Quantum Theory

preview  9
Martin Šmíd, 20. 10. 2008 20:25
Gears of War je jistě jednou z nejkvalitnějších akčních her posledních let. Není proto divu, že se ji mnozí snaží alespoň částečně napodobovat. Napodobovatelé tu byli a budou. Nyní přichází další verze od japonských vývojářů, a to navíc exkluzivně pro Playstation 3.

Skvělá grafika s návykovou hratelností a skvělým co-opem - to je Gears of War od studia Epic Games, kterým tento titul vynesl již miliony dolarů a jak se zdá, ještě i vynese. No a protože podobné hry přináší hodně peněz (Uncharted je toho důkazem), začali japonští vývojáři z Team Tachyon pracovat na své verzi, která má slavný vzor překonat. Již při bližším pohledu je však jasné, že si vývojáři zachovali z Gears jen několik prvků. Pořád tu máme postapokalyptický svět a hlavního hrdinu, který od malička dřel v posilovně a steroidy mu už lezou i ušima. Máme tu opět i všemožně velké zbraně, do kterých se vejdou stovky nábojů. Dokonce i systém krytí jako by vypadl z oka Markýzi Fenixovi. Jenomže jeden podstatný rozdíl mezi Gears of War a Quantum Theory je. Quantum Theory se neodehrává v budoucnosti, kde lidstvo bojuje proti rozzuřeným Locustům, ale ve fantasy světě.

Fantasy prvky jsou Japoncům vlastní, a tak je nemohli opomenout ani v Quantum Theory. Navíc nám prostředí lehce připomíná další hru od Tecma, a sice Ninja Gaiden. Je tu až očividná inspirace některými levely, které jako by si zašly na návštěvu z ninjovské série. Steroidy napuštěný hlavní hrdina se jmenuje Syd. Tedy jednoduché jméno, které si zapamatuje asi každý. Stejně jako v Gears of War budete mít i v Quantum Theory nějakého toho parťáka. Tím ovšem nebude steroidy nadopovaný blázen jako v Gears of War, ale Filerna, která si v ničem nezadá s ženskými hrdinkami z Ninja Gaidena. Jak je u Tecma zvykem, pořádně jí nafoukli poprsí. Jestli to bude mít nějakou výhodu, těžko říci, ale určitě se její postava bude zamlouvat nejednomu hráči. Představení hlavních hrdinů bychom měli. Popojdeme dále.

Team Tachyon zasadil děj hry do otevřené války s živou věží, která vypouští hordy nepřátelských monster a sama přináší smrt. Naši dva hrdinové se tak odhodlají věží projít, aby zachránili svět před jistou zkázou. Procházka nebude pochopitelně vůbec lehká a na každém kroku může číhat smrt jak v podobě monstra, tak nějaké té pasti, kterou si věž sama vygeneruje. Nikdy si tak nemůžete být jisti svým životem, protože vývojáři slibují, že se hráč bude pohybovat v inteligentním objektu, který se bude rozhodovat podle toho, jak si budete počínat. Představte si přestřelku, kde se schováte za roh, abyste načerpali zdraví, ale najednou stěna zmizí a vy budete dále pod palbou. Jindy se zase pod vámi propadne podlaha, stěny vás budou chtít rozmáčknout a labyrint najednou změní cestu ven. Nepříjemné představy, ale mají navodit onen pocit bezmoci, až se budete věží prokousávat ven. Jako by nestačila všemožná monstra, která se na vás budou hrnout ze všech směrů.

Vývojáři nám přinesou i pěknou řádku zbraní. Některé sice budou vypadat až moc scifi, ale na věž se prostě musí použít něco speciálního. Velký otazník visí nad online možnostmi a co-op módem. Můžeme si jen přát, aby byl co-op ve hře přístupný, protože spolupráce mezi Filernou a Sydem se nám jeví jako nesmírně zajímavá možnost, ještě kdyby navíc každá z postav uměla něco jiného. Snad se brzy o této hře dočkáme ještě dalších informací, protože už tyto malé střípky jsou hodně zajímavé. Tecmo vydá Quantum Theory exkluzivně na Playstation 3 příští rok. Už se moc těšíme.

Quantum Theory

ps3x360
Tecmo, Tecmo
Datum vydání hry:
28. 9. 2010
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY

Komentáře