Herní série - Duke Nukem

special  6
Martin Šmíd, 11. 6. 2011 14:45
Protože v těchto dnech vychází očekávaná akce Duke Nukem Forever, rozhodli jsme se podívat do historie této série, ale i hlavního hrdiny. Než vám zítra přineseme naši obsáhlou recenzi, podíváme se, jak Duke Nukem začínal, kdo stál za jeho vznikem a jakými incidenty si už prošel. Věříme, že se dozvíte spoustu novinek o tomto svalnatém hrdinovi, takže vás už nebudeme zdržovat od samotného článku. Přejeme příjemné čtení.

V dnešní době se najde jen hodně málo hrdinů videoher, kteří by měli stejné charisma, jako Duke Nukem. Postavička, která vznikla už v osmdesátých letech minulého století. Stál za ní Todd Replogle z Apogee Software (později 3D Realms), který se ihned svým výtvorem pochlubil šéfovi studia, Scottu Millerovi. Společně pak postavičce dali jméno a charakter, přičemž na pomoc si pozvali i své kolegy, aby jim pomohli s arty a dalšími detaily. Duke Nukem byl na světě, ale v původní verzi se ještě dost odlišoval od té, kterou nyní znají miliony hráčů po celém světě. Už tehdy ale měl blonďaté vlasy a svaly, které mu mohl závidět i Arnold Schwarzenegger. První díl byl vydán až o několik let později, přesněji v roce 1991. Jednalo se o dvojrozměrnou plošinovku, určená pro IBM PC. První díl obsahoval hned tři epizody, ve kterých byl Duke Nukem najat CIA, aby zastavil zlého doktora Protona a jeho robotické posluhovače Technoboty. Zajímavostí na této hře bylo, že Duke Nukem nebyl tak ukecaný jako dnes, jen občas prohodil nějakou hlášku, která se objevila v podobě textu.

Hail to the king, baby!
Úspěch hry měl jasné vyústění. Vývojáři ihned začali pracovat na pokračování, které vyšlo o dva roky později. Duke Nukem v něm už nebyl vyobrazen jako prostý voják, ale jako americký hrdina, který je odhodlán kdykoliv pomoci své Zemi. Tentokrát jeho hlavním nepřítelem byla mimozemská rasa jménem Rigelatins, která chtěla sestavit inteligentní počítač. Pokračování sklidilo mezi hráči ještě větší úspěch, protože bylo především několikanásobně delší než jeho předchůdce, ale také obsahovalo vylepšenou VGA grafiku nebo MIDI zvuky. Druhý díl Duka zobrazil jako klasického akčního hrdinu, který brání svoji Zemi před útoky mimozemšťanů. Také ale bylo ukázáno, že má velkou slabost pro ženy, která se s ním táhne až do dnes.

My boot, your face, the perfect couple.
Duke Nukem byl vytvořen jako dokonalý akční hrdina. Jako vzor si vývojáři vzali několik populárních hrdinů tehdejšího Hollywoodu, mezi které patřil třeba Arnold Schwarzenegger z filmu Komando, Sylvester Stallone jako Rambo nebo Bruce Willis v roli Johna McClana. Stejně jako všechny tyto postavy, tak i Duke Nukem je sebevědomý a často agresivní silák, který ačkoliv nemá nadlidskou sílu, je schopen vykonat neuvěřitelné fyzické výkony, aby dokončil svoji misi. Každopádně Duke dokáže ovládat téměř všechny zbraně na světě, od samopalů, výbušnin až po raketomety. A jak ho poznáte? Charakteristickým se pro Duka stalo červené tílko, které naplno odhaluje jeho vypracované svaly. Také často nosí klasické modré džíny a nechybí ani sluneční brýle. Duke Nukem není jen silákem, který by měl v hlavě čokoládu. Je inteligentní a se svým specifickým smyslem pro humor, který mnohdy přechází až ba sarkasmus. I díky osobitému humoru ostatně Duka tolik milujeme.

Zajímavost: Duke Nukem si prošel i jednou úpravou jména. Vývojáři se totiž na poslední chvilku dozvěděli, že Duke Nukem je už registrované jméno animovaného seriálu Captain Planet. Z Duke Nukema se tak stal rychle Duke Nukum. Později se ale přišlo na to, že ochranná známka se na postavu nevztahuje, takže bylo jméno znovu upraveno na to původní.

Oba dva díly slavily obrovský úspěch, ale bylo jasné, že v době rozvíjející 3D éry budou muset vývojáři s dalším dílem přinést i překopaný původní koncept. Z 2D plošinovky se v roce 1996 stala first-person střílečka, která Duka zavedla do války mezi mutanty a mimozemšťany. Byl to právě Duke Nukem 3D, který postavičku proslavil naprosto nezapomenutelným způsobem, protože se s ní mohli hráči daleko lépe ztotožnit, a to i díky perfektnímu dabingu, o který se postaral Jon St. John, a neustálým vtípkům na úkor protivníků. Duke Nukem 3D se nejprve dostal na osobní počítače, ale později byl portován na všemožné konzole, jako Nintendo 64 nebo Mega Drive. Zatím poslední vydání této vynikající hry se datuje do roku 2008, kdy vyšla na Xbox Live Arcade.

Hlavním režimem u Duke Nukem 3D byl singleplayer, který byl propracovaný do nejmenšího detailu a nechal veškerou konkurenci daleko za sebou. Hráči se také dočkali představení několika monster, které s Dukem žijí do dnes. Co si hráči na Duke Nukem 3D teprve zamilovali, byl vynikající multiplayer, který přinesl hromadu zajímavých map pro deadmatchové zápolení. Tehdy byl internet ještě v plenkách, takže se většinou válčilo přes domácí sítě nebo v hernách. Ještě dnes si vzpomeneme, jak jsme chodili od heren hrát s kamarády atomového vévodu.

Lucky son of a bitch.
Úspěch si žádal pokračování. To bylo oznámeno o rok později a jmenovalo se Duke Nukem Forever. V té době bylo i puštěno velmi zajímavé video, které ukazovalo některé lokace a hlavně vylepšenou grafiku. Všichni se tak začali těšit, až hra vyjde. V té době nikdo netušil, jakými skandály si Duke Nukem Forever projde a kolikrát bude zrušen, obnoven a zase zrušen. Po čtrnácti letech od oznámení je nový Duke konečně hotov, a jak dopadl, to se dozvíte zítra v recenzi.

Po dobu vývoje Duke Nukem Forever vyšlo i několik odboček, ať už na mobily, konzole nebo další platformy. Asi nejlepší hrou z této kategorie byl Duke Nukem: Manhattan Projeck, který se nedávno dočkal vydání i na Xbox Live Arcade. Duke Nukem v něm bojoval proti šílenému vědci, který si říkal Mech Morphix. Přes radioaktivní sliz mutoval zvířata, díky kterým chtěl ovládnout ostrov Manhattan, tedy New York. Mezi nepřáteli tak byl přerostlý krokodýl nebo šváb, dokonce nechyběla ani přerostlá policejní prasata, která byla převzatá z Duke Nukem 3D.

To bychom měli vše k historii jednoho z nejslavnějších videoherách hrdinů. Minulost má bohatou, jestli mu bude patřit i budoucnost a dokáže se prosadit ve velké konkurenci, to ukáže až čas a samozřejmě hry.

Duke Nukem Forever

ps3x360xbox
2K Games, 3D Realms
Datum vydání hry:
14. 6. 2011
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
5/10

Komentáře