Metal Gear Solid: Peace Walker

preview  6
Milan Doležal, 30. 9. 2009 1:09
Dnes již legendární sérii jménem Metal Gear Solid jistě není třeba dlouze představovat. Příběh sice se čtvrtým dílem skončil, ale sága přesto obsahuje spoustu slepých míst, které potřebují vysvětlit. Jedním takovým místem je období mezi MGS3 a MG1, kdy se ze zelenáče Naked Snaka stal nemilosrdný vůdce Big Boss. A právě v tomto období se odehrává poslední oznámený díl s podtitulem Peace Walker, který Hideo Kojima představil na posledním E3. Fanoušci byli mile překvapeni a ihned začaly spekulace. Proč je na obrazovce více než jeden Big Boss či co znamená záhadné logo s lebkou. Spekulace o mnoho Big Bossech utichly až po GamesComu, na kterém byl představen nádherný gameplay trailer. Představa, že hra bude v co-operativním režimu vyvolala v každém, kdo trailer viděl, silný dojem. No a nyní tu máme Tokyo Game Show.

Již několik dní před ním bylo známo, že na něm bude možné stáhnout si demoverzi. Ale to, zda se dostane oficiálně i mimo TGS, již bylo spornější. Naštěstí byli ale hoši z Kojima Productions štědří a uveřejnili na internetu spolu s trailerem (který jsem mimochodem neviděl kvůli spoilerům) tříúrovňové demo. Na samotném TGS pak exkluzivně čtyřúrovňové demo, které se ale ven nedostalo. Pro fanouška této série je demo povinnost, pro náhodného kolemjdoucího určitě zajímavá zkušenost. Jediné mínus je, že je demo pouze v japonštině. Ale co by fanoušek pro sérii neudělal, že?

Nyní se tedy dostáváme k samotnému demu. Začínáte na pláži, kde se učíte ovládat hru. Na poměry PSP je ovládání opravdu jednoduché a přitom obsáhlé. V menu pak máte možnost přehození ovládání do stylu, který je znám z Portable Ops. Ale jelikož je vše v Japonštině, tak to přehození chce hodně trpělivosti. Překvapujícím prvkem ovládání je, že při přitisknutí se ke zdi či zalehnutí na zem se nemůžete pohybovat, jako tomu bylo v předchozích dílech. Pravda, museli byste mít gumové prsty, abyste to zvládli, ale i tak to trochu zamrzí. Naštěstí jsou obě možnosti kompenzovány jinými. Přitisknutí ke zdi totiž můžete zaostřit na nepřátele, aniž byste je museli pracně hledat a místo zalehnutí se můžete pohybovat přikrčení (jako tomu bylo v MGS4), což je mnohem rychlejší.

Po splnění každé mise dostanete známku, a pokud získáte „A” nebo „S”, nabídne se vám možnost uložení obrázku na paměťovou kartu. Poté se dostanete do intermission, kde si vyberete další misi, kterou chcete hrát, a také výbavu, kterou bude Big Boss mít u sebe. Druhou a třetí misi pak máte možnost hrát i se svými kamarády, v demu pouze přes ad-hoc. A třetí úroveň, pokud chcete získat lepší známku než „B”, to dokonce skoro vyžaduje. Osobně jsem bohužel možnost co-op multiplayeru hrát neměl, ale hra je pro to přesně dělaná, takže vězte, že je o co stát. Pokud si říkáte, zda bude na jedné obrazovce dva a více Big Bossů, jako tomu bylo v GC traileru, tak Vás můžu ihned odpovědět. Ostatní Big Bossové se zobrazují jako vojáci v maskách, a tak každý vidí jako Big Bosse pouze toho svého.

Když se zaměříme na každou misi důkladněji, tak v první úrovni máte za úkol se dostat přes džungli do určité lokace. Nic náročného. To druhá mise už je poněkud komplikovanější. Musíte se dostat do lokace s jakousi „pevností” a tu celou pročistit od nepřátel. No a ve třetí části pak musíte zničit tank, což není snadné, když po jeho boku stojí ještě další čtyři vojáci. Třetí úroveň je, jak jsem již výše zmínil, pro multiplayer přesně jako vyšitá.

Co se příběhu týče, hra se odehrává mezi Metal Gear Solid Portable Ops a prvním Metal Gearem pro MSX v roce 1974 na Costa Rice a už teď víme, že se zde setkáme se spoustou starých známých. Nerad bych vyzrazoval něco předem, protože doporučuji se všem informacím týkajích se příběhu vyhýbat. Protože jak všichni víte, Metal Gear Solid je nejlepší, když o něm nic nevíme, že?

Co tedy dodat závěrem? Tohle demo musí mít každý, kdo je alespoň trochu příznivcem série. Ale ani těm, kteří hru absolutně neznají, hra neuškodí. Velkým pozitivem je kooperativní režim. Co ale hře vytknout? Určitě by bylo lepší, kdyby loadingy netrvaly takhle dlouho. Na druhou stranu, máme nejlepší grafické zpracování, co na PSP najdeme, takže tohle by se dalo odpustit. Dalším neduhem je nemožnost zapauzovat hru, ale i to je vykoupeno možností skvělého kooperativního multiplayeru. Určitě se máme na co těšit. Hideo Kojima, byť jen v demu, opět ukázal, že je mistrem ve svém oboru. Teď už musíme jen čekat na vydání finální verze hry, které je stanoveno na příští rok. Snad tedy nebudou žádné odklady.

Metal Gear Solid: Peace Walker

ps3x360psp
Konami, Kojima Productions
Datum vydání hry:
8. 6. 2010
Žánr:
Střílečka, Strategie
KARTA HRY
9/10

Komentáře