Tom Clancy’s Splinter Cell Blacklist

preview  6
Martin Šmíd, 25. 6. 2012 0:15
Ubisoft se několik posledních let netajil tím, že připravuje nový díl Splinter Cellu. Není divu, série má po celém světě miliony fanoušků, navíc předchozí díl patřil mezi nejdůležitější exkluzivity Xboxu 360. Oficiální představení nového Splinter Cellu s názvem Blacklist, na němž pracuje studio Ubisoft Toronto, přišlo až na letošním ročníku E3 během tiskové konference Microsoftu. Proto se tak můžeme podívat, co nás nyní čeká a po kom půjde Sam Fisher tentokrát.

Hlavní hrdina Sam Fisher se od posledního dílu Conviction dost změnil. Pokud jste ho hráli, určitě víte, že mu v něm šlo především o pomstu, ale nyní už je opět tajným agentem, který poslouchá rozkazy přímo od prezidenta Spojených států. Navíc vede i tajnou jednotku 4th Echelon, která má za cíle zneškodňovat teroristy po celém světě. Splinter Cell Blacklist začíná ve chvíli, když teroristé vznesou ultimátum a ještě k tomu předloží listiny Blacklist. V nich jsou různé americké cíle, na které teroristé okamžitě zaútočí, pokud Spojené státy nebudou skákat podle toho, jak písknou. S tím se samozřejmě Bílý dům nemůže smířit, proto je Sam Fisher vyslán i se svojí novou jednotkou, aby teroristy našel a zabránil jim v dalším krveprolití. Příběh naprosto standardní pro akční hru a asi v ničem moc nepřekvapí, přesto vývojáři slibují akční hru plnou zvratů v dnes populárním filmovém pojetí.

Ikonou série Splinter Cell je samozřejmě Sam Fischer, který je pro ni stejně důležitý, jako Solid Snake pro Metal Gear Solid. Možná ještě důležitější. Pokud jste předchozí dva díly hráli, možná víte, že hlavního hrdinu daboval herec Michael Ironside. Toho si fanoušci za ta léta skutečně oblíbili a bez něj by si Sama Fischera nedokázali představit. Proto je určitě velkým překvapením, že Michael Ironside už Sam Fischera ve Splinter Cell Blacklist nenamluví. UbiSoft se totiž rozhodl pro mladšího herce, který nejen hlavní postavu nadabuje, ale bude i pro ni předlohou během Performance Capture. Tedy během procesu zachycování pohybu, aby postava na obrazovce působila co nejvíce reálně. Tohle samozřejmě nemůžeme UbiSoftu vyčítat, Michael Ironside má už nějaký věk, ale zatím si moc nedokážeme představit, že bude Sama dabovat někdo jiný. Tím mladším hercem by měl být Eric Johnson.

Série Splinter Cell se s každým novým dílem přibližovala více akční hře a upouštěla od tichého průchodu ala Solid Snake. Blacklist v tomto samozřejmě bude pokračovat, ačkoliv pořád budete moci hrát stealth způsobem. Tichá likvidace bude důležitá především v neupozornění na sebe, protože pořád se budou lépe likvidovat nepřátelé, kteří o vás nebudou vědět, než když spustíte alarm a dáte jim šanci vás obklíčit. Stealth prvky tedy budou opět přítomny, stejně tak se vrací i v minulém dílu dost diskutabilní systém Mark & Execute. Pokud jste Conviction nehráli, tak vám nyní v rychlosti popíši, o co se jedná. Během hraní si budete moci z bezpečného místa označit jednoho nebo více nepřátele, přičemž ty poté Sam Fischer v rychlosti zlikviduje, aniž byste vy museli nějak výrazněji zasahovat. Tedy musíte vystřelovat náboje, případně na krátkou vzdálenost používat nůž, ale zaměřovat nepřátele bude hlavní hrdina automaticky. Tento způsob likvidace nepřátel je velmi jednoduchý a zjednodušuje hratelnost, ale rovněž je i velmi efektivní na pohled.

Pro analýzu prostředí, aby měl Sam Fischer neustále přehled o tom, kde se nacházejí nepřátelé, bude mít několik svých speciálních věciček. Třeba speciální brýle, které mu zrentgenují prostředí na několik metrů, takže uvidí nepřátele za zdmi. Pro tichou likvidaci samozřejmě patří i pistole s tlumičem a nepostradatelný ostrý nůž. Stealth postup, i když samozřejmě značně akčnější a svým způsobem i dynamičtější, je jen jednou částí. Přijdou samozřejmě i situace, během kterých bude muset Sam Fischer sundat ze zad samopal a spustit palbu. V tyto momenty se Splinter Cell Blacklist promění v celkem standardní akční hru s dnes nepostradatelným krycím systémem.

Splinter Cell Blacklist bude jednou z dalších her, která má využít kamerku Kinect. Skrze ni sice nebudete moci samotnou hru ovládat, ale kamerku využijete pro zpestření hratelnosti. Zatím nám bylo během E3 ukázáno, jak se Sam Fischer držel římsy, nad níž se procházel nepřítel. V tento okamžik stačilo na nepřítele přes kamerku zavolat, přičemž on se hned šel podívat, kdo to na něj volal. V ten moment ho mohl Sam jednoduše vyřídit. Také si můžete skrze hlasové příkazy jednoduše přivolat vzdušnou podporu, pokud se dostanete do nějaké té přestřelky. Podobných bonusů pro Kinect bude více, ale zatím je UbiSoft neodhalil.

Tom Clancy’s Splinter Cell Blacklist bude pokračovat směrem k větší akčnosti, což samozřejmě není po předchozím dílu velkým překvapením. Přesto by měli novému dílu přijít na chuť i fanoušci prvních dílů, kteří radši likvidují nepřátele pěkně potichu. Jak hra dopadne, uvidíme na začátku příštího roku. Skvělou informací určitě je, že exkluzivita na tento díl už neplatí, takže si Tom Clancy’s Splinter Cell Blacklist zahrají nejen majitelé Xboxu 360, ale také ti s Playstationem 3.

Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist

ps3x360wiiu
UbiSoft, UbiSoft
Datum vydání hry:
22. 8. 2013
Žánr:
Střílečka, Taktická, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře