Call of Duty: Black Ops 2

preview  13
Martin Šmíd, 9. 5. 2012 21:45
Studio Treyarch se nikdy netajilo tím, že připravuje nový díl série Call of Duty. Ostatně ani Activision moc nezatloukal a několikrát vývoj potvrdil. Oficiální oznámení hry Call of Duty: Black Ops 2, kterou v předchozích týdnech odhalilo několik internetových obchodů a herních serverů, přišlo až prvního května. Na první pohled se může zdát, že vše zůstalo při starém, ale při bližším pohledu je patrné, že se vývojáři vrhli i do několika docela zásadních změn, které mají sérii pomoci nejenom nyní, ale i do budoucna.

Aby byl tentokrát příběh co nejlépe podán hráčům, přizvali si vývojáři na pomoc autora Davida Goyera, který se podílel na scénářích k filmům jako Batman Begins, The Dark Knight Rises nebo Blade II. A proč to neříci na začátku, hra má díky tomu dost podobnou atmosféru, jako zmíněné filmy, za což může hlavně doba, v níž se bude Black Ops 2 odehrávat - budoucnost. Říci ale, že se bude celá hra odehrávat v blízké budoucnosti, by bylo dost nepřesné, protože začátek bude zasazen do osmdesátých let minulého století. V této dobře budeme bojovat za Alexe Masona, který je svědkem vzestup teroristy Raúla Menendeze, který se obrátí proti Spojeným státům a začne plánovat několik velkých útoků, které mají vyvrcholit právě v roce 2025, kdy se bude odehrávat zbytek hry. Nejprve vše odnese čínská burza, která je vyhozena do vzduchu, no a když je napadeno Los Angeles, které je téměř srovnáno se zemí, rozhoří se velký konflikt mezi Spojenými státy a Čínou, aniž by se vědělo, kdo stojí v pozadí a posouvá figurkami. No a nyní vstupuje na scénu nová postava v Call of Duty sérii, David Mason, syn Alexe Masona z předchozího dílu, který bude muset plán šíleného teroristy zastavit.

Vše má pochopitelně daleko hlubší kořeny, než si dokáže kdo představit. Podle autorů se v budoucnosti bude lidstvo dostávat ze závislosti na ropě, přičemž si najde jako zdroj speciální kovy, z kterých se vyrábí počítače, letouny a další přístroje. Jen tento speciální kov má jednu zásadní vadu, a to tu, že se nachází pouze v Číně. Nastalá válka tak může mít daleko drtivější dopad na celý svět, než jak se na začátku může zdát. Pak tu jsou pochopitelně i ti zlí teroristé, kteří napadnou Los Angeles skrze hacknutí bezpilotních letadel, čímž rozpoutají doslova peklo. Už z traileru jde vyčíst, že tentokrát se bude atmosféra na bojišti hodně lišit, zvláště když vám budou nad hlavami přelétávat malé vrtulníky, střílející po všem, co se jen pohne. Rovněž na bojišti budou i další futuristické stroje, které jste ostatně viděli už v několikrát zmíněném traileru.

Hlavní příběhová linka bude opět založena na hektických soubojích, kdy střelba jen málokdy utichne. Po této stránce se bude jednat o klasický Call of Duty zážitek, který známe od prvního dílu. Každopádně se zdá, že si vývojáři vzali k srdci připomínky hráčů ke krátké kampani, která doprovázela předchozí díly. Proto do Call of Duty: Black Ops 2 přichystali novinku pojmenovanou jako Strike Force. Ta přináší docela značné oživení do samotné hratelnosti a dává i pádný důvod, abyste vše rozehráli znovu. Strike Force jsou v podstatě postraní mise, které se vám občas objeví na bojišti. Pokud se je rozhodnete plnit, budete tím ovlivňovat nadcházející děj. Třeba o dost dříve dopadnete teroristu Raúla Menendeze, případně urovnáte vztahy mezi Čínou a Spojenými státy. Tyto vedlejší mise rozhodně nebudou povinné, jak upozorňují sami vývojáři při oznámení. Díky nim ale bude mít Black Ops 2 daleko větší znovuhratelnost, když vždy bude moci dopadnout trochu jinak.

Strike Force mise budou dost různorodé, takže by se nemělo stát, že v nich budete zase jen tupě střílet. Ostatně vývojáři slibují, že v jedné misi budete ovládat pouze jednoho vojáka, v další zase celou jednotku, aby zničila třeba naváděné rakety. V těchto postraních misích si ale rovněž zajezdíte v tanku nebo budete ovládat bezpilotní letadlo, abyste zničili vytyčené cíle. Také se občas objeví mise, která se bude odehrávat z taktického pohledu. Jak vidíte, druhů těchto misí bude opravdu hodně a nemělo by se tak stát, že se lehce ohrají. Když uvidíte přístup do Strike Force mise, měli byste mít vždy chuť se do ní pustit. Když ve Strike Force misích selžete, nebude to znamenat konec hry, jen konec dané mise. Ta bude prohlášena za nesplněnou. Každá z těchto misí prakticky končí ve chvíli, kdy je pozabíjena celá jednotka vámi ovládaných vojáků, nebo jsou zničeny všechny stroje.

O multiplayeru zatím Treyarch moc nemluví, ale jistě bude stavět na osvědčeném konceptu, jen do něj přidá několik novinek, které vycházejí z válčení v budoucnosti. Multiplayer bude i nyní nedílnou součástí hry, navíc se vylepšení dočká i služba Call of Duty Elite, která si mezi fanoušky získala docela velkou popularitu, a to i v placené prémium verzi. Pro nováčky by měl být přítomen i chytrý tutoriál, který jim představí všechny vlastnosti multiplayeru, čímž jim začátek značně usnadní. Už nyní můžeme říci, že vývojáři do budoucna budou přinášet další rozšiřující DLC balíčky, které udrží hráče u televizních obrazovek i po celý příští rok. Nakonec ještě zmíním přítomnost populárního zombie režimu, kterému nyní vývojáři věnují neobvyklou pozornost. Hráči by se proto měli dočkat nejlepšího zombie režimu v historii Call of Duty. Jsme na něj obzvláště zvědaví.

Když vyšel trailer na Call of Duty: Black Ops 2, hodně se mluvilo o technickém zpracování, které je na dnešní dobu už poměrně zastaralé. Vývojáři se netají použitím pořád stejného enginu, ale slibují i několik novinek, dokonce díky motion capturingu jsou nyní daleko plynulejší animace obličeje, ale i samotných postav na bojišti. Je samozřejmě otázkou, jak to celé vyzní, protože dnes jsou hráči zvyklí na trochu jiné standardy po vizuální stránce. Aby ale Call of Duty: Black Ops 2 dopadlo co nejlépe, pracují na něm přes 250 zaměstnanců studia Treyarch, a několik dalších desítek testerů a externích zaměstnanců. Activision na Black Ops 2 hodně sází. Jak by také ne, když předchozí díl vydělal tolik, kolik vydělal.

Nejprve se zdálo, že Call of Duty: Black Ops 2 bude naprosto standardní pokračování, za což mohl především dost nepovedený první trailer, který schytal kritiku ze všech stran. S dalšími informacemi se ale zdá, že vývojáři připravili i několik docela zásadních novinek, které mají sérii posunout zase o kousíček dál. I do budoucna proto budeme hře věnovat velký prostor a informovat vás o všem, co se kolem ní šustne. Call of Duty: Black Ops 2 vyjde 13. listopadu pro Playstation 3 a Xbox 360.

Call of Duty: Black Ops 2

ps3x360wiiu
Activision, Treyarch
Datum vydání hry:
13. 11. 2012
KARTA HRY
8/10

Komentáře