Rogue Warrior

preview  1
Petr Strecker, 29. 5. 2009 0:19
Lidská mysl poznamenaná válkou může být pro některé jedince velice nebezpečným prostředkem. Ale zase na druhou stranu, kdo si prošel podobným konfliktem, je v určitých aspektech daleko silnější, než jsou ostatní. Říká vám něco jméno Richard Marcinko, přezdívaný také "Dick"? Člověk, jehož jméno se skloňuje ve všech pádech v literatuře, kinematografii a zanedlouho i ve hře zvané Rogue Warrior, o které jsme již slyšeli před více jak dvěma lety, a teprve nyní se na svět derou první informace. Pojďme se letem světem podívat na unikátní slovník a způsob vyjadřování emocí pomocí zbraní, čímž Dick rozhodně vykukuje z davu obyčejných řadových vojáků. Hra se pravděpodobně nepostará o veliký rozruch v tom nejlepším slova smyslu, ovšem několik prvků bude opravdu stát za to. Jdeme na to.

Ještě než se vrhneme na vyprávění o Richardovi, známému také jako Demo Dick, nebo Shark Man of Delta, povíme si něco o jeho reálné historii. Dick se postaral o založení speciálních jednotek SEALs, což je signál pro to, abyste si při čtení dávali sakra pozor na podivné úšklebky ohledně jeho pověsti. Dnes je moc dobře známo, že SEALs (jejichž zaměřením jsou zejména operace, ve kterých figuruje cokoli s vodou) mají jeden z nejnáročnějších tréninků speciálních jednotek, na které narazíte. Pokud tedy nepočítáme Spetznaz nebo některé korejské oddíly, kde se dají jejich členové jen stěží považovat za lidské bytosti. Díky tomuto faktu bude mít Dick pro svou práci (rozuměj zabíjení a ničení) opravdu mnoho prostředků, mezi které patří vyspělé zbraně, způsoby infiltrace nepřátelských zařízení a jejich zneškodnění a armádu průpovídek, které Dick trousí mezi zuby při průchodu misemi.

V 80. letech, v době, kdy se svět obává následků Studené Války, je Marcinko vyslán na jednočlennou operaci, ve které má za úkol zneškodnit vrchní velitele komunistických řad, z počátku na hranicích Ruska a Koreje, poté však daleko hlouběji na území mezi Severní a Jižní Koreou. S kamennou tváří se tak Dick postará o zabíjení nepřátel s precizností kofeinem přepitého puberťáka. Ovšem způsob, jakým deklasujete nepřátele, je mnohdy velice bizarní. Cpali jste někdy nádivku do krocana? Protože to je Dickova oblíbená disciplína - mrtvého nepřítele vykrmí plastickými trhavinami a nějakým způsobem k němu přiláká jeho spolubojovníky. Až budou co nejblíže, začne grilování v podobě odpálení nálože. Upravovat si budete moci i své zbraně, včetně různých druhů nábojů, které si bude možné nařezávat, což byl trend zejména v minulých letech. Nařezaná kulka má katastrofální účinky na lidské tělo, kdy z něho při střetu dělá jen bezcennou hromadu krve, masa a kostí. Marcinko je typickým nacionalistou a člověkem, který je stavěný na špinavou práci. Levně, rychle a pokud možno potichu.

Na hru budete nahlížet z pohledu první osoby, v případě nutnosti se však přepne do pohledu třetí osoby, za záda vaší postavy. Mezi případy nutnosti patří zejména krytí za různými překážkami, abyste měli situaci kolem sebe pevně pod kontrolou, nebo určitě tiché pasáže, kdy nebude možné si ani upšouknout. Celkově se dá prostředí využít jak k defenzívě, tak ofenzívě. Na mnoha místech lze přehazovat nepřátele přes zábradlí, mlátit jim hlavami o sloupy, nebo je třeba topit ve studnách. Jak se říká, představivosti se meze nekladou. K této příležitosti byla představena i jedna ukázková mise ve skladišti, kde se potmě Dick úplně sám zbavuje nepřátel. Pomocí pistole s tlumičem, nože a opatrného postupu tak vyhladí téměř dvacet vojáků, aniž by se u toho zadýchal. Graficky už však hra není ani zdaleka tak přesvědčivá jako Dickova vynalézavost. Při bližším zkoumání vypadá opravdu jako hra z roku 2007. Nezbývá než doufat, že s tím studio Rebellion v čele s Bethesdou něco udělá, jelikož by takováto prezentace v dnešní době nemusela, respektive nemohla uspět.

O dabing Dicka se postará herec Mickey Rourke, který má na podobné role ve svém životě celkem štěstí. Ač hra působí na první dojem vcelku pochybně, námět a nápady použité ve hře jsou více méně zkousnutelné. A když už náhodou nic, hře hraje do karet velice zajímavý historický podklad, použitelné prostředí a nápadité decimování nepřátel. Hra vychází na konci tohoto roku pro PlayStation 3 a Xbox 360.

Rogue Warrior

ps3x360
Bethesda Softworks, Rebellion
Datum vydání hry:
1. 12. 2009
Žánr:
Střílečka, Taktická
KARTA HRY
1/10

Komentáře

Související články

Rogue Warrior