Assassin’s Creed 3

preview  37
Martin Šmíd, 2. 3. 2012 22:32
Když současná generace konzolí začínala, byla oznámena hra Assassin’s Creed. Později zaznamenala obrovský úspěch a UbiSoft se rozhodl, že z ní udělá pro tuto generaci svojí hlavní značku. Po dvou regulérních dílech a dvou dodatcích k tomu druhému, se nyní chýlí vše ke konci, protože v říjnu vyjde Assassin’s Creed s číslovkou 3, který celou ságu zakončí. Nyní se vám pokusíme napsat, proč bude Assassin’s Creed 3 pravděpodobně největší senzací tohoto roku a dost možná i jednou z nejúžasnějších her současné generace.

Assassin’s Creed je pro UbiSoft nejdůležitější hrou tohoto roku a pracuje na ní Assassin’s Creed 2 tým několik let. Dokonce ani první díl nevznikal tak dlouho, navíc se tým vývojářů od té doby zdvojnásobil. Hráči se díky tomuto faktu nemusejí obávat, že by se jednalo o nějakou rychlovku, jakými byly předchozí dva díly, myslíme tím datadisky Brotherhood a Revelations

Od začátku bylo jasné, že Assassin’s Creed 3 přijde s novým zabijákem a úplně novou dobou. Děj je nyní zasazen do let 1753 - 1783, kdy probíhá Americké revoluce. O této době se v minulosti hodně spekulovalo, dokonce na ní vývojáři několikrát poukazovali, takže určitě nejde o velké překvapení. Tato doba je ovšem natolik zajímavá, že se do ní rádi podíváme. Hlavní hrdina se jmenuje Connor a je synem Američanky, která měla menší románek s britským vojákem. Hned na začátku je Connor zachycen, jak žije v indiánském kmenu Mohawk, k němuž má tak velký vztah. Bohužel už od dětství musí vidět, jak má kmen velké spory s bílými kolonisty, kteří si dělají nárok na zdejší území, takže vypalují indiánské vesnice. I proto zasvětí Connor svůj život boji za svobodu, nespravedlnosti a tyranii. Jde o docela velký posun, protože Ezio si šel v druhém díle svojí cestou pomsty a na ostatní moc zřetel nebral.

Protože se Connor narodil v Americe, bude kopat právě za tuto stranu. Během svého příběhu potká spoustu zajímavých historických postav. Mezi nimi je i George Washington, se kterým má mít Connor velmi důležitý vztah. Dále se na scéně objeví i Benjamin Franklin, ale nepůjde o tak dobrého vynálezce, jakým byl ve druhém dílu Leonardo Da Vinci. Třetí důležitou postavou tu je Charles Lee. O něm se ale doposud moc neví, ani jaký význam bude pro hlavního hrdinu mít. Ačkoliv Connor bojuje za Ameriku, ne všichni Američané budou těmi hodnými, na druhou stranu ani všichni Britové nebudou těmi zlými. Příběh bude ovšem hlavně zaměřen na spolek Assassinů a jejich boj proti Templářům. Jinak vývojáři chtějí zachovat historickou přesnost, proto je v týmu několik odborníku na dobu, v níž se hra odehrává. Konzultují se s nimi i ty nejmenší detaily.

Je jasné, že v době, kdy se Assassin’s Creed 3 odehrává, ještě nebyla postavena velká města, ale i tak se podíváte do Bostonu nebo New Yorku, ačkoliv nepůjde o tak velkolepé stavby, jaké měla třeba Itálie. Přesto navštívíte i několik známých míst, jako třeba Valley Forge. Také se hlavní hrdina zúčastní podpisu Deklarace nezávislosti. Connor bude mít spoustu nových pohybů pro lezení po zdejších domech, dokonce bude možné vylézt na strom. GI zmínil situaci, kdy budete moci skákat z domů na stromy a opačně. Jestli bude tento úkon nějak limitován nebo bude možné vyšplhat na jakýkoliv strom, případně na něj skočit, v tuto chvíli nevíme. Tyto větší města budou pochopitelně hlavním stanovištěm, ale podíváte se i do okolního světa. V něm pobudete nějakou tu dobu třeba v osadách jako Lexington a Concord. Samozřejmě nebude chybět ani Conorova rodná vesnice Mohawk.

Když jsme zmínili okolní svět, určitě se nyní bojíte, aby nebyl tak prázdný, jako ten v prvním dílu. Vývojáři ovšem už od začátku slibují, že prázdný rozhodně nebude, dokonce se v něm bude odehrávat jedna třetina celé hry a najdete v něm originální úkoly. V divočině navíc potkáte spoustu zvěře, kterou budete moci lovit. Mezi tu patří třeba jeleni nebo medvědi. Zajímavou informací určitě je, že pokud zabijete medvěda na jednu ránu, dostanete za jeho kožich daleko více peněz, než kdybyste ho ubodali několika ranami nebo mu proděravěli kůži desítkami šípů. Takový kožich nebude mít žádnou hodnotu. Ve hře navíc bude spousta jedinečných spolků. Každý vám bude chtít zadávat úkoly, navíc vás budou vždy kontaktovat podle toho, jak si budete počínat. Pokud budete hodně lovit, budete pozváni do loveckého spolku.

Assassin’s Creed 3 bude obrovský, přičemž jeho svět bude zhruba 1,5 krát větší než celá mapa v Brotherhoodu. Během putováním bude moci Connor lézt na stromy, dokonce i na skály či hory. Prostředí bude moci využívat i pro výhodu v bitvě, protože ze stromu bude moci pozorovat nepřítele a jeho rozmístění. Samotný soubojový systém byl nyní vylepšen, navíc se hlavní hrdina naučil přes více jak 1000 nových pohybů. Konfrontace s nepřítelem budou probíhat jednak v menších táborech, ale také na otevřeném bitevním poli. Zatímco předchozí verze Anvil enginu zvládala jen 100 postav na obrazovce, nová verze jich zvládá přes 1000. Každá postava na obrazovce je ztvárněna do nejmenšího detailu. Connor bude mít i několik nových zbraní pro souboje, mezi nimiž je třeba indiánská sekyrka tomahawk, luk s šípy nebo puška. Na druhou stranu hidden blade zde zřejmě nebude. Vrací se ale systém upgradů obleku, aby Connor později více vydržel.

Celá hra Assassin’s Creed 3 se bude odehrávat během několika let, takže se postupně bude měnit i okolní svět (kde byla v minulém roce menší vesnice, v dalším už nic nebude), dokonce se budou střídat roční období. Zmíněna byla třeba zima. V ní se vojáci budou pohybovat pomalu, budou zapadávat do sněhu, navíc jak řeky budou zamrzat, bude to na tomto povrchu pořádně klouzat. I na ledě by měl hlavní hrdina svést nejednu šarvátku. Najednou nebude nepřítelem jen člověk, ale i příroda. Aby mohl hlavní hrdina v případě zranění prchnout, je tu připraveno speciální tlačítko, aby se mohl rychle otočit a utéci. Pro tuto potřebu budete moci používat i nepřátele jako lidské štíty. Novinkou jsou nejrůznější komba, třeba seknutí a rychlý výstřel díky Y. Aby vývojáři zachovali filmovost celé hry, vytvořili zcela novou dynamickou kameru. Assassin’s Creed 3 bude stavět především na souboje a filmové pojetí, takže i z tohoto důvodu zde neočekávejte tower defense hříčky z Revelations, ani další tyto bonusové mise. V jisté míře se ovšem vrátí Bratrstvo, ale i to bude dost omezeno.

Connor bude hlavním hrdinou nového dílu, ale očekává se i zakončení příběhu Desmonda. Přítomen bude i Animus ve své třetí verzi se spoustou novinek. Jsou i zmíněny nějaké first person úrovně připomínající Tetris. Pochopitelně budou i čistě skákací pasáže. Více ovšem vývojáři o této části neprozradili, jen tedy to, že se bude hodně skloňovat rok 2012 a jistá souvislost tu má být i s koncem světa. Na další informace si ale musíme počkat. Je jasné, že Assassin’s Creed 3 bude především singleplayerovým zážitkem. Na něj vývojáři v současnosti směřují všechnu svoji pozornost. Jestli bude později oznámen i multiplayer je otázkou, ale doposud tato část potvrzena nebyla.

Grafická stránka se od minula dočkala několika vylepšení a samotný engine zvládá vedle velkolepých bitev i spoustu nových efektů. Vývojáři rovněž zapracovali na animaci obličeje všech postav, která má být o generaci dál s doposud neviděnými detaily. Redaktoři Game Informeru si novou animaci obličejů velmi pochvalují. Dokonce zmiňují, že ve hře bude 2.5 hodiny filmečků, vytvářených stejnou technologií jako v Uncharted.

S každou novou informací o Assassin’s Creed 3 rostou očekávání a máme pocit, že pokud se vývojářům podaří vše splnit, čeká nás velkolepá hra, na kterou jen tak nezapomeneme. To by bylo pro dnešek všechno, ale my se budeme Assassin’s Creed 3 i do budoucna věnovat a přinášet vám informace, protože si myslíme, že tato hra si to určitě zaslouží. Podle informací Game Informeru vyjde 30. října na Playstation 3 a Xbox 360.

Assassin’s Creed 3

ps3x360
Ubisoft, Ubisoft
Datum vydání hry:
31. 10. 2012
KARTA HRY
9/10

Komentáře