Test deskové hry Nekojima

special  1
Martin Pilous, 21. 8. 2024 9:00
Nekojima svým názvem u mnoha hráčů konzolových her vyvolá úsměv, ale s legendárním tvůrcem videoher nemá nic společného. Tentokrát jde o rychlou a velmi zábavnou deskovou hru od autorské dvojice David Carmona a Karen Nguyen. Za výtvarnou stránkou stojí Gilles Warmoes. Pojďme se podívat, jak se tato novinka od českého vydavatelství ADC Blackfire povedla.

Balení je tentokrát o poznání menší, než u jiných deskových her, které pro vás jednou za čas testujeme. Najdete v něm herní desku, 21 denchuu (sloupy elektrického vedení), 28 kostiček, 2 kostky oblastí, pytlík na kostičky, 7 žetonů koček, počítadlo úrovní, 20 žetonů ptačích hnízd a stručná pravidla. Insert je u této hry poněkud obyčejný. Jednoduše veškeré prvky nacpete do tří fochů, které máte k dispozici. Pouze herní desku je třeba umístit do horního středu krabice nad ostatní komponenty. U ní musím pochválit zpracování, které je vážně robustní a bytelné.

Vaším úkolem je v této hře na kočičím ostrově Nekojima instalovat a udržet v rovnováze elektrické vedení. Pokud zvolíte kooperativní režim, tak se snažíte spolu s ostatními hráči dosáhnout co nejvyšší úrovně. V kompetitivním režimu je hlavní snahou nebýt tím, kterému se podaří celé vedení takzvaně zbourat a složit.

U hry Nekojima je obrovskou výhodou, že ji můžete rozložit doslova kdekoliv a kdykoliv. Příprava hry je nesmírně jednoduchá a rychlá. Na stůl umístíte hlavní herní desku, následně vložíte veškeré kostičky do pytlíku a připravíte si jednotlivé denchuu dle barev, rovněž připravíte kočky a počítadlo úrovní. Výjimku tvoří režim Městské džungle, kde si připravíte navíc i žetony ptačích hnízd.

Tah začíná tím, že hráč hodí dvěma kostkami a padnou mu oblasti, které musí využít při stavbě denchuu. Barvu denchuu pak určuje vytažená kostička z pytlíku. Vy jej tak umístíte na dvě ze čtyř oblastí či jej můžete postavit i v jedné oblasti. Oblasti jsou celkově 4 - Stravování, Bydlení, Zábava a Kultura. Pokud ze sáčku vytáhnete černou kostičku, znamená to, že musíte po dostavení denchuu připevnit na elektrické vedení jednu ze 7 koček. Její umístění je mnohdy solidní kumšt.

Snadné říkáte si. První tahy opravdu jsou, ale následně obtížnost v dalších kolech docela dost roste. Vy totiž stavíte další denchuu, který se nesmí dotýkat ostatních. Můžete sloupy stavět na sebe, ale nesmíte se dotýkat samotných drátů. Vždy je tak umisťujete jen držením dřevěné konstrukce. Jednotlivá denchuu se, jak již bylo zmíněno, nesmí dotýkat, nemůžete je dávat vzhůru nohama, ani kolem nich omotat vodiče, aby se zkrátila vzdálenost, a v poslední řadě se nesmí hýbat s již umístěnými sloupy.

Obtížnost se tak vystupňuje a pokud zde vede hodně drátů, tak je celkem solidní problém umístit kočku na správný drát. Kočka se navíc nesmí dotýkat země. Viset může za nohu či ocas. Pokud kočka kdykoliv spadne, tak ji musí aktivní hráč znovu umístit tam odkud spadla. A zde začíná opět komplikace v tom, že vedení nesmí spadnout. Platí však výjimka, že pokud vám spadne právě umisťovaný vodič, tak se nic neděje a můžete jej umístit znovu.

Konec hry tak nastane ve chvíli, kdy spadne celé vedení nebo aktivní hráč shodí některý z předešlých vodičů. Je to právě velká variabilita, která hru solidně táhne a vy tak budete chtít hrát další a další kola. Autoři mysleli i na to, že by se mohla hratelnost po nějaké době opakovat a připravili i další režimy hry.



Nechybí tak sólový režim pro jednoho hráče, kde se snažíte postoupit do co nejvyšší úrovně. Poté je tu varianta Městské džungle. Zde můžete vytvořit sloupy vedení maximálně o dvou dílech a následně je obsadit ptačím hnízdem. Znamená to, že nemůžete stavět výše a zvyšuje se zde obtížnost při pokládání nových vodičů. Ve hře dvojice je možné hru hrát až v 8 hráčích, neboť jde o to, že každý konec vodiče umisťuje jeden hráč. Varianta Mrakodrapy zase opravňuje k tomu položit maximálně 2 sloupy do jedné oblasti. Režim Specialisté jsou nekompromisní variantou, kde se neodpouští žádný dotyk se sloupy, vodiči, herní deskou či kočkami. Vyžaduje tak opravdu dobrou motoriku.

Nekojima se nezdá, ale jde o skvělou zábavu pro jednoho hráče i celou rodinu. Oceňuji fakt, že vše připravíte v řádu několika málo minut a můžete začít hrát. Ačkoliv je herní princip poměrně jednoduchý, tak se nemusíte bát toho, že by se hra rychle ohrála. Pokud tedy hledáte něco nenáročného na rychlá odpoledne, tak je kočičí ostrov Nekojima tím pravým.

Komentáře