Shatter

recenze  3
Martin Šmíd, 8. 8. 2009 1:09
Arkanoidům se v poslední době začíná na Playstation Network hodně dařit. Nejdříve jsme tu měli jakési oživení žánru v podobě Magic Ball, který přinesl nové nápady a nové grafické podání s originálním prostředím. Nyní přichází další Arkanoid jménem Shatter, který se od ostatních liší v mnoha směrech a i díky tomu přináší neotřelé podání s neuvěřitelně chytlavou hratelností. Pojďme se na hru blíže podívat.

Nazvat Shatter normálním Arkanoidem by nebylo moc moudré, protože jde o jakýsi mix mezi Arkanoidem a klasickou střílečkou. Z Arkanoidů si Shatter bere pouze základ v tom, že vystřelíte vertikálně nebo horizontálně šipku, kterou ovšem poté dokážete ovládat tím, že vypouštíte vzduch směrem od hlavního tělesa nebo přitahujete vzduch, tedy i šipku zpět k vám. Ta se poté od vás znovu odrazí, aby vystřelila zpět do prostoru a poničila předměty, které se v něm nachází. Těles je v každé úrovni několik a některé reagují na několikátý dotek vaší šipky, některé se uvolní a poté nebezpečně létají a některé způsobují masivní exploze, které poničí většinu objektů v okolí. Každý level je navíc jiný, po většinu hry jednoduchý, takže ho zvládne každý alespoň trošinku zkušený hráč.

Zmínili jsme, že se tělesa mohou i uvolnit a poté poletovat v prostoru. Tato tělesa jsou zvláště nebezpečná pro vaši základnu, od které odrážíte raketku zpět, protože ji dokážou odrazit a chvilku z ní učinit nefunkční plavidlo. Pokud se v tomto okamžiku šipka vrací, nemusíme ani říkat, že to ve většině případů znamená ztrátu jednoho života. Ze zničených těles vypadávají jakési body, které si můžete přitahovat a sbírat. Ty se vám vždy sčítají, přičemž za ně později budete moci využít speciální zbraň vašeho základního plavidla. Tou je mocný kanón, který svými projektily dokáže poničit většinu těles. Některé jsou ovšem proti kulkám imunní, takže je třeba dobře rozmýšlet, na co tuto zbraň využijete. Zprvu je dobré používat tuto zbraň na bosse, ale později jsou proti ní imunní i oni.

Kapitolou samou pro sebe jsou zmínění bossové, kteří přicházejí vždy na konci každé epizody. Každému bossovi musíte ubrat život na minimum, čehož pokaždé dosáhnete úplně jinou taktikou, takže každý souboj je veskrze originální a neotřelý, což dopomáhá chytlavé hratelnosti. Prvního bosse porazíte lehkými zásahy, ale pozdější bosse už porazíte pouze dobrým načasováním a také dobře zvolenou taktikou. Pozdější souboje jsou velmi těžké, ale nemělo by se moc stávat, že byste u bosse skončili. Z bossů totiž padá dostatek životů, přičemž po své porážce vždy máte tři pokusy na nápravu, do kterých dostanete vždy tři nové životy. Hra tím pádem není příliš frustrující.

Grafické zpracování je nádherné a po celou dobu budete obdivovat pestré barvy s výbornými výbuchy kostek. Celá ta nádhera navíc běží v maximálním rozlišení 1080p při 60 snímcích za vteřinu, takže nehrozí, že by se vám hra nějak cukala. O rychlosti tato hra je a tím si byli vývojáři dobře vědomi. Co rovněž potěší, je hudební doprovod, který je po celou dobu velmi svižný a dodává hře potřebnou šťávu.

Shatter je jedním slovem bomba, kterou si budete užívat od začátku do konce. Výtečné grafické zpracování s neskutečně chytlavou hratelností, to je Shatter. Pokud si chcete udělat po perném dni radost, tak zamiřte na Playstation Network a tuto originální hru si okamžitě stáhněte. Nic lepšího v současnosti nemůžete z PS Store stáhnout.

Shatter

ps3
Sidhe Interactive, Sidhe Interactive
Datum vydání hry:
23. 7. 2009
Žánr:
Puzzle, Indie, Arkáda
KARTA HRY
9/10

Komentáře