Gears of War: Judgment

preview  14
Martin Šmíd, 3. 6. 2012 11:00
Série Gears of War se za ta léta skvěle etablovala, navíc patří mezi nejdůležitější značky konzole Xbox 360. Na podzim minulého roku vyšel třetí díl, který zaznamenal nejenom obrovský úspěch u hráčů, kteří rozebrali v obchodech několik milionů kopií, ale zabodoval i v recenzích, v nichž si většinou odnášel maximální známky, včetně v té naší. Po tomto velkém úspěchu asi nikdo nepochyboval, že bychom se měli se sérií nadobro rozloučit. Před několika dny byl nečekaně oznámen díl Gears of War: Judgment, nyní vypluly na světlo první pořádné informace, o které se nyní s vámi podělíme.

Třetí Gears of War sice ukončil celý příběh našich hrdinů a moc zadních vrátek si pro možné čtvrté pokračování nenechal, ale už dříve vývojáři prohlašovali, že nemusí v budoucnu nutně navazovat, ale mohou se vrátit i do minulosti, a to právě činí v Gears of War: Judgment. Nejprve je důležité říci, že studio Epic Games, které stojí za původní trilogií, jen na hru dohlíží, protože hlavní práci odvádí vývojáři z People Can Fly. Volba to není špatná, protože mají za sebou dvě velmi povedené akční hry – Painkiller (první díl, ne ty hrůzy, které vycházejí v současnosti) a Bulletstorm. Navíc vytvořili pro PC i port prvního dílu Gears of War s několika novými levely, takže zkušenosti s Gears of War značkou mají. Změna vývojářů by se navíc měla na hře podepsat jen příznivě, protože určitě budou chtít promítnout do hry svoje myšlenky, čímž bychom se mohli dočkat nejednoho oživení. Game Informer třeba píše, že ačkoliv je Judgment pořád third-person akce, hodně připomíná svým ovládáním spíše klasické FPS střílečky. Navíc pokud bude Gears of War: Judgment úspěšný, o čemž asi pochybuje málokdo, dočkáme se zbrusu nové trilogie.

Nyní se už pojďme podívat na samotnou hru, která se příběhem odehrává celých patnáct let před prvním dílem trilogie. Vše se nyní točí kolem jednotky Kilo Squad Damona Bairda, kterou ještě tvoří Augustus Cole, Garrron Paduk a dívky s rudými vlasy Sophia Hendricks. Vše začíná ve chvíli, když jsou všichni čtyři obviněni ze zrady, protože neposlechli rozkazy a ještě si dovolili ukrást vojenskou techniku, takže hazardují s životy milionů lidí. Jak se dál příběh vyvine je samozřejmě otázkou, ale univerzum Gears of War jistě nabízí spoustu možností. Navíc bychom měli během hry potkat i mladičkého Marcuse Fenixe. Oni ostatně i výše zmíněné postavy budou mladé a do celkového dění a boje proti Locustům teprve pronikají.

Marcus Fenix byl tahounem předchozích tří her, bez něhož bychom si je jen těžko dokázali představit. Jeho roli by měl v Gears of War: Judgment zastoupit velmi dobrý mechanik Damon Baird, který nebude šetřit vtípky, ale také nahlédneme na jeho druhou tvář, díky níž se zřejmě dostane do křížku se zákonem. Za trochu zápornou postavu, která se vyžívá ve vraždění a vyhazování budov do povětří, je uprchlík z Unie Garrron Paduk, který přišel z Pendulum Wars. Neustále tak bude chtít něco ničit a i tak trochu bude k této cestě svádět Bairda. Augustus Cole je bývalý hráč Thrash Ballu, který se ale musel stát vojákem, aby přežil. Ve hře má být nejlepším přítelem Damona Bairda. Jako poslední tu je rudovlasá Sophia Hendricks. Původně byla kadetka v akademii Onyx, ale po Emergence Day se vše změnilo a studium musela vyměnit za zbraně.

No a právě v místě, kde má sídlo akademie Onyx, městě Halvo Bay, se bude většina hry odehrávat. Město svým vzhledem je takový mix San Diega a San Francisca, jen na ulicích je spousta vojáků a vojenské technologie. Ta je v ulicích právem, protože na Serru útočí Locusti všelijakých druhů. Během hry potkáte třeba druh Wretch, který cestuje ve smečkách a poznáte ho podle charakteristického křiku. Dále se na scéně objeví druh Ticker, libující si v pojídání obranných valů a dokonce granátů. Jeho specialitou je náhlé zrychlení. Pro ostatní Locusty je na bojišti důležitý druh Kantus, který dokáže uzdravovat. Grenadier jak už název napovídá, hází na své protivníky granáty a má na boj i pušku Lancer. Maulera zase poznáte podle štítu s obrovskými bodci. Druh Serapede je charakteristický tím, že požírá opevnění a na své protivníky plive silný jed. Poslední druh se jmenuje Corpser. Ten bude obzvláště nepříjemným protivníkem, protože se dokáže zahrabat pod zem útočit ve chvíli, kdy to nikdo nečeká.

Kromě příběhového zážitku bude přítomen i klasický multiplayer, na který jsme zvyklí z předchozích dílů, chybět ale nebude ani nový týmový režim Outrun pro 5 vs 5. Zajímavě zní i režim Overrun, který svým pojetím dost připomíná režimy Horda a Beast ze třetího dílu. To je zatím vše, co o multiplayerových režimech víme, naštěstí se ještě objevilo rozvržení tříd. Baird bude v multiplayeru představovat třídu Engineer, přičemž je vybaven Gnasherem a Blowtorc, navíc dokáže pokládat střílny a opravovat poškozené zátarasy. Cole jakožto normální voják podporuje své kolegy zbraněmi jako Lancer a Boomshot. Sophia Hendricks má mít rovněž Lancer, ale její hlavní schopností je možnost uzdravovat ostatní na bojišti hozením uzdravovacího granátu. Rovněž umí házet i jedovaté granáty na protivníky. Garrron Paduk je poté Scout. Umí se dostat do míst, kam jiné postavy ne, aby měl i se svojí puškou Longshot lepší přehled o bojišti a mohl tak jednoduše zaměřit svůj cíl.

Gears of War: Judgment zatím vypadá na důstojného nástupce původní trilogie, který bude mít nejen nově poskládanou jednotku, ale také spoustu novinek v hratelnosti. Pro fanoušky je určitě lákavé především to, že nahlédnou do minulosti a dozví se spoustu nových informací o svých oblíbených hrdinech. Datum vydání si zatím netroufáme hádat, ale letos to určitě nebude.

Gears of War: Judgment

x360
Microsoft Game Studios, Epic Games
Datum vydání hry:
19. 3. 2013
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
8/10

Komentáře