Playstation 4 v roce 2014

special  40
Martin Šmíd, 17. 12. 2013 15:30
Konzole Playstation 4 zatočila s řadou prodejních rekordů a už se pěkně vyhřívá vedle televize milionům hráčů v Severní Americe a Evropě, a to i u nás v České republice a na Slovensku. Vyšlo na ní i několik velmi povedených her, a to i exkluzivních. Zmínit můžeme třeba skvělou arkádovou střílečku Resogun nebo povedený Killzone Shadow Fall. Je ale jasné, že mnohé z vás zajímá, jaké exkluzivní hry si Sony schovává pro příští rok. Protože exkluzivní hry jsou ve výsledku tím, co prodává konzoli, podíváme se, co nás v příštím roce čeká.

Uncharted
Výrobce – Naughty Dog | Vydavatel – SCEE
Vydání – Q4/2014 | Blu-ray Disk/digitálně – Ano/Ano
Že v Naughty Dogu vytváří nový Uncharted bylo jasné od vydání třetího dílu. Vývojáři s oznámením ovšem čekali, až vše potvrdili na launch konzole Playstation 4. O novém dílu této výborné akční série toho zase tak moc nevíme, ale z krátkého teaseru můžeme usoudit, že se vše bude točit kolem pirátů. Je samozřejmě otázkou, jestli se vrátí Nathan Drake, nebo vývojáři připraví kompletní restart a představí nám úplně nového hrdinu, na což tak trochu poukazuje i zmíněný teaser. Je ale také možné, že mohou jen trochu klamat, a nakonec všemu bude jinak. Každopádně na konci příštího roku by nás mělo čekat další velké dobrodružství, minimálně s oslnivou grafikou, více informací se máme podle všeho dozvědět už velmi brzy.

Shadow of the Beast
Výrobce – Heavy Spectrum | Vydavatel – SCEE
Vydání – 2014 | Blu-ray Disk/digitálně – Ano/Ano
Asi bylo pro mnohé překvapením, když Sony letos na GamesComu oznámila restart oblíbené akční hry Shadow of the Beast, která svého času vynikala nejen velmi dobrou hratelností, ale také výbornou hudbou. Je otázka, jak nakonec bude remake pro Playstation 4 vypadat, zřejmě se ale můžeme připravit na hodně krvavou odnož God of War. To by ale samozřejmě nemuselo být na škodu, zvláště když si Kratos bere na delší čas dovolenou, a pokud vývojáři nebudou jen řeckého boha kopírovat, a přinesou i několik zajímavých nápadů, mohli bychom se dočkat povedené řežby, navíc v pěkné grafice. Nebudeme ale předbíhat, protože o novém Shadow of the Beast toho víme v tuto chvíli jen hodně málo, vše by se ale mělo točit kolem sesazení zlého tyrana Maletotha, který terorizuje celý svět Karamoon. Vývojáři slibují, že během cesty budeme bojovat s hordami nepřátel, na které budeme moci použít hodně brutální údery, takže krev bude cákat na všechny strany. Specialitou hlavního hrdiny navíc má být schopnost vyvolat duchy, aby pomohli v boji. Po světě navíc budou roztroušeny i vedlejší úkoly, které budeme moci plnit, takže by nemělo jít jen o čistě lineární záležitost. Kromě hlavní kampaně má být přítomen i Survival režim, kde to bude opravdu jen o přežití a likvidaci mazaných nepřátel.

The Order: 1886
Výrobce – Ready at Dawn | Vydavatel – SCEE
Vydání – Q4/2014 | Blu-ray Disk/digitálně – Ano/Ano
Takovým černým koněm příštího roku je akční hra The Order: 1886 od studia Ready at Dawn, které nám dříve přineslo God of War a Daxter na PSP. Jde tedy o první velkou hru tohoto studia. The Order: 1886 nás zavede do unikátní vize viktoriánského Londýna, kde lidé využívají moderní technologie pro boj s mocným starověkým nepřítelem. Vše začne kolem 7. nebo 8. století, kdy se objeví malá skupinka lidí, která se geneticky liší. Nejprve se moc od lidí neliší, ale později začnou mít zvířecí rysy, takže se jim začne říkat míšenci. Tito tvorové začnou být označovány mytologickými jmény, přičemž rozpoutají velký konflikt, který bude určovat chod dějin už navždy. Jako člen elitního rytířského řádu The Order, se zapojíme do staleté války. Zajímavostí řádu je, že když některý z jeho členů padl, nový přebral nejen pozici svého předchůdce, ale také jeho jméno. Válku mají usnadnit nové technologie. Jenomže, jak už to tak bývá, řád bude muset řešit nejen hrozbu od nebezpečných tvorů, ale začne i vzpoura nespokojených občanů, kterým se nelíbí nerovnost mezi vrstvami společnosti. Řád The Order tak bude muset najednou řešit oba konflikty, zatímco sám bude bojovat se svými vlastními démony.

Driveclub
Výrobce – Evolution Studios | Vydavatel – SCEE
Vydání – Q1/2014 | Blu-ray Disk/digitálně – Ano/Ano
Zkušené studio Evolution Studios nám v minulosti přineslo několik povedených závodních her ze sérií WRC a Motorstorm, takže se dá předpokládat, že žádným propadákem nebude ani nově připravovaný Driveclub, který byl odložen na začátek příštího roku. Odklad samozřejmě nikoho nepotěšil, ale faktem je, že z každého nového záběru vypadá Driveclub daleko lákavěji. Hra #DriveClub není jen o super realistické grafice, kterou může poskytnout konzole Playstation 4, ale hlavně o online zážitku s ostatními hráči ve vytvořených klubech, a samozřejmě o prohánění se v luxusních automobilech s maximální možnou mírou detailů na reálních tratích po celém světě. Jízdní model vozidel v #DriveClub nebude klasická simulace jako v Gran Turismu, ale spíše jde cestou takové té polo-simulace, kterou můžeme vidět u série Need For Speed, Motorstorm, GRID nebo Project Gotham Racing. Vývojáři ostatně říkají, že hlavní je se bavit, a tak připravili rozumný kompromis, aby si hru užili jak velcí fanoušci aut, tak naprostí začátečníci. Vše vypadá nadějně, snad se brzy dozvíme datum vydání.

Infamous: Second Son
Výrobce – Sucker Punch Productions | Vydavatel – SCEE
Vydání – březen 2014 | Blu-ray Disk/digitálně – Ano/Ano
Oba dva díly Infamous na Playstationu 3 zabodovaly, takže asi zase tak velkým překvapením nebylo, když Sony oznámila pokračování pro Playstation 4. Od poslední návštěvy Infamous univerza se změnilo dost věcí, a nejde říci, že zrovna k lepšímu. Vláda vytvořila speciální agenturu Department of Unified Protection (Agentura pro jednotnou bezpečnost), která má jediný úkol. Pochytat lidi s nadpřirozenými schopnostmi, kterých se většina společnosti bojí a moc jim nedůvěřuje. Tito speciální lidé, kterým se říká Conduit, jsou chytáni a posíláni do jakýchsi oplocených táborů, kde s nimi není zrovna dobře zacházeno. Rozhodně nemají na růžích ustláno. Do celého příběhu záhy stoupí Delsin Rowe, který žije takovým tím pouličním životem, rád sprejuje po fasádách a má rovněž i nejedno tetování. Je rovněž hodně arogantní, takže není divu, že zase tak moc kamarádů nemá. Jak už to ale tak bývá, brzy odhalí sám své nadpřirozené schopnostmi a rozhodně se proti útlaku bojovat. Příběh má být plný zvratů, ale jak všichni víme, je to hlavně hratelnost, díky níž se Infamous stal tak oblíbený, ani nyní nebude chybět několik zajímavých schopností hlavního hrdiny, které budeme moci využít v boji, dokonce se vrátí i nejrůznější morální rozhodnutí. Prostě klasika, jen ve výborně vypadající grafice, která nás oslní v rozlišení 1080p.

PlanetSide 2
Výrobce – SOE | Vydavatel – SCEE
Vydání – 2014 | Blu-ray Disk/digitálně – Ne/Ano (free-to-play)
Velké MMO hry byly dříve na konzolích něco naprosto nemyslitelným. Vše se začalo měnit na předchozí konzolové generaci, a jak se zdá, na té nové se dočkáme spoustu obrovských MMO her. Sony má tu výhodu, že vlastní studio Sony Online Entertainment, vytvářející jedny z nejúspěšnějších MMO her, jmenovat můžeme třeba DC Universe Online, Everquest nebo PlanetSide 2. Právě poslední jmenovaná akční hra se dostane začátkem příštího roku na Playstation 4, a pokud nám ji vývojáři naservírují v takové kvalitě, jako na PC, mohli bychom se dočkat hodně kvalitní záležitosti, od které bude těžké se odtrhnout. Na PC si hra získala obrovskou základnu fanoušků, kteří každý den se prohání po obrovských mapách s dalšími stovkami hráčů, a baví se dobře odvedenou prácí vývojářů. Zatím jsme z Playstation 4 verze nic neviděli, ale vývojáři ji podle všeho už nyní dokončují, takže se snad v brzké době dozvíme první podrobnosti a budou nám ukázány i první obrázky. Není divu, že vývojáři označují PlanetSide 2 za velké MMO Halo.

Deep Down
Výrobce – Capcom | Vydavatel – Capcom
Vydání – 2014 | Blu-ray Disk/digitálně – Ne/Ano (free-to-play)
Když Sony v únoru oznamovala konzoli Playstation 4, událost si nemohl nechat ujít Capcom, který prezentoval na akci zajímavou fantasy hru Deep Down na Panta Rhei Enginu. Moc informací jsme se během oznámení nedočkali, až jsme si dlouhou dobu mysleli, že šlo jen o technologické demo, než reálnou hru. Capcom nás ovšem na Tokyo Games Show překvapil, protože Deep Down je skutečně hra, navíc exkluzivní pro Playstation 4. Překvapením určitě bylo i oznámení, že se jedná o free-to-play záležitost, která bude stavět hodně na kooperaci s dalšími hráči. Ačkoliv základ bude mít hra v současnosti, budeme moci cestovat do nejrůznějších dungeonů, které se budou neustále měnit, a v nich pak budou číhat ohavná monstra, ale i obrovští draci. Koncept zní zajímavě, grafika vypadá parádně, jen máme trochu obavu z free-to-play modelu, zvláště ve spojení s Capcomem. Snad ale nebude překážkou, a my se dočkáme povedené akční záležitosti. Betaverze je naplánována na únor příštího roku, plné verze se dočkáme o něco později.

Lily Bergamo
Výrobce – Grasshopper Manufacture | Vydavatel – Grasshopper Manufacture
Vydání - 2014 | Blu-ray Disk/digitálně – Ano/Ano
Studio Grasshopper Manufacture nikdy nevytvořilo žádný prodejní trhák, ale přineslo nám několik originálních počinů, které si získaly své fanoušky. Jmenovat můžeme třeba Lollipop Chainsaw, Killer Is Dead, No More Heroes nebo killer7. Letos na Tokyo Games Show bylo oznámeno, že vývojáři pracují na nové akční hře Lily Bergamo na Unreal 4 enginu, která vzniká pro konzoli Playstation 4. Moc informací o hře nemáme, ačkoliv na ní vývojáři pracují už více jak rok, má se ovšem jednat o řežbu se spoustou online prvků, vše nám má být odhaleno někdy během příštího roku. Skvělou informací pro nás zatím alespoň je, že se počítá s vydáním v Severní Americe a Evropě, takže o tuto záležitost nepřijdeme.

Rime
Výrobce – Tequila Works | Vydavatel – SCEE
Vydání - 2014 | Blu-ray Disk/digitálně – Nerozhodnuto/Ano
Když vývojáři ze studia Tequila Works oznámili, že pracují na nové hře, každý si hned myslel, že bude určena pro konzoli Xbox, jako tomu bylo u jejich prvního počinu Deadlight. Jaké ale bylo překvapení, když byla oznámena spolupráce se Sony, výsledkem které je Rime pro next-gen konzoli Playstation 4. O hře jako takové toho zatím víme jen hodně málo, ale i z toho se dá vyčíst, že půjde o adventuru, v níž budeme prozkoumávat ostrov, na němž kdysi žila velká civilizace. Ta ale zmizela, a navíc je ostrov poset velkými tajemstvími, která čekají na odhalení. Navíc na Rime zaujme určitě i nádherné stylizované vizuální zpracování, a určitě se můžeme těšit i na soundtrack, který vytvoří Akira Yamaoka (Silent Hill). Rimě vypadá určitě nadějně, a je dobře, že Sony dává příležitost těmto hodně originálním kouskům. Ty se ostatně starají ve výsledku o tvář konzole. Viděli jsme tu o Journey a uvidíme to i u Rime. Zatím je v plánu, že Rime vyjde skrze digitální distribuci, ale vývojáři nevylučují ani krabicové vydání. Ostatně o zase tak malou hru nepůjde, vše je ale nyní na Sony.

Guilty Gear Xrd
Výrobce – Arc System Works | Vydavatel –
Vydání - 2014 | Blu-ray Disk/digitálně – Ano/Ano
Konzole bez pořádné bojovky nemůže samozřejmě existovat. Tento žánr ke konzolím prostě patří. V následujících letech se určitě dočkáme spousty zástupců v tomto žánru, už příští rok by ovšem měl vyjít Guilty Gear Xrd. Vývojáři ze studia Arc System Works Team Red zatím moc informací do světa nevypustili, ale slibují osvědčenou hratelnost, která nyní bude obohacena několika novinkami, a samozřejmě nabídne i pohledné vizuální zpracování. O něj se tentokrát postará Unreal 3 engine od Epic Games. Tváří každé bojovky jsou samozřejmě bojovníci, a těch bude mít Guilty Gear Xrd velké množství. Mezi ty potvrzené patří třeba Sol Badguy, Ky Kiske, Millia Rage, May, Chipp Zanuff, Potemkin, Venom, Axl Low, I-No, Faust, Slayer nebo Zato-1. Fanoušci série si tak určitě přijdou na své.

Everybody's Gone to the Rapture
Výrobce – The Chinese Room | Vydavatel – SCEE
Vydání - 2014 | Blu-ray Disk/digitálně – Ne/Ano
Sony navázala spolupráci se spoustou středně velkých týmů, které mají vytvářet exkluzivní obsah pro Playstation konzole. Jedním z těchto týmů je The Chinese Room, který je hráči oslavován za svoji povedenou hru Dear Esther. Jejich nová hra Everybody's Gone to the Rapture bude opět značně originální, protože se odehrává jen několik desítek minut před velkou apokalypsou. Sledovat bude děj hned šesti postav, přičemž vývojáři slibují daleko větší interakci s prostředím a možnost ovlivňovat další události, i když tedy konec světa je pochopitelně nevyhnutelný. Zatím jsme ale z Everybody's Gone to the Rapture viděli jen hodně málo, takže kdo ví, jak nakonec bude vše fungovat. Je ale jasné, že půjde o jednu z těch nejvíce originálních záležitostí na čtvrtém Playstationu, kterou navíc podpoří moderní CryEngine 3.

Helldivers
Výrobce – Arrowhead Studios | Vydavatel – SCEE
Vydání - 2014 | Blu-ray Disk/digitálně – Ne/Ano
U předchozí hry jsme napsali, že Sony navázala spolupráci se spoustou středně velkých týmů, a jedním z nich je i Arrowhead Studios, který stojí za velkým indie megahitem Magicka. V současnosti tito vývojáři pracují na zajímavě pojaté vesmírné top-down střílečce Helldivers, v níž budeme střílet jednoho velkého mimozemského neřáda za druhým. Nepůjde ale o čistě střílečku, kterou bude možné hrát v kooperaci. Vývojáři slibují i spoustu strategických prvků, které vše okoření, a dodají hře na taktice. Jako ale u předchozích her, zatím jsme toho viděli docela málo, takže těžko dělat nějaké záběry. Každopádně Helldivers vyjde někdy v příštím roce nejen pro Playstation 4, ale také Playstation 3 a Playstation Vita. Samozřejmostí jsou cross funkce, takže budou moci hrát společně hráči napříč třemi platformami. Zní to nadějně.

Je docela zajímavé, že Sony podporuje středně velké vydavatele s přinášením jejich her na Playstation 4. Díky této snaze se tak na této nové konzoli objeví i hry, které vycházejí ještě primárně na předchozí konzolovou generaci. Jmenovat můžeme třeba ambiciózní detektivku Sherlock Holmes: Crimes and Punishments, v níž budeme řešit jeden zapeklitý případ za druhým. Svého next-gen vydání se dočká i řežba Dynasty Warriors 8, která si i v Evropě získává čím dál více fanoušků. Pokud máte rádi temná fantasy RPGčka, mohla by vás zajímat hra Bound by Flame. O ní zatím víme jen hodně málo, ale první obrázky i trailery vypadají rozhodně nadějně. To naopak sázkou na jistotu je Diablo 3: Ultimate Evil Edition, které kromě celé původní hry v hezčí grafice přinese i datadisk Reaper of Souls. Fanoušci MMOček se zase mohou těšit na Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, který nebude vyžadovat ke svému hraní Playstation Plus, navíc přinese pohlednější grafiku, více postav na scéně a několik dalších novinek, mezi které se počítá i podpora Remote Play. SOE pak připravuje ještě pro Playstation 4 velké fantasy MMOčko EverQuest Next. To vyjde v příštím roce pro PC, jestli se dočkáme i my na Playstationu 4 je zatím spíše otázkou. Může se to stát, ale spíše bychom počítali až s rokem 2015.

Z předchozích řádků je jasné, že na konzoli Playstation 4 bude spousta velkých exkluzivních her, navíc mnohé další budou teprve oznámeny v následujících týdnech. Sony si ovšem dává hodně záležet i na indie hrách, kolikrát minimálně časově exkluzivních, které budou vycházet na Playstation 4 ve velkém množství a doplňovat klasické velké AAA hry od vydavatelů jako UbiSoft, Activision, Capcom nebo EA. Strach, že by velké hry byly na ústupu a nová next-gen konzole od Sony patřila pouze indie scéně, není rozhodně na místě. Navíc kolikrát i ony menší indie hry dokážou solidně zabavit a dokonce se mezi nimi najde několik opravdu velkých klenotů. Skvěle zatím vypadá třeba vesmírná střílečka Galak-Z: The Dimensional od vývojářů ze studia 17-Bit, která by k nám měla doputovat někdy na začátku příštího roku. Nesmíme ale zapomenout ani na předem jasný hit Hotline Miami 2: Wrong Number, puzzle stealth hru Volume, Don't Starve, Outlast, dinosauří epizodickou hru Primal Carnage: Genesis, logickou záležitost The Witness, skvěle vypadající adventuru Transistor, horor Daylight nebo The Binding of Isaac: Rebirth. Mnozí hráči se jistě těší i na remake skvělé plošinovky Oddworld: Abe's Oddysee New N' Tasty!, který vyjde někdy během jara. Mnohé z těchto indie her navíc bude hned na startu zdarma, pokud budete vlastnit Playstation Plus, takže rozhodně budou stát za vyzkoušení, a kdo ví, třeba vás přesvědčí o svých kvalitách a strávíte v jejich společnosti spoustu hodin.

Playstation 4 bude mít velké množství exkluzivních her a jiného exkluzivního obsahu, ale samozřejmě se můžeme těšit i na skvělé hry od třetích stran, které budou vycházet multiplatformě. Oznámena je celá řada her, přičemž vybrat z nich ty nejzajímavější je hodně těžké. Snad jen můžeme v rychlosti zmínit výborně vypadající akční hru Destiny od Bungie, která bude hodně sázet na kooperativní hraní. Hned na začátku příštího roku vyjde Tomb Raider: Definitive Edition, který nabídne nejen výbornou grafiku a pěkné vlasy hlavní hrdinky, ale i všechen dodatečný obsah a samozřejmě skvělou hratelnost, která nás ohromila už na předchozí konzolové generaci. Vyjde i odložený Watch Dogs od UbiSoftu, o němž je v poslední době velké ticho, ale nepochybujeme, že se bude jednat o skvělou záležitost. Samozřejmě, sázkou na jistotu je i Zaklínač 3: Divoký hon. Naše nadšené dojmy z GamesComu mluví za vše. Neohromila nás jen grafika, která vypadá parádně, ale i obrovský svět se spoustou možností. Pak je tu tak trochu naše srdcovka Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Ačkoliv se bude spíše jednat o jen takovou ochutnávku pátého dílu, nepochybujeme, že nás zabaví na několik večerů. Lákavá je navíc určitě cena. Jednou z nejambicióznějších akčních her je určitě Tom Clancy's The Division, který bude chtít ukázat spoustu nových možností, které se otevírají ve spojení s žánrem MMO. Velkým megahitem se zřejmě stane i fantasy MMOčko The Elder Scrolls Online. Sice nemusí každému vonět měsíční poplatky, ale vydat se do známého světa s kamarády je sakra velké lákadlo. Fanoušci akčních her se pak dočkají Wolfenstein: The New Order, který posune celou značku do alternativní minulosti. Mezi nejočekávanější hry asi nepatří Lego: The Hobbit, ale kostičkové hry si udržují vysokou kvalitu a asi těžko čekat, že zde půjde o nějaký propadák. Cesta Bilba je navíc hodně lákavá i v tomto podání. Je spousta her, na které se v tomto výpisu ani nedostane, a vyjdou v příštím roce, ale na to nesejde. Hlavní je, že budeme mít na Playstationu 4 co hrát. Nebude to tedy tak, jak někteří škarohlídi říkají.

Ačkoliv měl Playstation 4 naprosto skvělý start a prodalo se ho daleko více, než nejbližší konkurence, na vyhlášení vítěze je stále brzy. Sony i Microsoft se shodují, že až příští rok bude rozhodující, takže se můžeme těšit na pořádný boj, ze kterého bychom ale měli ve výsledku těžit jenom my, hráči. Při pohledu na příští rok se zdá, že se nudit ani trochu nebudeme, a to je jen a jen dobře.

Playstation 4

ps4
SCEE, SCEE
Datum vydání hry:
13. 12. 2013
KARTA HRY

Komentáře