Grand Theft Auto 5

preview  36
Martin Šmíd, 7. 5. 2013 0:00
I když se na druhou polovinu letošního roku chystá celá řada velkých a očekávaných her, jedna nad nimi vyčnívá a směje se na ně z vysoké výšky. Nejedná se o Watch Dogs, Call of Duty: Ghosts, Battlefield 4 ani Assassins Creed 4: Black Flag, ale o páté Grand Theft Auto od Rockstaru. Ačkoliv by mnohým fanouškům stačil klasický díl s novým příběhem a sem tam nějakou tou novinkou, vývojáři se rozhodli přijít i s docela razantními změnami, ať už se jedná o herní svět, podání příběhu i co se týče ovládání hlavního hrdiny, v tomto případě hrdinů. V minulém týdnu jsme tu měli nové trailery, dnes si můžete přečíst naše preview se spoustou nových informací.

Tři hlavní hrdinové a jejich příběhy
Rockstar Games všechny důležité podrobnosti o příběhu samozřejmě drží pod pokličkou a nechce vyzradit více, než je nezbytně nutné, aby uspokojil své fanoušky lačnící po všech možných informací. Už dříve ovšem bylo potvrzeno, že tentokrát tu nebude jen jeden hrdina jako v minulosti, ale rovnou tři. Jako první je to Michael. Dalo by se říci, že jde o nehledanějšího muže v Americe, protože má pověst jednoho z nejlepších lupičů. Nyní se už ovšem nachází v zaslouženém důchodu, navíc v programu na ochranu svědků, do něhož se dostal díky svému kontaktu ve federální agentuře. I když má rodinu, manželství s Amandou dost skřípe, prakticky ho drahá polovička v jednom kuse štve, a jistě na tom mají podíl i rozmazlené děti Tracey a Jimmy. Není tak divu, že je Michael ze všeho znuděný a frustrovaný, no a poté se uchyluje k flašce whisky. Michael nyní v Los Santos žije v luxusním apartmánu v Rockford Hills, v jehož komplexu je i bazén a tenisový kurt, který určitě sem tam využije. Druhou postavou je inteligentní a ambiciózní Franklin, který rád dělá práci na obou stranách zákona. Na začátku bude pracovat pro jednoho arménského prodejce vozidel, ostatně Franklin má rád auta, hlavně sporťáky, které dokáže velmi dobře řídit. Třetím do party je bývalý armádní pilot Trevor, který už dříve s Michaelem pracoval. Nyní žije v přívěsu a do společnosti se moc nevydává, což je poté hned vidět.

Mezi hrdiny bude možné kdykoliv přepínat, přičemž zbylých dvou se vždy chopí umělá inteligence. Vývojáři během setkání s novináři říkali, že nejlepší chvíle pro přepnutí postavy bude nějaký ten filmeček, který vám mnohdy i napoví, jaká je pro danou situaci ideální cesta. Protože každá postava má svůj vlastní charakter a starosti, vedlejší úkoly se jim podle toho přizpůsobí. Michael se třeba rád dívá na filmy ve svém luxusním bytě, které poté rád napodobuje v reálných situacích, to Franklin rád skáče z letadla, no a Trevor má rád neustále nějaké bláznivé věci, případně si sem tam dá nějakou tu skleničku na pláži, kde očumuje polonahé dívky. Přepínání bude čistě jen na hráči, takže nebudete do ničeho nuceni. Pokud si jednu postavu oblíbíte natolik hodně, můžete klidně zbylé dvě ignorovat, ale tím přijdete o spoustu dalších zážitků, jak říkají vývojáři z Rockstatu, navíc tři postavy mají zaručit i rozmanitější a zajímavější hratelnost. Jen ještě na závěr, výběr postavy probíhá ve speciálním menu vyvolaným stisknutím jediného tlačítka, v němž se pochopitelně nachází Michael, Trevor a Franklin, ale také speciální multiplayerová postava, kterou si budete moci utvořit k obrazu svému.

Hlavní hrdinové nejsou žádní mafiání, ale prostě mají rádi peníze. Proto asi není třeba dlouho přemýšlet nad tím, kolem čeho se bude příběh a celkové dění točit. Vývojáři prozradili, že bude ve hře připraveno hned několik velkých loupeží, které bude nutné pečlivě naplánovat, jen tak bude šance na úspěch. Na začátku si tak musíte naplánovat třeba místo, ze kterého loupež provedete, bude nutné také získat nějaké ty převleky, případně masky, aby nikdo hlavní hrdiny nepoznal, no a k loupeži samozřejmě patří i naplánování útěku i s tučnou kořistí. Přece nikdo nechce, aby hlavní hrdinové byli chyceni při útěku. Některé mise, tedy loupeže, budou vyžadovat i najmutí nějakého toho specializovaného odborníka, třeba na řízení vozidla, hackování a tak dále, abyste vůbec měli šanci něco ukrást. Jak si budete tyto speciální pomocníky najímat, postupně se stanou zkušenějšími, takže s každou loupení budou třeba rychlejší a přesnější. U těchto pomocníků je třeba ještě dodat, že budete moci najímat zkušené i méně zkušené, což se samozřejmě projeví na částce, za kterou pracují, a kterou jim následně budete muset z lupu ukrojit. Každou loupež navíc bude možné provádět jinak, bude několik desítek způsobů, navíc na ty velké můžete trénovat na menších, které zde slouží jako příprava.

Zdárně nakradené peníze budete moci investovat, pokud tedy o ně třeba Michaela neobere rodina, které samozřejmě po penězích přímo lační. Zvláště poněkud dvě nevychované děti. Pokud ale peníze zbudou, bude možné kupovat luxusní auta, zbraně, lodě, dokonce i helikoptéry případně letadla. Také bude možné kupovat přístavy i nemovitosti, jako nejrůznější byty, domy a garáže pro nové plechové miláčky. Zmíněna byla i možnost nakoupit taxislužby, takže pokud využijete ve hře následně taxík, nic vás to nebude stát, navíc vám budou vydělávat nemalé peníze.

Kompletně překopaná akce a dovednosti hlavních protagonistů
I když čtvrté Grand Theft Auto bylo vychvalováno za všechno možné, pokud šlo o akční pasáže, tak nějak jsme se nemohli zbavit dojmu, že mohly být zvládnuty daleko lépe. Toho si jsou vědomi i sami vývojáři, kteří pro pátý díl připravili kompletně nový akční systém, který je daleko dynamičtější a modernější, takže drží krok s posledními žánrovými trendy. Nechybí třeba krycí systém, vývojáři navíc přestřelky dělají v podobném duchu jako ve hře Max Payne 3, takže pořád jsou ve třetí osobě, při zaměření se ovšem kamera přemístí nad ramena hlavního hrdiny, aby byl lepší rozhled. Míření tu bude ve třech režimech, aby vývojáři vyhověli všem hráčům. Bude tu přítomno klasické volné míření známé z předchozích dílů, ale i lehké a tvrdé. Pokud jde o zdraví, to se bude generovat samo, po vzoru moderních akčních her, ale jen do poloviny. Abyste ho naplnili celé, bude nutné opět hledat lékárničky.

Co se týče samotných zbraní, zase jich tu bude velké množství, údajně nejvíce z celé série, od pistolí, brokovnic, po nejrůznější samopaly a těžší kousky. Každou zbraň má být možné upravovat, třeba o laserový zaměřovač, tlumič nebo kapacitu zásobníku. Zajímavostí je, že vývojáři připravili nový systém pro rychlé tasení nabité zbraně, takže v okamžiku bude možné vystřelit, aniž byste museli mávat s pistolí na ulici. I když tady bude trochu záležet na hrdinovi, kterého budete zrovna ovládat. Michael je spíše klidný, ale zato rychlý při přesunu z krytu do krytu, Franklin spíše čeká, až na něj nepřátelé naběhnou a z bezpečného místa je zlikviduje, no a Trevor je samozřejmě blázen, takže si vyžívá v co největším chaosu, nedělá mu problém rozpoutat peklo, takže zástupy nepřátel budou po jeho řádění ležet na zemi v kalužích krve, no a sem tam se také objeví nějaký ten sestřelený vrtulník nebo vybuchlé auto. Když Rockstar prezentoval přestřelky, šlo si všimnout nového grafického efektu. A to toho, že na těle nepřátel zůstávají šrámy, což šlo vidět hlavně v momentě, když toho zastřelená postava na sobě moc neměla.

Každá z nabízených postav se neliší jen svým vzhledem a koníčky, ale také zdatnosti v nejrůznějších atributech, které půjdou postupně vylepšovat během hlavních i vedlejších misí, mezi nimiž je třeba hbitost, síla, mechanická šikovnost, šikovnost při ovládání letadla či lepší pohyb pod vodou při potápění. Jednotlivé postavy budou mít na začátku dánu nějakou tu schopnost, ale to neznamená, že ji nemůžete odemknout i s druhou postavou, pokud se budete hodně snažit, případně si samozřejmě danou schopnost dále rozvíjet. Zmíněn byl třeba Trevor, který je ze všech nejlepší pilot, zatímco Franklin umí skvěle řídit nejrůznější sporťáky. To Michael umí řídit auta jen tak nějak normálně, a pokud jde o létání v letadlu, tak tomu se vyhýbá jako čert kříži. Prostě mu moc nejde. Vývojáři zmínili i stealth schopnost, takže se dá předpokládat, že některé mise bude nutné plnit pěkně potichu, což by jistě přineslo spíše do akční hry menší oživení.

Ačkoliv mnoho atributů budete moci u jednotlivých postav dohnat, každá bude mít pro sebe jednu speciální vlastnost, kterou ji můžou zbylé dvě závidět. Michael může během přestřelek využít speciální verzi bullet timu, takže se scéna zpomalí, aby mohl zaměřit lépe nepřátele a ty bez větších potíží zlikvidovat. Franklin zase umí zpomalit čas během řízení, aby třeba lépe vybral zatáčku, Trevor zase když chytne záchvat zuřivosti, předvěde několik zničujících a hlavně brutálních chvatů během útoku na blízko. Zmíněné speciální schopnosti samozřejmě mají svá omezení a časem se vyčerpávají, ale postupně se zase doplňují. Vývojáři těmito speciálními schopnostmi chtějí hratelnost dále oživovat a dělat ji ještě rozmanitější, navíc chtějí hráče donutit, aby se i zamyslel, jaká schopnost je pro danou část nejlepší. Při honičkách s policií tak bude nejlepší hraní za Franklin, zatímco v přestřelkách se zase využijí schopnosti Michaela, případně Trevora.

Obrovský herní svět
Rockstar Games si vždy zakládal na bohatém světě, v němž se jeho hry odehrávají, a Grand Theft Auto 5 v tomto není výjimkou. Vývojáři si hned na začátku řekli, že chtějí konečně udělat obrovský uvěřitelný virtuální svět, v němž bude mít hráč maximální volnost, navíc se v něm bude cítit jako v tom skutečném. Výsledkem je tak engine, který zvládá rozlehlý svět bez dlouhých nahrávacích obrazovek, kterých moc nebude, navíc ho dokáže vykreslit se spoustou detailů, i když samozřejmě nemůžeme čekat na současných konzolích zázraky. Co se ale týče světa, v němž se Grand Theft Auto 5 odehrává, ten je 3.5x větší jak ten v Red Dead Redemption, a to do této rozlohy vývojáři počítají jen s pevninou. Pokud se vydáte na toulky na moře, svět je najednou více jak 5x větší, a to už je tedy rozloha. Jen tak vše neprozkoumáte, takže už nyní můžeme odvodit, že opět tu je před námi hra, která se nebude hrát jen v září, až se dostane konečně na pulty obchodů, ale také za několik měsíců.

Základem je samozřejmě město Los Santos, které se od minula celkem dost změnilo, ale poznáte i některá známá místa ze San Andreas, ostatně se vrátí i několik gangů, třeba ten pojmenovaný Ballas i náboženských sekt. Okolí Los Santos je pojmenované jako Blaine County, přičemž je domovem divokých zvířat, přičemž obsahuje hory, jezírka, vojenské základny, pláže, zemědělské oblasti, pouště, lesy a další oblasti. V každé oblasti, v níž se budete nacházet, lidé žijí trochu jiným životem. Zatímco jižní Los Santos je domovem gangů, Vinewood je plný celebrit a turistů, na pouštích jsou zase nejrůznější motorkářské gangy a prodejci drog. V divočině navíc bude nutné si dávat pozor před divokými zvířaty. Ostatně zvířata budou mít v Grand Theft Auto 5 velkou premiéru, takže i v ulicích potkáte sem tam nějakého toho psa, jestli ho na vás budou moci poštvat i rozzuření mafiáni, to v tuto chvíli nevíme.

Co ale víme je to, že na ulicích bude zhruba 5x více obyvatel než tomu bylo ve čtvrtém dílu, navíc obyvatelé budou plnit celou řadu činností a nebudou tak jen tupě postávat na ulici. Nejrůznější obyvatelé navíc mají reagovat na vaši činnost, takže pokud třeba vyndáte fotoaparát před nějakou tou celebritou, bude se předvádět a nechá se fotit. Jo, pokud vyndáte z kapsy nějaký ten kvér, samozřejmě se to lidem líbit ani trochu nebude. To mají hned vytahovat z kapes mobilní telefony a volat polici, aby s vámi sjednala pořádek, případně ukázala, jak to vypadá v nějaké té místní cele. Policie zatím nebyla moc vytahována a zmiňována, jen tedy bude přítomno pět hvězdiček, tedy stupňů pátrání. V předchozích dílech bylo těchto stupňů šest. Na události a živost prostředí bude mít pochopitelně vliv i denní doba, dokonce i počasí, ale to zatím přímo potvrzeno nebylo.

No a ke světu patří i zmíněné moře. Na něj budete moci vyrazit na skútru či loďce, což samozřejmě šlo v rámci možností i v předchozích dílech, novinkou ale zde je potápění. Každá loď bude mít na své palubě potápěčskou kombinézu, kterou si budete moci v rychlosti nandat, no a pak už můžete pod vodu obdivovat podmořský svět, který má být podle všeho maximálně propracovaný a rozmanitý, jako ten na pevnině. Pod vodou tak budete moci obdivovat nádherné korály, ale i potopené vraky lodí, případně mají být přítomny i jeskyně s nejedním překvapením a ceněným předmětem, který třeba budete hledat ve volitelné misi pro nějakého toho obyvatele Los Santos. Pod vodou vám nebudou dělat společnost nejrůznější mafiáni, ale v bezpečí také nebudete. Hejna ryb vás sice neohrozí, ale velký bílý žralok, to už je samozřejmě jiná. Vývojáři během prezentace zmínili, že pokud nebudete dělat rychlé pohyby a chovat se agresivně, žralok vás v mnoha situacích bude ignorovat. Jestli ale uděláte nějaký rychlý pohyb, poté si vás dá k večeři. Podle prvních dojmů vypadá potápění zajímavě a obohacuje už tak rozmanitý zážitek, navíc si vývojáři pohráli s celkovým ekosystémem a životem pod vodou, skvěle a realisticky navíc působí i vlny, dost podobné třeba těm ze hry Assassin’s Creed 3, takže bude jednoduché si představit, že se ve virtuálním světě nacházíte. Možná právě vyobrazení světa mimo pevninu ukazuje nejvíce, jak moc se liší GTAčko na současné konzolové generaci od té předchozí.

Vedlejší mise a aktivity
Je jasné, že samotný hlavní příběh tu bude opět velmi dlouhý, se spoustou zajímavých a rozmanitých misí. Sám má vydržet na několik i desítek hodin hraní, ale jak už jsme u série Grand Theft Auto zvyklí z posledních dílů, přítomen bude i další vedlejší obsah. Toho bude v pátém dílu vůbec nejvíce z celé série, připraveny budou nejen vedlejší mise, ale i nejrůznější minihry. Budete si moci třeba zaletět nad Los Santos a vyskočit z letadla, samozřejmě s padákem, aby vás poté na zemi neseškrabovali ze silnice. Také bude možnost si závodit na čtyřkolce, případně zkusit nějaké to sportovní vyžití, mezi které se počítá nejen odpočinková jóga, ale také tenis, golf či závody s motorkami. Zkusit budete moci i kaskadérské kousky s auty i letadly. Co se týče vedlejších misí, budete moci třeba vykrást bankomat, obchod s rychlým občerstvením nebo benzínku, počkat si na ukradení vozu bezpečnostní služby, je možné se vydávat za stopaře, případně nějakého nabrat a poté ho vyhodit v divočině, kde se na něm vyřádí divoká zvěř. Zajít si budete moci i ke kadeřníkovi, případně si zakoupit nějaké to fešné nové oblečení. Jen jeden poznatek, každá postava má svůj vlastní účet, takže s tímto je nutné počítat během hraní.

V preview zahraničních magazínů je i zmíněna mise, v níž Michael musí zachránit zpěvačku Lacey Jonas před dotěrnými novináři. Ta se nachází v uličce, několik metrů od svého zaparkovaného auta, k němuž se nemůže dostat. Lacey moc fotografy nemusí, cítí se tlustá, takže po Michaelovi bude chtít, aby ji odvezl domů, a co možná nejbezpečnější cestou, aby ji nikdo neviděl. V misi se to ale tak moc nepodařilo, takže bylo nutné i dotěrného novináře, který řídil dodávku, setřást. Jde o jednu z několika vedlejších misí, kterou nemusíte plnit, ale pokud ji splníte, budete si s dotyčnými osobami vytvářet vztahy a během dalšího hraní je potkáte, a třeba pak pomůžou oni vám.

Návrat Pay-n-Spray
Na úplný závěr jsem si nechal návrat servisů Pay-n-Spray, v nichž budete moci měnit barvu svých plechových miláčků, případně poznávací značku, které buď koupíte, nebo prostě ukradnete. Bude možnost je i vylepšovat, případně upgradovat, takže budete moci měnit kola, spoilery, motory, brzdy a tak dále, takže zde se každý fanoušek tuningu pořádně vyřádí. Tato oblíbená část se vrací ze San Andreas, navíc zde bude podle vývojářů značně rozšířena. Veškeré změny se navíc promítnou nejen na výkonu vozidla, ale také na jeho ovladatelnosti.

Už v Grand Theft Auto 4 byl velmi důležitou součástí hlavního hrdiny mobilní telefon, skrze něj se šlo třeba připojovat do multiplayeru. Hra více hráčů tu samozřejmě bude přítomna, má obsahovat spoustu novinek, ale vývojáři zatím nechtějí prozrazovat více detailů. Ty se máme dozvědět až během léta. Každopádně mobilní telefon bude i v GTA 5, přesněji se bude jmenovat iFruit, což je samozřejmě parodie na značku s nakousnutým jablkem. Skrze tento mobilní telefon bude možné nejen volat přátelům, ale také pořizovat fotky a ty poté uploadovat na Rockstar Social Club, případně na další sociální sítě. Mobilní telefon bude mít i spoustu dalších funkcí, zmíněn byl třeba kalendář, případně několik aplikací, ale konkrétnější informace se dozvíme opět později.

Grand Theft Auto 5 je hra obr. Podle dostupných informací nabídne nejen obrovský a do detailu propracovaný svět, ale i zábavné mise a celou řadu vedlejšího obsahu, který zaručí, že se od konzolí jen tak neodtrhneme. Více asi není třeba dodávat, Rockstaru prostě věříme, že nám v září naservíruje na konzolích Playstation 3 a Xbox 360 hru, na kterou budeme dlouho vzpomínat. A kdo ví, třeba si pro nás přichystají vývojáři i next-gen verzi, a to teprve budeme chrochtat blahem.

Grand Theft Auto V

ps3x360
Rockstar, Rockstar
Datum vydání hry:
17. 9. 2013
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
10/10

Komentáře