Grand Slam Tennis 2

preview  3
Martin Šmíd, 30. 11. 2011 2:00
Původní Grand Slam Tennis byl vypuštěn v roce 2009 na Nintendo Wii. Jednalo se o vynikající tenisovou hru s vypiplaným ovládáním, skvělou hratelností a celou řádkou licencovaných legend tohoto sportu. EA od začátku slibovala i verzi pro HD konzole, ale ta ne a ne přijít. Vývojáři ale na ní tvrdě pracovali a až před letošním GamesComem mohli oznámit druhý díl, který zamíří pouze na Playstation 3 a Xbox 360. Majitelé Nintenda Wii nyní ostrouhají. Protože se určitě mezi vámi najde tenisový fanoušek, rozhodli jsme se sepsat preview, kde vám všechny novinky druhého dílu vypíšeme.

Pokud patříte k fanouškům tenisu, tak určitě víte, že mezi vrchol sezóny vždy patří čtyři grandslamové turnaje, na kterých se představí ti nejlepší tenisté a tenistky. Právě na těchto čtyřech velkých turnajích staví Grand Slam Tennis 2, takže si budete moci zahrát nejen Australian Open, French Open a U.S. Open, ale také jedinečný Wimbledon, který patří vůbec k tomu nejlepšímu, co jde v tenise sledovat. Ostatně, díky naší vítězce v letošním ročníku se tento turnaj stal i u nás ještě více sledovanou záležitostí. Grand Slam Tennis 2 vám tak dá jedinečnou možnost se těchto čtyřech svátků zúčastnit a vyhrát je.

K tenisové hře pochopitelně patří i hvězdy tohoto sportu. V kategorii mužů nemůže chybět tak trochu už veterán Roger Federer, ale ani Rafael Nadal, současná světová jednička Novak Djokovič, Björn Borg nebo z historie 17násobný vítěz grandslamu John McEnroe. Pokud se těšíte spíše na tenistky, tak si zahrajete za Marii Šarapovovou nebo Serenu a Venus Williamsovou. Samozřejmě nebudou chybět ani další tenisté, ať už ze současnosti nebo minulosti, přičemž celkově jich má být více než 20. To je určitě pěkný počet. Uvidíme, jestli mezi nimi bude i nějaký tenista s českými kořeny. Bohužel se nám tato informace zatím nepodařila z EA dostat. Když už jsme u tenistů, tak s nimi se pojí jedna z novinek druhého dílu, kterou je profesionální, realistická a organická (P.R.O.). AI. Alespoň takto vývojáři nazývají tuto technologii, která zachycuje styly a chování největších tenisových hvězd do nejmenších detailů, včetně švihu či emotivních reakcí. Klíčem k úspěchu proti největším legendám kurtů je realistická taktika a strategie, ať už se hraje na tvrdém povrchu, antuce či trávě. Umělá inteligence se adaptuje na styl hry, takže během zápasu nezažijete žádné hluché momenty.

Mezi hlavní režimy samozřejmě bude patřit především samotný grandslamový turnaj, ale vývojáři připravili i další. Třeba si budete moci znovu zopakovat některé z nejpamátnějších okamžiků tenisové historie. Mezi ty zcela jistě patří legendární souboje Borg versus McEnroe a Nadal versus Federer. Těchto památných soubojů samozřejmě bude celá řada. Odemknout si jich budete moci až 25. V režimu Play Now na vás čekají nekonečné hodiny tenisu – singl, debl, desetiletá kariéra nebo zápasy online. Pestrou paletu herních prvků doplňuje populární Photo Game Face a jiné funkce.

První Grand Slam Tennis byl vychvalován především za přesné ovládání pomocí pohybového ovladače Wiimote a jeho přídavku Plus. Pohybové ovládání bude zakomponováno i do druhého dílu, přesněji v Playstation 3 verzi. Pokud tuto konzoli doma máte a náhodou vlastníte i ovladače Playstation Move, budete je moci zde použít. Měl by tak na vás čekat docela zajímavý tenisový zážitek. Nemusíte ale smutnit, pokud Playstation Move ovladače nemáte nebo jen vlastníte Xbox 360. Vývojáři totiž zakomponovali do hry novou technologii ovládání rakety, která se jmenuje Total Racquet Control. Jedná se o to, že každý úder se ovládá pomocí pravé analogové páčky. Forhendy, bekhendy, smeče a voleje lze hrát s velkou přesností a razancí. Podobný systém přinesly už jiné sportovní hry od EA, jako Skate a Fight Night, kde se setkal s docela dobrým přijetím. Z prvních dojmů se zdá, že i v Grand Slam Tennis 2 najde docela dobré uplatnění.

Protože Grand Slam Tennis vychází na konzolích Xbox 360 a Playstation 3, mohli vývojáři přitlačit na grafickou stránku. Pryč je jedinečný výtvarný styl prvního dílu. Nyní přichází realistická grafika plná úchvatných detailů. Ostatně, podívejte se na okolní obrázky, které jsou vytípány přímo ze hry. Nádhera, až se nechce věřit, že takto se hra bude hýbat na našich televizních obrazovkách.

Grand Slam Tennis 2 zatím vypadá na důstojného nástupce prvního dílu, který nastavil laťku pro tenisové hry pořádně nahoru. Možná trochu zklame majitele Nintenda Wii fakt, že oni se druhého dílu nedočkají, ale velkou radost určitě mají vlastníci Playstationu 3 a Xboxu 360, kteří si tuto hru konečně budou moci vyzkoušet. Grand Slam Tennis vyjde na začátku příštího roku.

Grand Slam Tennis 2

ps3x360
EA, EA Sports
Datum vydání hry:
10. 2. 2012
Žánr:
Sport
KARTA HRY

Komentáře