v našem preview. Cesta do Hydaelyn právě začíná.

Ačkoliv se Final Fantasy XIV vytvářelo uvnitř Square Enixu několik let, jeho vývoj byl přísně střežen a k prvním informacím jsme se dostali až po oficiálním oznámení. V té době byla hra už v takovém stádiu vývoje, že si ji mohl každý vyzkoušet na vlastní kůži. Než se ale podíváme na samotnou hru, určitě bychom si měli říci několik detailů o samotném herním světě, kde se bude Final Fantasy XIV odehrávat. Hráči budou zavedeni do světa Hydaelyn, kde se nachází oblast nazvaná Eorzea. Jde o nádhernou oblast plné zeleně, potůčků a krásné přírody, kde ale nalezneme i stopy po moderním umění a technice. V tomto regionu od nepaměti žily nejrůznější národy, které měly většinou rozdílný pohled na ovládání Eorzea. Docházelo tak k neustálým sporům o moc a ty vyústily ve válečné vřavy. Jak mezi sebou národy bojovaly a oslabovaly se navzájem, všeho využil národ Garlean Empire z východu, kterému se podařilo zničit nejsilnější stát Ala Mhigo. Bylo to obrovské varování pro všechny, protože pokud by národy, které v tomto koutu světa žijí, něco neudělali, mohlo by se stát, že také zaniknou. Nastal tak zlom a všechny národy se proti nájezdníkům z Ala Mhigo spojily a vytlačily tyto barbary ze země. Tato koalice ale zapříčinila, že po celém území vypukl mír, což mělo za následek, že všichni válečníci se ocitli bez práce. Začala tak doba dobrodruhů a hledačů pokladů, aby mohly být nasyceny všechny hladové krky. V této době začíná i Final Fantasy XIV.

Hydaelyn je svět, kde žije velká řada nejrůznějších ras a národů. Zatím bylo odhaleno jen několik z těchto ras, přičemž se počítá, že další budou odhaleny v následujících týdnech. První rasa, která se dočkala odhalení, je Hyur. Ta je hodně podobná lidem a žije převážně na horách a pláních. Druhou rasou je Elezen. Ta je hodně podobná elfům a jsou to vlastně úplně první obyvatelé Eorzea, kteří se museli později o svůj domov podělit s ostatními. Další rasou je Lalafell, což jsou menší lidé, podobní hobitům z Pána prstenů. Tito malí lidé obývají většinou jižní část země. Zemi okupuje i rasa Roegadyn. Ta obývala většinou okolí moře a i díky tomu jsou schopnými rybáři a mořeplavci. Jako poslední byla odhalena rasa Migote, která se dosti podobá kočkám. Spory v tomto národu zapříčinily, že se z něj vyklubaly dvě skupiny - Seekers of the Sun a Keepers of the Moon.

Vývojáři hry slibují, že by si měl ve Final Fantasy XIV najít své místo naprosto každý. I díky tomu vývojáři odstranili levelování, které je nyní řešeno trošinku jiným způsobem. Vývojáři prostě chtějí, aby když se do hry připojí naprostý nováček, nemusel X hodin trávit tím, že bude zabíjet pořád stejné potvory, aby se dostal na vyšší level. To je pochopitelně po čase nudné a hráče tak odvádí levelování od věcí, které jsou opravdu zábavné. Těmi věcmi jsou třeba úkoly. Ty jsou tvořeny rovněž pro dvě skupiny hráčů. Najdeme tu jak úkoly pro samotáře, tak i pro skupiny hráčů. Možnost hrát s více hráči je ovšem daleko zábavnější a vývojáři se k tomuto společnému dobrodružství více přiklánějí. K tomuto se dále váže bojový systém, který se odvíjí od toho, jakou držíte zbraň. Podle toho se vám ukáže strom vylepšení a podle toho se vám budou vylepšovat schopnosti. Budete-li držet meč, budou se vám vylepšovat schopnosti pro tuto zbraň. Pokud meč odložíte a vezmete si třeba luk, budou se vám vylepšovat dovednosti pro luk.

Final Fantasy XIV nabídne hráčům možnosti rozvoje postavy v trochu jiném pojetí, než na jaké byli zvyklí v jakékoli jiné Final Fantasy hře, včetně online Final Fantasy XI. Povolání zde totiž budou rozdělena do čtyř speciálních disciplín. Pojďme se na ně podívat.
Disciples of War - Bojovná třída, která se dále rozděluje na několik povolání: Archer, Lancer, Gladiator, Marauder a Pugilist.
Disciples of Magic - Třída učedníků magie a všeho okolo esoteriky. Rozdělení zatím nebylo oficiálně zveřejněno.
Disciples of the Land - Třída učedníků přírody, znalců přírodních zdrojů. Rozdělení zatím nebylo oficiálně zveřejněno.
Disciples of the Hand - Třída, která klade důraz na tvůrčí vynalézavost využitelnou především v řemeslnictví, průmyslu a následném obchodování. Tato třída se rozděluje na několik profesí - Alchemist, Blacksmith, Culinarian, Tanner, Weaver.

Otázkou je, jestli se někdy v budoucnu dočkáme Xbox 360 verze. Square Enix se nechal slyšet, že by tuto verzi moc rád chtěl udělat, ale vše stojí a padá na domluvě s Microsoftem. Ten totiž chce, aby hráči Final Fantasy XIV platili nejen měsíční poplatky za hraní (ze kterých nemá Microsoft moc peněz), ale také platili GOLD účet. Tímto by se tedy hraní Final Fantasy XIV prodražilo a Square Enix si není jist, jestli by i přes tuto sumu hráči měli na Xboxu 360 zájem hru hrát. Každopádně letos je naplánováno pouze vydání pro Playstation 3 a PC. Jakákoliv další verze by vyšla až v příštím roce a do té doby je spousta času, aby přišel Square Enix a Microsoft s nějakým tím řešením, se kterým budou spokojeni nejen oba vydavatelé, ale především hráči.

Final Fantasy XIV zatím vypadá na důstojného nástupce první online hry ze světa Final Fantasy. Nabídne nejen vylepšenou grafiku, ale i spoustu herních novinek, které ocení jak hráči Final Fantasy XI, tak úplní nováčci. Právě nováčkům by měl být Final Fantasy XIV daleko otevřenější a ukázat jim, že i hraní online her není nic složitého. Jaký úspěch bude mít Final Fantasy XIV u konzolových hráčů je zatím otázka, ale pokud můžeme hodnotit z toho, co jsme měli možnost vidět, vše vypadá opravdu dobře a šanci by si hra určitě zasloužila od všech.

Více informací o celé sérii Final Fantasy naleznete na stránce Final Fantasy Power http://www.ffpower.cz/ .

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

ps4ps3ps5xsx
Square Enix, Square Enix
Datum vydání hry:
27. 8. 2013
KARTA HRY
9/10

Komentáře