Max Payne 3

preview  12
Martin Šmíd, 9. 10. 2011 16:01
Fanoušci populárních sérií nemají moc rádi změny. Stačí se podívat na restart Devil May Cry a nového Danta. Co ale zvedlo hráče ještě více ze židlí, tak to byl třetí Max Payne. Ze sympatického policisty, který pobíhal po New Yorku a vraždil feťáky, je tlustý alkoholik, který se navíc dostane do slunného Sao Paula. Docela radikální odklon od prvních dvou dílů. Nebyl by to ale Rockstar, aby v něčem nepřekvapil. Třeba dobrým příběhem, a samozřejmě i začátkem hry, který se odehrává v New Yorku, a vysvětlí tak, proč se Max rozhodl utéci.

Maxovi život nikdy nepřál. Příliš brzy přišel o svoji rodinu, kterou mu zabili feťáci. Poté se dal na divokou pomstu a zapletl se s několika mafiánskými bossy, kteří mu každým dnem dýchají na dveře. Zvláště jeden, který přišel v jedné takové akci o syna. Ano, Max byl ten, kdo mu vystřelil mozek na zeď. Max ovšem od minula docela dost zestárnul a také přibral na váze. Nyní rozhodně nemyslím svaly od toho, že by každý den makal v posilovně, jako řada jiných videoherách hrdinů. Spíše je vidět, že žije na rychlém občerstvení, což ostatně napovídají o všelijaké obaly od těchto jídel v jeho bytě. Také si občas dá něco dobrého k pití, třeba whisky Kong. Tak trochu přežívání v tomto pro Maxe krutém světě, ve kterém kolem něj umírají lidé téměř každý den. To bylo posledních osm let, které uběhly od druhého dílu. Možná i díky těmto událostem se Max rozhodne využít nabídky svého bývalého kolegy u NYPD a utéci do slunného Sao Paula, kde by se mohl upít k smrti. Zase tak lehké to ale mít nebude.

Sao Paulo je na první pohled jiné než New York, ale na druhý má spoustu charakteristických prvků. Třeba gangy, které mezi sebou každý den bojují. Max vzal v novém působišti práci svého kamaráda Paula, která spočívá v ochraňování mocné rodiny Branco. Bohužel se ale Maxovi nepodaří ochránit ženu hlavy rodiny a je unesena, takže se znovu vydává do zaběhnutých kolejí, do kterých se už nikdy nechtěl dostat. Hned v prvním filmečku bylo vidět několik novinek, třeba rozpůlená obrazovka, přičemž na každé části běžela jiná scéna. Tak trochu tento filmeček připomínal seriál 24. Ve hře jich ale bude samozřejmě daleko více a mají nahradit statické komiksové obrázky, na kterých stavěly první dva díly. Fanoušci možná budou zuřit, že se vývojáři rozhodli jít touto cestou, ale tento styl daleko více pomáhá filmové atmosféře, na které třetí Max Payne staví. Po menším rozkoukání se Max podíval třeba na autobusovou zastávku do skladiště nebo nejrůznějších kanceláří. Jde tak trochu o lokace, kterými se prodíral v původních hrách. Tady změnu rozhodně nečekejte.

Když se řekne Rockstar, každý si ihned vybaví úspěšnou plejádu skvělých her - Red Dead Redemption, Grand Theft Auto nebo L.A. Noire. Ty spojuje navíc jedna docela podstatná věc. Odehrávají se v otevřeném prostředí. Každého možná napadne, že stejně na tom bude i třetí Max Payne. Naštěstí takhle velkou změnu zase série neprodělala, takže se opět jedná o lineární střílečku, kde jdete jednou cestou k cíli a užíváte si všelijakých grafických efektů, které umožňuje modernizovaný Rage engine. Samozřejmě se vrací do hry i populární zpomalování času. Fanoušky určitě potěší fakt, že Maxe opět dabuje James McCaffrey.

V základu se určitě bude jednat o tu starou dobrou střílečku, kterou si hráči tolik zamilovali, nově ale s některými moderními prvky, jako je krycí systém. Naopak ale chybí automatické doplňování zdraví, které je dneska ve skoro všech hrách. Max má během hry speciální tišící prášky, které poliká jako na běžícím páse. Co ale vývojáři ve třetím díle vyškrtli úplně, je inventář zbraní. Pokud si pamatujete na předchozí díly, tak jste na konci měli vždy velký arzenál zbraní, který hlavní hrdina tahal z kapes. To nyní odpadne. V jednu chvíli budete moci mít u sebe dvě pistole a nějakou tu silnější zbraň, jako je brokovnice nebo samopal, která udělá z nepřátel karbanátky.

Těžko ale říci, jak moc hráči budou krycí systém využívat. Max Payne 3 je pořád spíše akce, ve které si hráči vezmou do obou rukou pistole nebo UZI samopaly a půjdou pěkně postaru na věc. Navíc když vývojáři notně vylepšili Bullet Time a nejrůznější Maxovy úskoky, které jsou řízeny dynamicky pokročilým animačním enginem Euphoria. Díky tomuto enginu je navíc hned ovládání i příjemnější a nemusí s ním hráč tolik bojovat. Hned všechny tyto parádičky navíc vypadají na pohled přirozeněji. Navíc i přestřelky mají vypadat o dost lépe, protože nepřátelé mají mít velmi solidní umělou inteligenci, která se bude přizpůsobovat nejrůznějším situacím, které nastanou. Tímto by měl mít Max Payne 3 i větší znovuhratelnost, když předem nebudete vědět, jak se nepřátelé zachovají.

Kromě singleplayerové kampaně, která by měla hráčům vydržet několik hodin, bude Max Payne 3 prvním titulem série, který představí také multiplayerový zážitek. Multiplayer ve hře Max Payne 3 si klade za cíl nabídnout podmanivé hraní, v němž bude docházet k dynamickému přizpůsobování map a postupu napříč módem pro všechny hráče nacházející se v daném utkání. Spolu s tradičními multiplayerovými módy bude Max Payne 3 obsahovat i propracovaný systém odměn a zvyšování úrovně hráče, stálé klany a několik strategických možností zbraňových sestav. Samozřejmě to zní slibně, ale na podrobnější informace si v současnosti musíme počkat, stejně tak na ukázky z multiplayeru, které k nám zatím nedorazily.

Ačkoliv nás čeká trochu jiný Max Payne, než na jakého jsme byli zvyklí, Rockstar by měl být zárukou velké kvality. Ostatně, utopil ve vývoji už desítky milionů dolarů, které někde musí být vidět. Zatím se s Maxem rozloučíme, ale už brzy vám přineseme další informace. Max Payne 3 dorazí na pulty obchodů v příštím roce na Playstation 3 a Xbox 360.

Max Payne 3

ps3x360
2K Games, Rockstar Games
Datum vydání hry:
18. 5. 2012
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
9/10

Komentáře