Forza Motorsport 3

preview  49
Petr Strecker, 28. 6. 2009 23:32
Těžko na cvičišti, lehko na bojišti, jak by se dalo říct o mnoha případech herního průmyslu. Studio Turn 10 nám před dvěma lety přivezlo z garáže závodní simulaci Forza Motorsport 2, která se každému motoristovi usadila v paměti na dlouhou dobu. Doba pokročila a my jsme byli svědky nového odhalení. Forza 3 nejen, že vypadá opravdu překrásně, ale nabízí ještě extrémně rozvinutý systém z předchozího dílu, jenž nabobtnal do extrémních rozměrů. Hra se ale také dostala ze stádia simulace pouze pro fanoušky do stádia pro všechny. Každý, ale opravdu každý si bude moci hru s přehledem zahrát a ona mu na oplátku uštědří šikovné rady nebo facky. Pojďme si v rychlosti shrnout vše, co o hře víme.

Již při pohledu na trailer si člověk uvědomí to množství věcí, které se změnily od posledního dílu. Grafika je nyní daleko přitažlivější, vozy se lesknou, modely vypadají opravdu nadějně, a to nemluvě o interiéru aut, který je propracován dle reálných předloh. To je právě jedna z těch nejdůležitějších změn. Konečně pohled z interiéru vozu, kdy se doslova posadíte za volant a kočírujete našlapaný motor řvoucí na limitu otáček. Ať si kdo chce, říká, co chce, pohled, kterým na vaše auto nahlížíte, je jednou z věcí, která dokáže změnit váš úsudek a chápání auta jako takového. Co se ovšem zdá být trošku podivné, je kontrování volantem. Pokud si všimnete, v ukázkách řidič opravdu ani zdaleka neotáčí celým volantem, ačkoli by některé zatáčky vyžadovaly jeho celé využití. Řekněme, že se jedná o nějaký momentální detail, který se do budoucna opraví. I trať, kterou jsme mohli vidět, nyní působí spíše jako vyhlídková jízda. Jedná se pravděpodobně o jednu ze smyšlených verzí okruhů, jež se skládá z ostrých zatáček a velice úzkých silnic, kde mají problém dva vozy vedle sebe. To jsou změny patrné na první pohled. Pod kapotou jich je ovšem daleko více, ale zatím se o nich moc nemluví.

Když se mluvilo o přizpůsobivosti hry pro všechny druhy hráčů, nebylo tím ani zdaleka myšleno zjednodušení jízdního modelu nebo samotných závodů. Hra půjde v oblasti fyziky aut ještě dál a umožní hráčům ještě preciznější nastavování vozů. Ale Forza Motorsport 3 bude pro masy dostupná právě díky obtížnosti, která bude dynamicky nastavitelná jako ve druhé Forze, tentokrát však ještě vyspělejší, a dokonce se bude přizpůsobovat samotnému hráči. Už předchozí díl nabídl opravdu mnoho možností, jak si vyladit obtížnost k obrazu svému, což spočívalo zejména v zapínání elektronických pomocníků, poškození, docházení paliva a životnost pneu. Nyní se měly tyto obzory ještě trochu rozšířit, a tak si hráč bude moci zapnout automatické přibržďování do zatáček nebo vracení času, což jsme si vyzkoušeli již u GRIDu. Předem podotýkám, že tyto nástroje může využít kdokoli, jsou ale cílené na absolutní nováčky v oblasti závodních simulací. Proto nad nimi zkušený jezdec může jenom pohrdavě mávnout rukou. Čím více odvahy v sobě ale naleznete a více věcí ”povypínáte”, tím větší budou vaše odměny za vyhrané závody, což je vskutku férová a pochopitelná věc. Jak se traduje po desetiletí, pravý charakter vozu vyčtete pouze z jeho přírozeného chování. Tedy bez všech elektronických pomocníků, kteří dopomáhají blondýnám k parkování. Tím se samozřejmě nechceme nikoho dotknout, ale určitá skepse vůči ženám za volantem nebo autům bez řidiče tu vždycky byla a bude. Ačkoli výjimka potvrzuje pravidlo.

Co se týče obsahu, přijde na řadu evoluce, kterou prostě není možné zastavit. Předchozí Forza nabídla vskutku mnoho rozdílných závodů pro všechny druhy vozidel, tudíž jste se ani na vteřinu nenudili. Podle ohlasů vývojářů ze studia Turn 10 se celý kariérní režim rozroste ještě o mnoho více. V podstatě se tak náhle ocitnete ve víru sezóny a závody si budete vybírat v kalendáři. Co je ale lepší, že hra bude zkoumat váš jízdní styl, druh vozů, se kterým rádi jezdíte a spousty dalších faktorů, aby se vám přizpůsobila. Dle vývojářů hra sbírá data prakticky celou dobu vašeho hraní a pokročilá analýza vašeho jízdního stylu bude mít veliký dopad na obtížnost závodů, kterými budete procházet. Vše se znovu odvíjí od obtížnosti a jejího nastavení. Výhodou je, že tento systém je univerzální pro všechny, ale naopak, pokud nebude kvalitně zpracován, mohou nastat nemalé komplikace. I počet vozů se rozroste daleko za tři stovky, přičemž se dočkáme všech exotických značek, jako je Ferrari, Lamborghini a spousty dalších, přičemž se hlavní tváří hry stala nová, deseti válcová Audi R8. Představenou novinkou jsou také 24 hodinové závody, které si berou příklad z reálných závodů, a zejména tedy nejslavnějšího vyvrcholení závodní série v Le Mans. Závody budou trvat opravdu celých 24 hodin a bude v nich důležitá týmová taktika, nevyjímaje ani řidičské schopnosti. K této příležitosti byly představeny nové vozy, včetně extrémní Audi R15 nebo nového Peugeotu 908. Chování soupeřů prošlo razantní změnou, v záznamech si lze všimnout, jak ostatní dělají chyby i daleko většího rázu, než je špatné vyjetí stopy. Tím se myslí zejména vycestování hluboko do pískové oblasti vedle trati.

Hlavním tahákem hry jsou ale komunitní služby a celkově komunita. Vozy si lze upravovat ve všech směrech. Nejzajímavější je designová část, kde není problém vytvořit cokoliv. Opravdu! Pokud máte dostatečně propracovanou fantazii a čas, který svému vozu obětujete, můžete si vytvořit naprosto cokoli. A vězte, že hráči ví, jak tvrdou práci ocenit. Pokud budete dobří, tak hra bude automaticky posílat časy do tabulek. Ovšem pouze ty nejlepší časy a pak ty pomalejší, ale s vaším souhlasem. Dokonce i záznamy ze závodů bude možné sdílet. Hráči jej poté budou hodnotit, a čím větší hodnocení, tím výše budou v tabulce. Jak vidíte, vše je založené na spolupráci několika tisíců hráčů. V druhém díle také vznikaly spolky nebo závodnické klany, jak je můžeme také nazvat. Bohužel neoficiálně, což se má tentokrát změnit a hráči tak budou moci tvořit oficiální gangy kolem aut a tvořit vlastní promo videa. Materiál vytvořený hráči tedy hraje první housličky. Laděné verze stávajících aut, pomalování, to vše můžete na internetu předvést nebo prodat. S rostoucí kvalitou vašich výtvorů bude růst i prestiž. Jak vidíte, vše se bude zaznamenávat do tabulek.

Forza Motorsport 3 vypadá působivě již od prvního pohledu. Luxusní vozy, poškození a uživateli generovaný obsah jsou jedny z mnoha věcí, které se nám tolik líbí. Pokud vše vyjde podle plánů, dočkáme se hry již za tři měsíce, což je rozhodně výtečná zpráva. Prozatím si můžeme vyleštit volanty a navoskovat kapoty. Bude to dlouhá a sakra šťavnatá jízda.

Forza Motorsport 3

x360
Microsoft Game Studios, Turn 10
Datum vydání hry:
27. 10. 2009
Žánr:
Závodní, Simulátor, Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře