Test deskové hry Marvel United: Spider-Geddon

special  0
Martin Pilous, 3. 4. 2024 0:05
Univerzum Marvelu neustále bobtná a zvětšuje svůj záběr. Pravda, ve filmovém průmyslu to už není taková sláva jako před lety, a fanoušci se slzou v oku vzpomínají na poslední Avengers a dobu před nimi, neboť poslední projekty byly opravdu slaboučké. Ať už šlo o filmy nebo seriály. Poměrně dobře se ale Marvelu daří na poli videoher, kde ho táhne série Marvel’s Spider-Man od PlayStationu a studia Insomniac Games, a hlavně deskových her. Nově se proto můžete vrhnout do komiksy inspirované deskovky s názvem Marvel United: Spider-Geddon, která je určena pro malé i velké hráče.

Série deskových her Marvel United se nového přírůstku na českém trhu dočkala díky vydavateli Blackfire Entertainment, který ji lokalizoval do češtiny. Nový titul Spider-Geddon vychází z velice populárních a hlavně také kvalitních animovaných filmů se Spider-Manem. Konkrétně jde o filmy Spider-Man: Paralelní světy a Spider-Man: Napříč paralelními světy, které mají i u nás slušnou základnu fanoušků. V budoucnu bychom se měli dočkat ještě závěru této trilogie, a právě z ní nová deskovka čerpá.

Hlavními hrdiny této hry se stávají různé verze Spider-Manů, kteří budou muset spojit své síly a porazit padoucha. Respektive se to týká základního režimu této hry. Máte totiž možnost vyrukovat na padoucha v kooperaci 1-4 hráčích a společně spojit síly tak, aby byl nakonec poražen. Spider-Geddon však umožňuje i variantu, kdy můžete hrát v 5 hráčích. Jeden hráč se zhostí role padoucha a utká se s dalšími čtyřmi hráči. V tomto režimu jde o jakýsi asymetrický multiplayer, který je možné znát i z oblíbených videoher.

Co se týká kladných hrdinů, najdete zde 6 variant původního Petera Parkera. Konkrétně jsou to Scarlet Spider, Symbiote Spider-Man, Spider-Man Noir, Silk, Peni Parkerová a Spider-Punk. Na straně záporáků je zastoupen Spot a Morlun. Na závěr se mohou do hry zapojit také postavy Superior Spider-Man a Anti-Venom. Jedná se o takzvané antihrdiny, kteří se mohou stát jak hrdiny, tak i padouchy.

Nejprve se mrkněme na to, co lze v balení za 1000 Kč najít. V balení je 10 velmi pěkně zpracovaných figurek jednotlivých hrdinů a padouchů, jak si ostatně můžete všimnout výše nad textem. Následně balení obsahuje 8 lokací, 1 přehled misí, 4 desky padouchů, karty hrdinů, misí, spiknutí, padoucha, hrozby, vybavení a karty bojového plánu. Nechybí ani mnoho typů akčních žetonů a pravidla, která nejsou složitá, ale je dobré se s nimi důkladně seznámit. Nutno podotknout, že se rovnou myslelo na uložení komponent, takže krabice obsahuje zdařilý insert, který vám dovolí vše perfektně uložit, a to včetně figurek.

Hra typicky využívá mechaniku časového tlaku, kdy nutí Spider-Many veškeré akce provádět velice rychle. Příkladem budiž to, že Anti-Venom má při maximálním počtu hrdinů 8 životů, zatímco při hře dvou hráčů pouze 6, ale i tak je potřeba se dost ohánět. Tah ve hře začíná prvním tahem padoucha. Ten vezme vrchní kartu spiknutí, přidávající do hry různé efekty, a vyloží ji. Poté provede pohyb, případně se aktivuje efekt BAM, ovlivňující život hrdinů, a do sousedních lokací se přidá příslušný počet policistů a civilistů. Pokud dojde k přelidnění lokace, tak je třeba vyhodnotit efekt přelidnění, který je pro každého padoucha specifický, ale v dané lokaci se použije pouze jednou.

No a pak už hrají všichni ostatní hráči, coby hrdinové. Ti doberou karty, následně je zahrají, vyhodnotí akce a provedou koncové efekty příslušného tahu. Spider-Mani se v rámci akcí na kartách mohou pohnout, zachránit civilisty, umístit symbol nebo snížit hrozbu v dané lokaci. Postupně tak plní mise, které mají ten účinek, že vás dovedou k poražení záporáka. Ale pozor, toho lze zranit nejprve po splnění druhého úkolu hrdinů.

Hra působí v samém počátku nevýhodně pro hráče, neboť záporák se pomalu ale jistě posouvá ke svému strašlivému cíli. Jenže pak se v určitý moment vše překlopí, a pokud budou hrdinové dostatečně rychlí, mohou protivníka dotlačit k prohře.

Marvel United: Spider-Geddon je milá hra s oblíbenými hrdiny, kde vše relativně rychlé odsýpá a zhruba do hodiny máte partii odehranou. Po několika z nich to zvládnete třeba i do půl hodiny. Kooperace zde probíhá velmi dobře a je klíčová k poražení záporáka. Lákadlem pro fanoušky Marvel United her může být i to, že lze využít dalších hrdinů a padouchů z jiných her. Jde o zajímavé oživení hratelnosti, zejména po několika odehraných partiích. Spider-Geddon je zábavnou hrou pro více hráčů, kteří si chtějí u hraní spíše odpočinout a pobavit se, než složitě řešit pravidla a utopit se plejádou možností. 

Komentáře