Test deskové hry Hrdinové Normandie: Edice velká červená 1

special  0
Martin Pilous, 4. 8. 2024 16:53
Pokud máte rádi hry z druhé světové války, tak byste rozhodně neměli minout deskovku s názvem Hrdinové Normandie: Edice velká červená 1, prodávající se v současnosti za nějakých patnáct stovek. V ní si totiž fandové druhé světové války přijdou rozhodně na své v poměrně rozmáchlém balení. Dostanou se do velení jedné ze dvou válečných frakcí a pustí se do řady taktických rozhodnutí, která by měla vést k vítězství.

Hra Hrdinové Normandie původně vyšla už před jedenácti lety v roce 2013, kdy slavila mezi fanoušky deskových her velký úspěch, a Edice velká červená 1 na ní navazuje, avšak nabízí přitažlivější grafické ztvárnění a mnohem více obsahu. Hru, která je inspirovaná řadou filmů, mají na svědomí Yann a Clem, a jak už název napovídá, odehrává se v roce 1944 na francouzském venkově. Ačkoliv se hra zdá i dle rozměrů krabice být poměrně obří, tak věřte, že jde pouze o základní krabici mnoho her z této série. Jednotlivé prvky se tak dají kombinovat v mnohem větším měřítku i s dalšími hrami.

V krabici hry Hrdinové Normandie: Edice velká červená 1, která je určena pro dva hráče, najdete šest oboustranných desek pro možnost rozmístění karet akcí, terénních prvků, kostek a dřevěných žetonů rozkazů. Máte tu také poměrně široký výběr nejrůznějších jednotek, a to jak amerických tak i německých. Dále nechybí ani válečná technika a dokonce speciální výbava pro jednotlivé jednotky, čímž zlepšujete jejich schopnosti v boji.

Jak to tedy celé probíhá? Jeden z hráčů se ujme boje za Spojence, zatímco druhý bude bojovat za nacistické Německo. Scénář vám jasně dá instrukce, s čím budete v základu bojovat. Stanoveno je i samotné bojiště. Nicméně tato deskovka vám umožní si tvořit i zcela vlastní scénáře a hry, což dává možnost se zapojit do bitev, které si určíte tak trochu vlastními pravidly. Ti, kteří mají rádi rozsáhlá tažení, se mohou těšit na docela dlouhou kampaň.

Vy tak vše primárně rozmístíte a samotný boj pak probíhá v jednotlivých tazích. Musím říct, že příprava samotné hry netrvá příliš dlouho, ale dost jsme se potýkali s tím, že vždy musíte najít správné jednotky pro daný scénář, což trochu času zabere, neboť komponent je skutečně mnoho. Skrze žetony rozkazů postupně nasazujete nové jednotky, přičemž vám bude určeno, v jakém pořadí budou jednotliví velitelé posouvat s jednotkami. Žetonů máte omezený počet, který definují okolnosti a složení jednotek. Žetony pak určí, kdo se v rámci fáze aktivace pohne první či naopak. Díky tomu, že dopředu neznáte čísla soupeřových jednotek a on vašich, nastává solidní prostor k tomu různě taktizovat a částečně tím balamutit soupeře.

Ve fázi akce může jednotka provést v podstatě dvě základní akce. Jednou z nich je klasický pohyb. Druhou akcí je útok neboli palba, kterou určuje hod kostek a statistiky dané jednotky. Ve hře tak hraje poměrně velkou roli efekt náhody. Občas se vám podaří některou z jednotek pouze “líznout” palbou, jindy ji zase velmi efektivně zlikvidujete. Aby to však nebylo jen dílo čisté náhody, tak se můžete spolehnout na posilovací prvky za pomoci karet. Zde také hraje velkou roli to, jak dobře rozestavíte jednotky a co vlastně stane proti vám.

Třetí a poslední fázi kralují jednotky, které se takzvaně nedostaly ke slovu v druhé fázi. Následně se pokračuje podle stejné formule, dokud nebude nepřítel poražen či nedojde k naplnění onoho scénáře.

U Hrdinů Normandie velmi oceňuji jednotlivé možnosti kombinací a herních situací, ale za co je z duše nenávidím, je kvůli pravidlům. Opravdu si musíte dát řádné proškolení, než se do hry dostanete. Rozhodně nejde o jednoduchou deskovou hru, protože je zde velké množství komponent a herních prvků, jenž je nutné nejprve pochopit. Sem tam se mi také stalo, že pravidla nebyla úplně jednoznačně sepsána. V tomto ohledu bylo například jednodušší naučit se pravidla hry Odhodlaní: Normandie. Je to však dáno tím, že Odhodlaní nemají tak složité mechaniky.

Hrdinové Normandie: Edice velká červená toho nabízí skutečně mnoho a budete překvapeni tím, jak hluboko do konfliktu se dokážou zakousnout, ale bohužel vás to bude stát nějaký čas, než se vše pořádně naučíte. Grafická stránka je parádní a nudit se rozhodně nebudete, protože před vámi budou dlouhé hodiny válčení. Pokud hře věnujete svůj čas, tak se vám královsky odmění. Pakliže hledáte spíše něco odpočinkovějšího, raději zalovte v jiných vodách.

Komentáře