South Park: The Game

preview  8
Martin Šmíd, 7. 2. 2012 20:00
„Všechny postavy a události jsou vymyšlené. V pořadu padají sprostá slova, takže by se na něj neměl nikdo dívat.“ Takto začíná již několik let oblíbený kreslený seriál pro dospělé Městečko South Park. Miliony diváků po celém světě vždy sledují nejnovější eskapády populární čtveřice, která k drsnějšímu výrazu nemusí chodit daleko. Vzhledem k popularitě jsme tu měli docela dost videoher s touto licencí, ale žádná se doposud nezapsala zásadním způsobem do historie. Vše by se mělo změnit nyní s příchodem South Parku v trošinku netradičním žánru, ale s charakteristickým humorem.

Abychom byli přesnější, hry podle seriálů i filmů až na výjimky nedopadají vůbec dobře. To ovšem neodradilo vývojáře ze studia Obsidian, kteří nám v minulosti přinesli povedené hry jako Dungeon Siege 3 nebo Fallout: New Vegas. Přesto bylo určitě velkým překvapením, když se před studiem objevili tvůrci seriálu, jestli by nechtěli udělat zajímavou videohru podle South Parku. Když se začne dělat takováto hra, asi by každý čekal nějakou bláznivou skákačku, ale Obsidiani mají trošinku větší ambice. Chtějí celý svět populární seriálové předlohy přenést do RPG žánru. Dopomoci by jim v jejich snažení měli i autoři seriálu Trey Parker a Matt Stone, kteří se na hře nepodílejí pouze jako producenti, ale napsali i většinu dialogů a dohlížejí na celkový vývoj. Určitá návaznost na seriál by tak měla být zachována, ačkoliv je jasné, že z tohoto budou mít radost především fanoušci. Jestli ale bude South Park: The Game určen i pro další, to je nyní velkou otázkou.

Pokud je žánr, ve kterém se Obsidian vyzná, tak je to RPG. Ihned po zapnutí hry tak na vás budou čekat klasické úkony, začínající samozřejmě vytvořením postavy. Bohužel nečekejte, že se ujmete někoho z populární čtveřice. Čeká na vás role bezejmenného přistěhovalce do městečka, jenž se ihned připojí k místní mládeži, aby si zahrál na začátku menší hru. Během začátku je samozřejmě důležité začlenit se mezi ostatní, najít si nové kamarády a tak dále. Jak ale budete pokračovat, vše přeroste v docela velké dobrodružství. Abychom se ještě vrátili k vytvoření postavy, tak tu budete mít docela komplexní editor. Jako v každém RPG si na začátku vyberete třídu s vlastními atributy, za níž budete hrát. Vývojáři zatím prozradili čtyři – dobrodruh, paladin, zloděj a čaroděj. Bude přítomná i pátá, ale o ní se zatím mlčí, takže se zdá, že bude představovat menší překvapení. Každopádně hned po příjezdu si vás vezme do parády svalnatý Cartman, který vám pomůže s výběrem postavy a prvními krůčky. Jak šlechetné, ale i díky tomu se nejde moc divit tomu, že hlavní protagonista má být němý.

Určitě dobré je, že vývojáři do hry zakomponovali pomůcku v podobě chytrého telefonu, který budete mít neustále u sebe. V něm budou důležité informace, třeba o postupu v questu, a dokonce v něm má být facebook aplikace, ve které uvidíte své přátele, jenž během hraní získáte, ale i nepřátele. Ostatně se sociálními sítěmi bude celá hra dost provázána. Mobilní telefon bude sloužit i pro přehled nejrůznějších statistik a tak trochu má připomínat ten, jenž jste mohli vidět ve hře Saint Row 3.

Je docela zajímavé, že ačkoliv se jedná o RPG a vývojáři použili svůj engine z Dungeon Siege 3, hra si udržuje jedinečný vizuál seriálu, dokonce jí vidíte z 2D pohledu. Díky tomu budete moci pro seriál v klasickém pohledu prozkoumávat zajímavé lokace, mezi které bude patřit nejen samotné městečko, ale i třeba místo dopadu UFO a spousta dalších. Městečko by ovšem mělo sloužit jako takový základní tábor, z něhož se budete vydávat na cesty. K plnění mají být připraveny nejenom hlavní questy, ale i docela velké množství těch postranních, takže byste měli mít neustále nějakou tu prácičku. Díky velkému množství úkolů spolu s možným prozkoumáváním by se měla herní doba přehoupnout přes dnešní standard několika hodin.

Jednotlivé úrovně budou uzavřené a rovněž jsou postaveny na 2D pohledu. Celkově ale vývojáři hodně čerpali z japonských RPG her, hlavně Final Fantasy, ale také z Paper Mario. Z nich si především vypůjčili samotné souboje. Pokud v úrovni narazíte na protivníka, přepnete se do spaciální arény, přičemž v souboji začíná vždy ten, jenž ho zinscenoval. Dobře načasované bránění případně protiútok bude pro souboje naprosto klíčové, protože jen tak budete mít velkou šanci uštědřit soupeři nějaký ten kritický úder. Pokud jste někdy podobnou RPG hru hráli, určitě víte, jak je pro bitvu důležitý. Co se týče ještě soubojů, tak vývojáři si z Final Fantasy vypůjčili i magický systém do zbraní, takže útočit můžete zbraněmi, které vylepšíte o oheň, jed nebo elektřinu. V takovém případě nepřítel dostane o dost silnější úder a budete s ním rychleji hotovi.

Mezi jednotlivými lokacemi má proběhnout vždy kratší filmeček, jenž vás posune v příběhu o něco dál. Podle tvůrců seriálu tyto filmečky nemají být moc dlouhé, abyste si mohli co nejvíce užívat hraní. Je tak otázkou, jak bude celek fungovat. Každopádně jak budete pokračovat hrou, získáte speciální měnu, za kterou si můžete koupit třeba sodovku, která zde zastupuje klasický léčivý lektvar. Tweekova káva zase bude pro rychlejší pohyb. Samozřejmostí jsou i nejrůznější zbraně, které budete získávat během hry nebo rovněž kupovat. Mezi klasické patří ty na krátkou vzdálenost a na dálku, ale budou i speciální, jako herní konzole, která nepřátelům uštědří docela masivní poranění. Na originální zbraně tu bude hodně dbáno a dalo by se říci, že mnohé se ve hrách vyskytnou vůbec poprvé.

Tvůrci seriálu mají na vývoj hry docela velký vliv. Nejednou totiž během vývoje usměrnili vývojáře a řekli jim, že by bylo lepší určitě prvky pojmout trochu jinak. Zmíněn byl třeba úkol, ve kterém se postavička vydala na raid jeskyně, na jejímž konci byl boss. Tento koncept se ale moc tvůrcům seriálu nelíbil, přičemž vývojářům předvedli misi, ve kterém byl úkol získat kuře king pao z restaurace City Wok. Na této misi je tak trochu ukázáno, že úkoly budou spíše normální, než že by hráč vyrazil na cestu a pobil stovky obyvatel South Parku.

Je jasné, že South Park: The Game je zaměřen převážně pro fanoušky, kteří milují seriálovou předlohu. Ti by si videoherní zpracování měli užít, a to i díky jistě originálnímu humoru. Pokud půjdou práce podle plánu, South Park: The Game vyjde ještě letos na Playstation 3 a Xbox 360. Doufejme v další brzké informace.

South Park: The Stick of Truth

ps4ps3x360xonensw
Ubisoft, Obsidian Entertainment
Datum vydání hry:
4. 3. 2014
Žánr:
RPG, Strategie, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře