LittleBigPlanet 3

preview  5
Martin Šmíd, 12. 6. 2014 12:45
Možná si někteří z vás vzpomenou na první prezentaci hry LittleBigPlanet na GDC, která vyvolala velké nadšení. To pokračovalo i po vydání, protože jsme se dočkali výborně hratelné plošinovky, navíc s možností vytváření vlastních levelů. Druhý díl celý koncept posunul ještě značně dál, protože v propracovaném editoru bylo možné si vytvářet i nejrůznější menší hříčky. Tento týden oznámený třetí díl pro konzoli PlayStation 4 má pak do celé série přinést několik lákavých novinek, pojďme se na ně podívat.

Předchozí dva díly LittleBigPlanet patří k nejlepším hrám, jaké se na konzoli PlayStation 3 objevily, navíc přinesly spoustu novinek do žánru plošinovek. Možná i proto je překvapením, že na třetím díle nepracují vývojáři ze studia Media Molecule, kteří se vrhli raději na úplně novou značku. O ní zatím nic nevíme, tedy kromě toho, že bude určena exkluzivně pro konzoli PlayStation 4. Nově oznámený LittleBigPlanet 3 připravují vývojáři ze studia Sumo Digital (Sonic & All-Stars Racing: Transformed), kteří ale mají dostatek zkušeností, aby zvládli připravit povedené pokračování. V něm se samozřejmě vrací oblíbený hrdina Sackboy, který se stal v minulých letech takovým tím maskotem PlayStationu, jehož obliba narostla do takových rozměrů, že se s ním skvěle prodávaly i hračky a další věci. Nyní je vyslán na planetu Bunkum, na níž následně nevědomky vypustí tři mytické tvory, Titány, kteří chtějí planetu zničit. Proto vytvoří monstrum Newton, no a jeho zničení bude pro Sackboye úkol číslo jedna. Na tento nesnadný úkol naštěstí nebude sám, protože mu společnost budou dělat jeho tři noví kamarádi, kteří se starají o největší novinku v LittleBigPlanet 3.

Samozřejmě, ani v minulosti na vše nebyl Sackboy úplně sám, kdykoliv se k němu mohl připojit jiný Sackboy s jedinečným vzhledem, který mu pomohl s překonáváním překážek, řešením hádanek nebo sbírání nálepek a dalších věcí do editoru, což se vrací i ve třetím dílu. V něm se ale vůbec poprvé objevují hratelné postavy, které nejsou Sackboyem, i když jsou také pletené, ale mají vlastní tvar a jak nyní i zjistíte, i jedinečné schopnosti, které mají celou hratelnost hodně oživit. Prvním novým kamarádem je OddSock, což je jakási ponožková variace na pejska. Tento nový hrdina umí skákat mezi dvěma stěnami, takže se dostane rychle do vyšších míst, navíc umí běhat i rychleji, což využívá třeba k otáčení válců, které následně otevřou dveře, a v mnohých dalších situací. Druhým novým kamarádem je Toggle. Tento nejsilnější a nejtěžší hrdina umí odstrkovat těžké předměty, ale také se může v okamžiku zmenšit na třetinu své velikosti, aby se dostal do méně přístupných míst, kam se jiné postavičky nenarvou, ani kdyby se rozpáraly. Třetím do party je pak pták Swoop, který umí létat. Tuto schopnost využije v okamžicích, kam se ostatní postavičky nemají možnost dostat, umí rovněž nadzvedávat různé předměty nebo mačkat páky či tlačítka na zdech nebo stropech. Swoop může ovšem i ostatní postavičky chytit do svých pařátů a dostat je na vyšší plošinku, čímž jim usnadní práci. Všechny tyto nové postavičky, stejně jako Sackboye, bude možné různě upravovat, budou pro ně vycházet nové a nové oblečky a další věci, takže se do budoucna dočkají velké podpory. Ta už ovšem bude podle vývojářů velká s vydáním, takže už v základu toho najdete hromadu.

LittleBigPlanet se vůbec poprvé objeví v listopadu na konzoli PlayStation 4.

Vývojáři ze Sumo Digital nezapomněli ani na Sackboye, který pořád bude hlavním protagonistou hry. I on se naučil několik novinek od minula, třeba umí šplhat po zdech, které jsou k tomu uzpůsobeny, no a vývojáři v E3 demoverzi předvedli i speciální věc vystřelující proud vzduchu, čímž mohl odfoukávat předměty nebo si s ní pomáhat při řešení hádanek. Samozřejmě ale vývojáři ukázali jen některé novinky, na další dojde v následujících týdnech a měsících. Třeba power-upů má mít Sackboy velké množství. Nicméně LittleBigPlanet 3 se hraje jako LittleBigPlanet a vývojáři jdou cestou spíše evoluce, než nějaké velké revoluce, což jim nemůžeme mít za zlé. Zvláště když se LittleBigPlanet 3 pořád skvěle hraje a dokážu si představit, že i nyní u hry prosedím desítky hodin, a bude se jednat i o ideální hru pro mladší hráče, na které se mnohdy zapomíná na konzolích PlayStation a Xbox.

V LittleBigPlanet 3 samozřejmě nesmí chybět kooperativní režim, starající se o velkou zábavu, který tu bude připraven pro čtyři hráče na jedné konzoli nebo online. Ve čtyřech budete moci projít celý příběhový režim, ale také všechny dodatečné levely, které si vytvoříte nebo stáhnete od hráčů z celého světa.

LittleBigPlanet 3 nebude jen hlavní kampaň, ale znovu bude přítomen i propracovaný editor, v němž si budete moci vytvářet nejen nové levely, ale i další hříčky, jako tomu bylo u druhého dílu. Vývojáři říkají, že editor byl téměř celý přepracován a přibude do něho spousta nových nástrojů, včetně možnosti počítat při vytváření levelů s novými hrdiny. Vytváření levelů by pak mělo být i intuitivnější díky využijí touchpadu na DualShocku 4. Více zatím vývojáři neprozradili, ale ono je to jasné, editor se vždy špatně prezentuje, nejlepší je si ho pak vyzkoušet. Každopádně editor je pro LittleBigPlanet 3 hodně důležitou částí, ostatně do předchozích dvou her hráči vytvořili více jak 8.5 milionu nových levelů. Skvělou zprávou je, že všechny hráči vytvořené levely budou kompatibilní s LittleBigPlanet 3, takže si je od prvního dne budete moci zahrát. A to i ve vylepšené grafice, kterou nový díl přinese, jak hned níže zmíním.

Už předchozí díly na konzoli PlayStation 3 případně kapesní konzoli PlayStation Vita vypadaly parádně. Vývojáři proto použili stejný engine pro LittleBigPlanet 3, ale díky výkonu konzole PlayStation 4 mohli přidat spoustu nových, doposud neviděných detailů, navíc třeba textury mají čtyřikrát vyšší rozlišení, což je pak na hře, když ji hrajete přímo na televizi, sakra vidět. Vše má pak běžet v nativním rozlišení 1080p, což asi nikoho zrovna nepřekvapí. LittleBigPlanet 3 tedy bude i po vizuální stránce spíše takovým tím logickým evolučním skokem, ale jak už jsem zmínil, předchozí díly vypadaly parádně, tak proč něco výrazně měnit.

Ačkoliv se o LittleBigPlanet 3 spekulovalo poměrně dlouho, jeho oznámení na letošní E3 určitě fanoušky překvapilo. Oznámené novinky vypadají zajímavě, noví hrdinové jsou fajn, ale samozřejmě bude nejvíce záležet na editoru, který poslouží pro vznik dalšího obsahu, udržující hru při životě další roky. LittleBigPlanet 3 vyjde letos v listopadu pro konzoli PlayStation 4, do té doby vám přineseme další novinky.

LittleBigPlanet 3

ps4ps3
SCEE, Sumo Digital/Media Molecule
Datum vydání hry:
25. 11. 2014
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře