Uncharted 3: Drake's Deception

preview  33
Martin Šmíd, 14. 6. 2011 23:24
Studio Naughty Dog ještě nikdy hráče nezklamalo. V Playstation 1 éře se staralo o vynikající sérii Crash Bandicoot, na kterou ani dnes nedají fanoušci dopustit. Vždyť se pořád jedná o vynikající plošinovky. V dobách Playstationu 2 vývojáři přišli s další sérií, tentokrát Jak and Daxter, která dlouho kralovala žánru plošinovek na této platformě. S příchodem třetího Playstationu vývojáři vsadili na moderní žánr akčních her, a bohatě se to vyplatilo. Od roku 2007 zná sérii Uncharted naprosto každý a z hlavního hrdiny Nathana Draka se stala velká videoherní celebrita. Letos se vydá už na třetí své dobrodružství, které vyždímá z Playstationu 3 poslední kapky výkonu.

Předchozí dva díly Uncharted si hráči nezamilovali díky originalitě, ale mistrně namíchanému koktejlu akce, napětí a příběhu, který vždy chutnal neuvěřitelně dobře. Vývojáři si vždy brali jako takovou inspiraci Indiana Jonese a jeho eskapády, se kterým má Nathan Drake nejednoho koníčka společného. Třeba vášeň pro hledání pradávných pokladů, o kterých se myslím, že jsou jen výmyslem pohádkářů a podobných individuí. Nyní je Nathanovým cílem ztracené město Iram of the Pillars, kterému se rovněž říká písečná Atlantida. Město bylo bohaté, ale podle pověsti i dost arogantní, což se nelíbilo bohům, kteří ho tak zničili. Nyní se nachází někde v poušti Rub-al-Chálí, přičemž hledat v ní ztracené město je jako hledat jehlu v kupce sena. Nathan to ale přesto nevzdává a v listopadu se pokusí toto bájné město najít. Nathanovi a jeho snažení pomůže starý dobrý kamarád Victor Sullivan, nebude chybět ani Chloe Frazer z druhého dílu a samozřejmě se vrátí i Elena Fisher.

A nějaký drb ze zákulisí? Pokud se podíváte na ruku Eleny, tak na ní vidíte prstýnek. Na internetu se tak začalo spekulovat, že je zasnoubená s hlavním hrdinou Nathanem Drakem. Navíc v posledním traileru se k sobě oba docela mají, a pokud jste hráli druhý díl, tak poslední scéna patřila právě této zamilované dvojici. Uvidíme, jak se bude jejich vztah ve třetím dílu vyvíjet.

Je jasné, že po bájném městě půjdou i další badatelé, takže o střety nebude nouze. Tentokrát hlavním padouchem nebude nějaký nabouchaný zloduch, který od malička dřel v posilovně, ale starší Britka Katherine Marlowe, která má ovšem docela nejasnou minulost. Hlavně o jejím věku se dost spekuluje. Že by sama podváděla smrt, ne jenom Nathan, jak mu říká v traileru? Jedno je ale jisté už nyní, moc dobře zná Victora Sullivana a samozřejmě i Nathana Draka. Vývojáři z Naughty Dogu slibují, že Katherine Marlowe bude pro Nathana zatím tím nejnebezpečnějším protivníkem, který mu bude zatápět od začátku do konce. Více se o této určitě zajímavé postavě dozvíme, až hra vyjde. Zatím nechtějí vývojáři moc prozrazovat.

Je jasné, že hlavní lokací bude poušť Rub-al-Chálí, ostatně se tomu nejde zase tak divit. Písek bude zřejmě největší hvězdou nového dílu, společně s dalšími přírodními živly, jako je voda nebo oheň. Jak realisticky se oheň chová, to vývojáři ukázali už v minulém roce. Nyní na E3 ukázali, jak zrádná může být voda. Navíc hezčí déšť jsme ve videohrách asi neviděli. Každopádně kromě pouště se Nathan podívá i do dalších míst po celém světě (francouzský zámek) a nebude chybět ani střet na velké výletní lodi, ve které si Nathan i zaplave. Lokace mají být rozmanité a každá má přinést nezapomenutelný moment. Pokud jste navíc sledovalo pozorně poslední trailer, je dost možné, že si Nathan zajezdí i na koni.

Příběhová kampaň bude zcela jistě skvělá a nabídne vynikající herní zážitek. Už do druhého dílu vývojáři připravili i multiplayer, který se mezi hráči neuvěřitelně uchytil. Nyní bude navíc značně vylepšen a dokonce padají slova od vývojářů, že s ním budou chtít konkurovat takovým velikánům, jako je Halo nebo Call of Duty. Multiplayer bude opět rozdělen na dvě části. Tu první bude tvořit kooperativní režim s několika herními módy. Zatím Naughty Dog představil jen dva. Jeden se bude jmenovat Hunters Mode, ve kterém se dva hráči ujmou hrdinů Nathana a Victora, se kterými budou muset v časovém limitu zachránit co nejvíce pokladů. Na druhé straně budou dva hráči na straně záporáků, kteří se spojí s několika AI jednotkami. Jejich cílem bude pochopitelně zabránit hrdinům získat poklady. Obě strany za svá snažení vždy budou odměněny. Dost podobný je v tomto Adventure režim, ve kterém budou muset hráči plnit předem zadané úkoly, ovšem v duchu klasického příběhu.

Velkou proměnou projde i klasický multiplayer, který přinese kupu novinek a herních režimů. Jedním z těch nových bude Three Team Deathmatch. Jak už název napovídá, hráči se rozdělí do třech skupin po dvou, přičemž poté budou proti sobě bojovat. Zde se tak skvěle ukáže sehranost jednotlivých dvojic. Pokud se nějaké dvojici bude dařit více, než by bylo zdrávo, tak ostatní budou mít proti ní řadu výhod. Dvojici, která bude opravdu dobrá, bude omezen respawn a rovněž ji protivníci uvidí na mapě. Tento mód sklidil od herních novinářů asi největší pochvalu, protože se údajně hraje naprosto skvěle a přináší do hraní i spoustu taktických prvků. Samozřejmě nebudou chybět ve hře ani další režimy, jako Team Objective (5 vs 5), Free For All (8), Plunder (5 vs 5) nebo High Stakes (8). Pokud si multiplayer budete chtít vyzkoušet, tak rozhodně se připojte na Playstation Network koncem mědíce. Bude tam dostupná multiplayerová betaverze. Díky Welcome Back balíčku by k ní měl mít přístup naprosto každý.

Uncharted 3: Drake’s Deception navíc nabídne i kompletní editor vaší postavy. Měnit ji budete moci vzhled, ale i oblečení a jeho barvy. Možností v tomto má být opravdu hodně. Kromě postavy si budete moci upravovat i své zbraně. Kromě kosmetických úprav si je můžete vylepšit i do samotného boje, aby byly přesnější a měly spoustu vychytávek, které základní verze mít nebudou. Všechny součástky si pak odemykáte během hraní, tedy díky tomu, jak se vám bude dařit. Vývojáři se rovněž snaží, aby hráč mohl sdílet všechny své zážitky z multiplayeru hry Uncharted 3 se svými přáteli na facebooku. Díky tomu se budete hned moci podělit s celým světem o tom, jak se vám daří ve hře, případně budete moci nahrát během okamžiku i nějaký ten pěkný obrázek nebo video. Předěláním prošel i Kino režim, přes který si nyní budete moci nahrávat daleko jednodušeji videa, která pak jedním stisknutím tlačítka budete moci nahrát na svůj youtube kanál nebo facebook.

Vývojáři z Naughty Dogu rádi posouvají možnosti konzole Playstation 3. O vynikající grafice tu už řeč byla, ale ještě je třeba zmínit, že celé třetí Nathanovo dobrodružství si budete moci užít ve 3D. Slibován je v tomto režimu naprosto jedinečný zážitek, který by měl hráče donutit koupit si novou 3D televizi. Mnohdy je Uncharted 3: Drake’s Deception přirovnáván k filmového Avataru. Takovým milníkem by měl být pro videoherní průmysl. Vzhledem k tomu, že se na 3D režim snáší chvála ze všech stran, ne jenom z té od Sony, dá se tomuto tvrzení docela i věřit. Už se tak těšíme, až si budeme moci vyzkoušet 3D režim osobně.

Nejlepší zpráva na závěr, kterou už ale asi všichni víte. Uncharted 3: Drake’s Deception vyjde v České republice a na Slovensku s českými titulky, díky čemuž si ho bude moci užít naprosto každý. Existuje tak snad lepší vánočné dárek, než třetí dobrodružství Nathana Draka?

Pokud jste dočetli preview až sem, tak nám určitě dáte za pravdu, že Uncharted 3: Drake’s Deception zatím vypadá neskutečně dobře. Vývojáři z Naughty Dogu se rozhodli neustále překonávat a pokud udrží tempo, tak v listopadu nás bude čekat jedinečné dobrodružství okořeněné neméně skvělým multiplayerovým zážitkem. Uncharted 3: Drake’s Deception se prostě a jednoduše nejde netěšit.

Uncharted 3: Drake’s Deception

ps3
Sony, Naughty Dog
Datum vydání hry:
2. 11. 2011
KARTA HRY
10/10

Komentáře