F1 2012

recenze  15
madness, 21. 9. 2012 15:45
Nádherné závodní okruhy po celém světě, někdy i v centrech měst, rychlost počítaná jedině ve stovkách kilometrů za hodinu, nejmodernější automobilová technika, prestižní světové týmy a značky a nejúhlednější závody na světě; to jsou pro mne závody kategorie F1. Je taková i jejich herní odnož od Codemasters? Je rovněž skvostem mezi závodními hrami současnosti, klenotem, který nabízí veškerá pozlátka závodních her nebo jen aktualizovanou soupiskou předchozího dílu? Stojí za vaši pozornost? To se dozvíte v několika následujících odstavcích.

Hned v úvodu recenze bych se chtěl přiznat, že ke hře budu přistupovat jako ne příliš velký fanoušek F1 a také jako hráč, který plně neokusil předchozí ročníky, pouze dema a plné verze jen v krátkosti. Na druhou stranu jsem velkým nadšencem všech závodních her, a i proto si myslím, že tato recenze bude mít relevantní výpovědní hodnotu. To ostatně posoudíte hlavně vy sami. Teď už pojďme na hru samotnou.

Po proklikání se k menu F1 2012 vás čeká velká změna. Proč? Codemasters totiž vyslyšeli připomínky hráčů na nepřehlednost hlavní nabídky a v aktuálním ročníku přispěchali s elegantně řešeným menu a přehledným rozložením (hned tady si vaše sympatie F1 získá, protože přehlednost a vše po ruce je základ). Jaký je obsah a hlavní herní módy? Nejprve vás čeká novinka v podobě zábavného a hlavně praktického tutoriálu (Young Driver Test): zde se seznámíte s ovládáním a možnostmi vašeho vozu, mimo to zhlédnete instruktážní videa přibližující speciální funkce F1. Další výběr herního módu už je na vás – je tu rychlý závod (Quickplay), závod na čas (Timetrial) a klasický mód kariéry (Career), kde se budete muset prokousat celou sezonou až na vrchol žebříčku.

Novinkou jsou herní módy Season Challenge, kde si hráč zvolí stejně zkušeného soupeře, jehož musí porazit, aby mohl získat lepší formuli a propracovat se až k nejlepším závodním stájím na světě, a mód Champions, který představuje zábavné zpestření mezi klasickými módy. V šesti unikátních na realitě založených závodech se totiž postavíte tváří v tvář legendám F1 (například jste vrženi do závodu, který za tři kola končí a vaším úkolem je probojovat se o několik příček dopředu a předjet Kimi Raikonena; nebo budete muset čelit deštivému počasí v tvrdé konkurenci). Mimo Raikonena na vás čeká závod s: Lewisem Hamiltonem, Michaelem Schumacherem, Jensonem Buttonem, Fernandem Alonsou a Sebastianem Vettelem. Nakonec pak se všemi najednou.

Hra dále nabízí multiplayerové módy. Těch se může zúčastnit až 16 hráčů, 24 závodníků pak doplní osmička ovládaných umělou inteligencí a závod je kompletní. Zajímavostí je systém RaceNet, který dává hráčům přehled o nových aktualizacích, novinkách a updatech. Plusem je přítomnost také split-screenu multiplayeru; ačkoliv jen pro dva hráče, i tak dokáže F1 2012 na jedné konzoli nabídnout pro dva hráče spoustu solidní zábavy.

Pojďme se teď podívat na zoubek komplexnosti hry; tedy na to, jaké možnosti F1 nabízí, jak vypadá, jak se ovládá a především jak se vlastně hraje. Codemasters patří ke špičce mezi herními vývojáři a závodní hry jsou jejich doménou. Není tedy divu, že pravděpodobně všichni herní fanoušci F1 museli jásat, když se licence dostala do rukou právě jim. Předchozí ročníky patřily k tomu nejlepšímu, co se v žánru závodů urodilo, a letos, dovoluji si to říci zcela otevřeně, půjde o minimálně stejný výsledek. Mé dojmy z hraní jsou totiž naprosto fantastické, F1 2012 fakticky nepostrádá nic, co by závodní hra měla mít. Ale hezky popořadě.

Pro mě překvapivě, jelikož se se sérií jako takovou naplno potkávám až v tomto ročníku, hra nabízí neuvěřitelnou škálu nastavení a upravení. V podstatě během mžiku, přehledně a bez větších obtíží můžete hru změnit ze simulátoru, který bude testovat vaše schopnosti ovládání, promýšlení jednotlivých závodů, ale také taktiku, v arkádové a zábavné ježdění. Nastavit můžete prakticky cokoliv – ať už jde o asistenci při brzdění či řazení nebo zmírnit přísnost posuzování prohřešků vlajkami. Zkrátka a jednoduše – F1 2012 je z hlediska user-friendly nastavování a přizpůsobení hře hráči opravdu na špici – každý hráč si tak přijde na své.

Nejdůležitějším prvkem, který dělá závodní hru závodní hrou, je pocit z jízdy a vůbec ovládání, to jak se, v našem případě formule, chová na okruhu. Ačkoliv jsem formuli nikdy neřídil (a myslím, že v budoucnu asi ani nebudu), zdálo se mi jako bych v ní při hraní F1 2012 seděl. Stačí si nastavit kameru přímo z kokpitu nebo televizní kameru, která je zavěšena kousek nad závodníkovou helmou, a připadáte si fantasticky. Pocit z jízdy a ovládání je prostě a jednoduše bezchybný – formule sedí na okruzích jako přibitá (samozřejmě stačí nájezd do trávy, písku nebo na nerovnost a formule se stává neovladatelným strojem) a její ovládání nikdy nebylo lepší. Milovníci simulace pak ocení možnost nastavení různých specifik formule před samotným závodem.

Skvělé atmosféře dodává i povedená hudba v menu, zvuky celkově, animace před závodem a také po závodech, Safety Car, který doznal řady změn a v závodech pohotově reaguje na danou situaci a také umělá inteligence. Ta sice sem tam přešlápne a udělá krok, který byste pravděpodobně nečekali (moment překvapení je ale přeci taky k dobru), ale počítačoví závodníci vám vesměs v každém závode parádně sekundují – umí být jak výzvou, tak závodníky s lidským faktorem, kteří dělají chyby. Samozřejmě se to všechno odvíjí od toho, jakou obtížnost si nastavíte.

Technické zpracování, pakliže se bavíme pouze o grafice a vzezření F1 2012, je výborné. Těšit se můžete na skvěle propracované modely všech formulí a ve většině z dvaceti případů také na velmi dobře zpracované a graficky pěkné okruhy. Proč ve většině případů? Ve hře jsou totiž i okruhy, které jsou graficky ne příliš přitažlivé – prostě a jednoduše reálná strohost daného okruhu se promítla i do hry, a tak některé okruhy vypadají nedodělaně a působí hodně prázdně. Ani publikum nebo modely servismanů nejsou dokonalé. To je ale detail, který, pakliže chcete F1 2012 hrát především pro pocit rychlosti, můžete opomenout. Skvělým prvkem je rovněž dynamické počasí, které mnohdy připraví zvrat pro váš dobře rozjetý závod - někdy se budete cítit jako na skluzavce. Připočítejte fakt, že se změnou počasí budete muset měnit také gumy a nastavení vozidla a máte tu neotřelé možnosti taktizování a naopak nemožnost lineárního hraní.

Dost možná vám po přečtení recenze připadá, že Codemasters vytvořili dokonalou závodní hru bez chyb. Pakliže takový dojem máte, splnil článek účel. Ať už jste v F1 začátečníkem nebo pokročilým hráčem, F1 2012 vám má, co nabídnout – a hlavně, nejen že má co nabídnout, ona toho má díky rozsáhlým možnostem nastavení a skvělé hratelnosti dost co nabídnout úplně pro všechny. F1 2012 je splněným přáním všech fandů, protože nabízí komplexní a parádní požitek ze závodů. Pro všechny může být jediným mínusem nevzhlednost některých okruhů, slabý antialising a sem tam low textury, ale to není nic, co by kazilo dojem ze hry jako takové. Druhým důvodem, proč nepořídit F1 2012, může být to, že F1 závody nemáte v oblibě a formule vás neberou – v tom případě rozhodně zamiřte jinam. V opačném případě je F1 2012 tím nejžhavějším kandidátem pro koupi, investované peníze se vám rozhodně vyplatí. Osobně si myslím, že o F1 2012 letos ještě uslyšíme, protože Codemasters se podařilo vytvořit kandidáta na nejlepší závodní hru letošního roku.

F1 2012

ps3x360
Codemasters, Codemasters
Datum vydání hry:
21. 9. 2012
Žánr:
Závodní, Simulátor, Sport, Strategie
KARTA HRY
8/10

Komentáře