Super Mario Maker 3DS

recenze  6
Martin Šmíd, 30. 11. 2016 15:20
Ještě před zhruba rokem platilo, že všechny hry s oblíbeným Mariem měly předem jasně nedesignované levely, které jsme následně zkoušeli zdolávat, ať už sami, tak s kamarády. To se ale změnilo s vydáním hry Super Mario Maker pro konzoli Nintendo Wii U, sice obsahující několik levelů od Nintenda, ale hlavně umožňovala vytvářet si vlastní levely s prakticky neomezenými možnostmi a sdílet je nejen s kamarády, ale prakticky se všemi hráči z celého světa. O rok později se Super Mario Maker dostává i na kapesní konzoli Nintendo 3DS. Více o něm níže v recenzi.

Testovaná verze: Nintendo 3DS

Super Mario Maker pro Wii U bylo obrovským úspěchem, a nutno dodat, že stále je. Hráči neváhají každý den vytvářet kolikrát pořádně šíleně těžké levely, navíc s parádním designem, které si poté může zahrát naprosto každý. Nintendo následně hru díky zpětné vazbě upravilo a dále vylepšovalo skrze updaty, a na řadu přišlo oznámení i kapesní verze pro konzoli Nintendo 3DS. Oznámení určitě udělalo mnohým radost, protože vytváření úrovní na cestách z oblíbeného univerze je jistě lákavé. Ačkoliv port byl oznámen teprve nedávno, hned na první pohled je jasně patrné, že si udržuje slušnou kvalitu a Nintendo nic nezanedbalo, ačkoliv jsou věci, které se mohly vyřešit o trochu lépe.

Tím myslím hlavně ty, které chybí. Prvním zásadním zádrhelem je sdílení levelů. Jakkoliv bylo na Wii U krkolomné skrze dlouhé kódy, ve 3DS verzi online sdílení chybí úplně, takže sdílet své výtvory můžete jen s kamarády skrze StreetPass, pokud tedy nějaké máte. Pokud ne, máte jednoduše smůlu, navíc své výtvory ani nenasdílíte hráčům na Wii U. Nové levely si tedy na cestách budete vytvářet po většinu času jen pro sebe, a budete se muset spokojit s tím, že si je zřejmě nikdo jiný nikdy nezahraje. V online bylo Nintendo vždy trochu pozadu, a je škoda, že Super Mario Maker na 3DS online sdílení nepodporuje, když to před mnoha lety umělo už LBP pro PSP. Dále pak určitě zamrzí chybějící podpora pro amiibo figurky, díky nimž se mohl Mario ve Wii U verzi proměňovat do různých postaviček. Pokud tedy amiibo sbíráte a máte doma pěkných pár desítek figurek, ve 3DS verzi Super Mario Maker je nevyužijete. Proč amiibo podporu Nintendo opomnělo je otázkou, zvláště když tyto oblíbené figurky podporují někeré jiné 3DS hry. Naštěstí nemožnost sdílet vlastní levely online s ostatními hráči a chybějící amiibo podpora jsou jediné dva větší zádrhely, které budou pochopitelně mrzet a vadit, ale i tak má 3DS verze Mario Makeru rozhodně co nabídnout.

Když hru poprvé zapnete, můžete se hned vrhnout do editoru, k němuž se ale dostanu o něco později. Důležitější je dle mého na začátku režim Super Mario Challenge, v němž najdete desítky Nintendem vytvořených levelů, které se můžete pokusit zdolat (klasicky musíte zachránit princeznu Peach z nesnází), navíc kolikrát s vedlejšími úkoly. Za zdolávání jednotlivých světů si pak odemykáte nové věci do editoru. Samotný režim je ale zábavný, a i díky vedlejších úkolům nevadí, že Nintendo většinou recykluje už dříve vytvořené levely do různých Mario her, jen s občasnou nějakou tou novinkou či změnou. 2D plošinovky vždy Nintendo umělo a ani v Super Mario Makeru neztratily klasické levely nic ze svého kouzla, zvláště když ovládání je perfektně vyladěno pro kapesní konzoli. Dalším režimem je Course World, v němž se můžete jednak pokusit splnit nejrůznější výzvy v hráčích na Wii U vytvořených levelech na různé obtížnosti. Také v této sekci najdete doporučené hráči vytvořené levely na Wii U, ale je škoda, že ne všechny, ani mezi nimi nemůžete hledat. Musíte se spokojit jen s těmi několika doporučenými, což je rozhodnutí, které jsem moc nepochopil. Když už Nintendo umožňuje hrát na 3DS nějaké levely od hráčů z Wii U, mělo by umožnit mezi nimi hledat.

Tím hlavním na Super Mario Maker je ovšem možnost vytvářet si své vlastní jedinečné úrovně a je určitě velkým překvapením, že 3DS verze nabízí prakticky stejný editor se stejnými možnostmi, jako starší Wii U verze. Můžete si tedy vytvářet levely napříč čtyřmi světy - Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3, Super Mario World a New Super Mario Bros., které se liší nejen svojí vizuální prezentací, ale také fyzikou, ovládáním hlavního hrdiny a dalšími prvky. Editor má desítky nejrůznějších objektů, které můžete různě upravovat, rovněž je možné do levelů přidávat zvuky, případně další efekty, dalo by se říci, že opět nejste ničím limitováni. Ovládání editoru je jednoduché, prakticky stejné jako na Wii U, a pokud byste si nevěděli rady, se začátky vám pomůže kompletně překopaný a hlavně zábavný tutoriál, jímž vás provede dívka Mashiko a holub Yamamura. Jak určitě víte, ve Wii U verzi byl tutoriál slabší, navíc na začátku spjatý s dlouhým odemykáním nových předmětů, což následně Nintendo naštěstí opravilo. 3DS verze pochopitelně z těchto oprav a dalších úprav těží od prvního dne.

Jak už jsem si u Nintendo her zvykl, a určitě i vy, Super Mario Maker běží na 3DSku dobře, nesetkal jsem se s žádným technickým problémem, který by stál za řeč. Navíc přepínání z editoru do zkoušení levelu je rychlé, stejně tak přepnutí do menu a zapnutí jiného režimu. I stažení hráči vytvořených levelů na Wii U trvá vždy maximálně několik vteřin. Stahování je důležité hlavně v momentě, když jdete ven a nemáte dostupný internet, tak předem si můžete stáhnout zajímavě tvářící se levely.

Super Mario Maker se v dobré formě dostává i na kapesní konzoli Nintendo 3DS. Obsáhlý editor vám umožní vytvářet neskutečně propracované úrovně, omezením je jen vaše vlastní kreativita, navíc hra obsahuje celkem zajímavou kampaň, a pokud by vám nestačila, můžete si stáhnout vybrané levely od hráčů z Wii U. Je jen škoda, že Nintendo nepřišlo i s online sdílením v rámci 3DS verze, takže své úrovně si můžete sdílet jen s kamarády skrze StreetPass, stejně tak zamrzí i chybějící podpora pro oblíbené amiibo figurky, které hrály ve Wii U verzi důležitou roli, případně nemožnost hledat ve Wii U hráči vytvořených levelech.

Super Mario Maker 3DS

3ds
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
3. 12. 2016
KARTA HRY
7/10

Komentáře