Brütal Legend

preview  24
Martin Šmíd, 4. 2. 2009 23:24
O hře Brütal Legend se mluví už hodně dlouho. Nedávno všem, kteří na tuto hru čekají, určitě zatrnulo. Activision hru nechtěl vydat a najednou se tedy hra ocitla bez vydavatele. Naštěstí studio Double Fine Productions hru neodpískalo a v klidu pokračovali v práci. V polovině prosince hra konečně našla vydavatele, kterým se stala EA. „Je to úžasná zpráva,“ uvedl Tim Schafer, prezident Double Fine Productions. „Kvalita a kreativita her, na nichž participují EA Partners, je přesně tím pravým, co potřebujeme pro našeho miláčka, Brütal Legend. Někteří lidé už začínali pochybovat, zda pokračování ságy Eddieho Riggse ještě někdy spatří světlo světa, ale nyní si myslím, že je vše jasné. Tahle hra, stejně jako samotný metal, nemůže zemřít!“

Nadšení bylo naštěstí doprovázeno i informacemi, které jsou určitě hodně výživné a zaslouží si, abychom se o nich zmínili. Brütal Legend je příběhem Eddieho Riggse, ztvárněného Jackem Blackem, jenž se přenese zpět v čase do mytického světa, utopeného v rokenrolovém folklóru, kde kdysi vládli velcí titáni metalu a mocné chorály se nesly celou krajinou. Když utlačení lidé požádají Eddieho, aby je naučil modernímu způsobu boje, vyrukuje se svými zkušenostmi z jediného zaměstnání, jaké kdy měl – pódiového pomocníka heavymetalové kapely. A tak vznikne nejpozoruhodnější armáda, jakou kdy kdo spatřil, a tento starodávný svět přejde do metalového věku. Právě tato armáda má poté pořádně zatopit Lordu Dolivicusovi a generálu Lionwhytovi, pro které není na tomto světě místo.

Celá hra staví na otevřenosti tohoto bizarního světa, kde potkáte řadu pozoruhodných kreatur, NPCček a kdo ví, čeho všechno. Brütal Legend by se tak dal přirovnat například k Falloutu 3. Kromě otevřeného světa, kde budete bojovat proti přisluhovačům Lorda Dolivicuse, si hra vypůjčila i další prvky ze známých her. Ve hře je totiž hodně důležité, abyste si postupně budovali vlastní armádu. Lidi do armády verbujete tak, že je zachráníte před mocí Lorda Dolivicuse. Ti se k vám pak automaticky přidají. Vy jim pak můžete dávat nejrůznější příkazy v boji, jako jejich pán. Headbangeři třeba dokážou formovat kolem svého pána neprostupný živý štít, roadies zase mají ničivou zvukovou vlnu, kterou vypouštějí ze svých reprobeden. Dále tu máme ženské válečnice runawayky, které mají mocné plamenomety. Pyrotechnici zase sadu ničivých bombových útoků. Tato část hry tak notně připomíná Overlord. Kromě využívání cizí síly v boji se budete muset občas spolehnout jenom na tu svoji, když třeba vaši poddaní poumírají. V boji bude Eddie Riggs používat obrovskou dvoubřitou sekerou, kterou dokáže uštědřit velké rány. Kromě pěší chůze v tomto obrovském světě okusíme i nějaký ten dopravní prostředek. Jaký, to se bohužel zatím neví.

Co stojí na Brütal Legend za povšimnutí, jsou hlavní postavy, ale i záporňáci, se kterými se ve hře setkáme. Kromě Eddieho Riggse, kterému propůjčil hlas i tvář Jack Black, se dočkáme i hlasů dalších známých hvězd. Svedeme tak boj třeba s basistou Kill Masterem, který jako by vypadl z oka Lemmymu Kilmisterovi z kapery Motörhead. Lorda Dolivicuse zase ztvární Rob Halford z Judas Priest. Kromě hlasů známých celebrit se dočkáme ve hře i skladeb třeba od Zakka Wylda, Tima Skolda, kapel Wolfmother, Judas Priest nebo Black Sabbath. Určitě si tak každý přijde na své. Grafická stránka z traileru zatím vypadá také moc pěkně a skvěle podkresluje samotnou hru. Autoři navíc nechtěli stavět jen na drsné akci, ale především na vtipné a zábavné hře, která je určena naprosto všem.

Brütal Legend má našlápnuto k tomu, aby se stal velkou bombou. Jistě půjde o dosti originální záležitost, na které si smlsnou všichni hráči. Nyní jen doufat, aby se hra i dobře prodávala a nedopadla jako předchozí projekt Double Fine Productions – Psychonauts. Brütal Legend vyjde ve verzích pro Xbox 360 PLAYSTATION®3 na podzim 2009.

Brutal Legend

ps3x360
EA Games, Double Fine Productions
Datum vydání hry:
13. 10. 2009
KARTA HRY
8/10

Komentáře