The Tomorrow Children

preview  6
Martin Šmíd, 19. 8. 2014 13:00
Sony před letošním GamesComem lákala na jednu exkluzivní PlayStation 4 hru od japonského studia. Na její oznámení jsme nemuseli čekat dlouho, protože byla odhalena hned na začátku tiskové konference. Jmenuje se The Tomorrow Children a pracují na ní úspěšní vývojáři ze studia Q-Games, které nemusíme moc dlouze představovat. Ostatně stojí za skvěle hratelnými a populárními hrami jako PixelJunk Shooter, PixelJunk Eden nebo PixelJunk Monsters. Pojďme se na jejich novinku trochu více podívat.

Her z alternativní minulosti jsme tu měli docela dost, ale že bychom se v nich podívali do Ruska, případně z nich byla cítit ona komunistická atmosféra, to samozřejmě ne. V tomto je nové oznámený The Tomorrow Children rozhodně originální, stejně jako v řadě dalších prvků, o nichž se ještě rozepíši. Vše se má tak, že v šedesátých letech se pokoušeli sovětští vědci posunout lidstvo na novou úroveň tím, že všechno vědomí spojí do jednoho celku, ale experiment moc nevyšel, co nevyšel, prostě se něco podělalo, a místo pokroku, udělalo lidstvo krok zpět. Vlastně, téměř zaniklo, protože se vytvořila prázdnota, která je ve hře označována jako Void. Naštěstí několik jedinců tuto velkou katastrofu přežilo, přičemž následně o sto let později se rozhodli dál tlačit sovětskou propagandu šedesátých let, ale co je hlavní, začali posílat další přeživší do vzniklé prázdnoty, aby těžili suroviny a hledali zbytky lidské DNA ukryté v Matrjoškách, a mohla se tak obnovit celá společnost. Cesta za blahobytem a obnovením společnosti nebude ale jednoduchá.

Co na hře The Tomorrow Children jednoznačně zaujme hned na první pohled, je naprosto unikátní vizuální zpracování se spoustou šedých a hnědých odstínů, hodně se lišící od veškerých doposud vydaných her, které je na první pohled jednoduché, ale zcela v duchu ruské komunistické propagandy šedesátých let minulého století, která navíc byla cítit z každé vteřiny prvního traileru, a to i díky zvolenému hudebnímu doprovodu. Na ten se ostatně určitě podívejte, naleznete ho níže v novince, navíc Sony přidala i české titulky, takže si ho můžete maximálně vychutnat.

The Tomorrow Children je zcela jistě nejambicióznější projekt, na jakém zatím vývojáři z Q-Games kdy pracovali, ve spolupráci s japonským studiem Sony, ale zdá se, že přesně vědí, co chtějí udělat, a vlastně i co hráči dnes od her vyžadují. Ostatně koncept hry není zase tak originální, vývojáři vsázejí především na osvědčené prvky při prozkoumávání světa, který přišel o všechny pestré barvy, přičemž je pokryt kouřem a prachem. Říci jednu věc, která se bude dát ve hře dělat, by nebylo zase tak lehké, jak ostatně říká i její producent. „Hra je jedno velké pískoviště. Můžete dělat, co vás napadne. Třeba po celou dobu můžete jen bojovat, pokud chcete. Nebo se můžete vydat někam na ostrovy za dobrodružstvím, hledat poklady, kopat tunely a ty následně zkoumat, případně pomáhat dalším hráčům. Je to opravdu jen na vás, co budete v The Tomorrow Children dělat,“ říká Dylan Cuthbert.

Vývojáři z Q-Games v současnosti připravují pro PlayStation 4 a PlayStation Vita ještě jednu hru, a to Nom Nom Galaxy, která rovněž vyjde někdy v příštím roce.

Hra The Tomorrow Children tedy dá hráči maximální svobodu, a to i ve volbě postavy, za níž bude hrát, ostatně budou k výběru postavičky s nejrůznějším povoláním. „Můžete sloužit lidu, ale také skončit jako otrok, případně se vydávat objevovat nový svět,“ říká Dylan Cuthbert. Budete se moci stát radistou, ale i vojákem nebo inženýrem, ale i prostým dělníkem, který je nahnán do dolů, aby hledal suroviny. Ty samozřejmě nebudou jen tak pro okrasu, protože za ně se buduje svět, tedy budou se stavět budovy, ale i nejrůznější opevnění a zbraně, které se budou hodit hlavně proti nepřátelům. V traileru byla vidět třeba obrovská Godzzila, ale i velký pavouk, přičemž vývojáři říkávají, že tato monstra pocházejí psychického bahna, které obklopuje jednotlivá města. „Pocházejí z noční můry lidstva, když je vědomí sdíleno,“ říká Dylan Cuthbert. Důležitý bude sběr i zmíněného DNA ukrytého Matrjoškách, které když vždy donesete v určitém množství do města, změní se na NPCčko, které začne město opravovat a vůbec se o něj dále starat. Tím se vlastně celá populace znovu rozrůstá.

Vývojáři hodně vsází u The Tomorrow Children na spolupráci s dalšími hráči, kooperativní prvek tu bude důležitý, ale Dylan Cuthbert upozorňuje, že si hru užijí i hráči, kteří hrají radši sami. Říká ale, že hru dělají co nejvíce přístupnou, aby každý mohl hrát hned s kamarády a s nimi svět prozkoumávat. „Pro mnohé hráče je velmi obtížné hrát hru více hráčů. Spousta hráčů nechce hrát online Call of Duty. Když ale spolupracujete s ostatními hráči, máte nádherný pocit ze skupinové hry. Je to opravdu zábavné. Zároveň ale budete moci být sami a zkoumat svět, kolem sebe,“ říká Dylan Cuthbert. Ten navíc doplnil, že vše, co uděláme ve světě, bude nějakým způsobem odměněno skrze lehčí RPG prvek. Schopnosti postavičky se budou časem hry rozvíjet, navíc za vytěžené suroviny bude možné získat speciální kupony na prakticky vše. Všechny úkony se ale v rámci jednoho světa promítnou do hry i ostatním hráčům, třeba když něco postavíte, nebo prokopete tunel do kamene.

The Tomorrow Children zatím vypadá parádně, nejen svým námětem a stylizací, ale také hratelnost zní zajímavě a zábavně. Ostatně vývojáři z Q-Games nejednou ukázali, že zábavné hry založené především na skvělé hratelnosti dělat umí. Už se proto těšíme, až si budeme moci jejich novinku vyzkoušet, ale na to si ještě nějakou dobu počkáme, protože vydání The Tomorrow Children je naplánováno na příští rok, samozřejmě exkluzivně pro PlayStation 4. Hru vydá přímo Sony.

The Tomorrow Children

ps4
SCEE, Q-Games
Datum vydání hry:
6. 9. 2016
Žánr:
Strategie, Adventura, Indie
KARTA HRY

Komentáře