Need for Speed: Shift

preview  16
Martin Šmíd, 20. 2. 2009 0:38
EA tak trochu zřejmě už před časem vycítila, že série Need for Speed hodně upadá a poslední díl s podtitulem Undercover jí to jenom potvrdil. Mizerné recenze, naříkání ze strany hráčů, ale výtečné prodeje. To byl zatím poslední díl. Jenomže už v roce 2007 začala EA připravovat nový díl, který bude na míle vzdálen tomu, na co byli hráči doposud zvyklí. Konkurent pro závodní simulátory jako Forza nebo Gran Turismo právě přijíždí v našem preview.

Jak již bylo psáno, velký restart série Need for Speed se datuje do roku 2007, kdy vývojáři ze Slightly Mad Studios byli pověřeni EA, aby připravili závodní simulátor, který se připojí do utahané série. Vývojáři takových pecek jako GTR nebo GT Legends se pustili do práce a výsledkem je nyní nejočekávanější závodní hra tohoto roku, která svojí prezentací a sliby převyšuje všechnu svoji konkurenci. Milovníci posledních dílů mohou zapomenout na vytuněné auta, kterými se proháněli po obrovském městě a utíkali před policií. To v Need for Speed: Shift určitě nenajdete. Větší důraz je v něm dán na celkový požitek z jízdy, kdy se proháníte v nablýskaném sporťáku po nějakém tom světově známém okruhu. Autoři hry totiž zapracují licencované okruhy, které znáte třeba z Gran Turisma (Londýnský okruh), ale rovněž připraví i nějaké ty smyšlené. Série se tak trochu vrací ke kořenům, tedy k prvnímu dílu. S ním má podle vývojářů společného o dost více, než se na první pohled může zdát.

Abyste si nemysleli, že pro vás vývojáři přichystali jen nějaké ty tratě za slunečného počasí, kdy uvidíte na míle daleko, tak vám můžeme prozradit, že závodit se bude za každého počasí a denní doby. Závod můžete jet bezproblémově za slunečného dne, ale rovněž vás může během závodu dostihnout bouřka, mlha a silný vítr, což vám pochopitelně hodně znepříjemní jízdu. Závodit se dokonce bude i pod umělým osvětlením, které je hlavně nyní ve Formuli 1 velkým tahákem. Kromě počasí vám budou dělat na trati problémy i ostatní závodníci. Ti se budou podle dostupných informací dělit na tři kategorie. První třída AI řidiče je klasický „dobytek”, který se nebude vůbec rozmýšlet, zda do vás vrazit, agresivně předjet a vůbec vám hodně uškodit v dobře rozjetém závodě. Poté tu najdete závodníka, který bude spíše vyčkávat na správný manévr a bez vašeho ohrožení využije situaci a v klidu vás předjede. No a třetí typ se vás bude snažit přechytračit, abyste sami udělali nějakou tu chybu a on jí využil. Soupeři si navíc budou pamatovat váš jízdní styl a budou využívat každého slabého místa, které v něm objeví.

Co by to bylo závodní hru bez aut. Autoři ze Slightly Mad Studios pro vás přichystali hned osm desítek nablýskaných sporťáků, mezi něž patří třeba Audi S4, Shelby Mustang GT, Pagani Zonda, Chevrolet Corvette C6 nebo Porsche 911. Ve hře si tak určitě vyberete svého favorita. Vývojáři dále slibují, že požitek z jízdy bude nesrovnatelný s ostatními závodními hrami na trhu. Need for Speed: Shift je totiž v první řadě simulátor, navíc vůbec ne lehký, a tak se zde naplno projeví vaše řidičské schopnosti. Už tak nebude možné projet trať jen s prstem na tlačítku značícím plyn. S takovou byste tu vůbec nepochodili. Dopomáhá tomu úplně nový jízdní model a hlavně revoluční fyzika. Rovněž v Need for Speed: Shift nalezneme i pohled z kokpitu auta. Vývojáři tak každé z aut museli perfektně vymodelovat a upravit, aby odpovídalo i interiérem své licencované předloze. Výsledek je naprosto skvělý. Skvělá je bezpochyby i grafická stránka hry. To, co vidíte na přiložených obrázcích, se bude opravdu hýbat, a tak můžeme čekat ty pravé nefalšované orgie. První pohled na Need for Speed: Shift tak máme pomalu za sebou, ale můžete si být jisti, že se této hře budeme v budoucnu hodně věnovat.

EA má s Need for Speed: Shift velké plány a zatím vše nasvědčuje tomu, že se na podzim dočkáme velkého závodního hitu, který vrátí lesk této kdysi slavné a kvalitní sérii. Vývojářům ze Slightly Mad Studios bezmezně věříme, a tak nás nesmí zklamat.

Need for Speed: Shift

ps3x360psp
EA, Slightly Mad Studios
Datum vydání hry:
15. 9. 2009
Žánr:
Závodní, Simulátor
KARTA HRY
9/10

Komentáře