Volume

recenze  2
Martin Šmíd, 22. 8. 2015 17:42
Herní vývojář Mike Bithell vytvořil před pěti lety výbornou plošinovku Thomas Was Alone, která si nejprve získala hráče na PC, aby si ji poté mohli užít i hráči na konzolích. Hra zaznamenala velký finanční úspěch, proto se mohl její tvůrce pustit do daleko ambicióznějšího projektu, který ačkoliv není zrovna originální, jako jeho předchozí počin, nabízí spoustu zábavy hlavně pro milovníky stealth her. Více už ale v recenzi.

Testovaná verze: PlayStation 4

Mike Bithell se nikdy netajil v minulosti, že je velkým fanouškem Metal Gear Solid série, kterou se nechal inspirovat i pro svoji novinku Volume. Ta hodně čerpá hlavně z VR misí, které vznikly pro první dva díly, a nutno podotknout, že měly docela velké množství fanoušků, třeba já osobně jsem u druhého dílu splnil vše na 100%. Každopádně se nejedná jen o prostou kopírku, jen lehkou inspiraci, protože Volume jinak stojí na svých vlastních pevných základech. Ačkoliv se to na začátku nezdá, Volume má i docela propracovaný a hlavně zajímavý příběh, který by asi nikdo od podobné hry nečekal. Hlavním hrdinou je Robert Locksley, hacker a aktivista, kterému se ani trochu nelíbí, jak Guy Gisborne (hraje ho herec Andy Serkis, podávající velmi dobrý výkon) dokázal zkorumpovat politické strany a vytvořil monstrum, které vše ovládá. Proto se rozhodne proniknout díky simulacím do celého systému a ukrást usvědčující důkazy, které by následně mohl sdílet s celým světem. Vše se tak točí kolem simulovaných loupeží, jde o jakousi variaci na moderního Robina Hooda, ale hra má i větší hloubku, protože zkoumá lidskost počítačů, navíc rozhovory jsou dobře napsané, obsahují klasický britský humor, a dobře příběh popisují. Navíc se spouštějí během hraní, takže neruší někoho, kdo si chce užívat hlavně hratelnost.

Pokud jste někdy hráli VR mise v Metal Gear Solid, budete ve Volume jako doma. Opět tu máme stealth hru v izometrickém pohledu, v níž je třeba vysbírat speciální krystaly v podobě dat a následně se dostat do cíle, který se vždy objeví na mapě. Na rozdíl od svého vzoru ovšem Volume není o akci, jde opravdu o pravou stealth hru, v níž musíte obcházet nepřátele, neustále se schovávat, třeba i do skříněk, a využívat nejrůznější věcičky, abyste misi splnili. Je docela zajímavé, že ačkoliv hra staví na docela jednoduchém základu, je velmi rozmanitá, protože co level, to prakticky nové překážky, taktiky a tak dále, takže se neopakuje a díky výbornému hernímu základu je jednoduché se bavit. Mike Bithell prakticky vzal to nejlepší z VR misí Metal Gear Solid a ty obohatil o další nápady, až z toho vznikla výborná stealth hra, která se dobře hraje, a jen těžko byste v ní hledali nějaké větší chybičky. Navíc když narazíte na nějaký nový problém nebo novinku v hratelnosti, je vám vysvětlena pomocí dobrého tutoriálu.

Během hraní potkáte docela velké množství nepřátel, jsou tu klasičtí vojáci, ale také snipeři nebo psi, kteří mají daleko větší dohled a dokážou hlavního hrdinu hned odhalit. Sem tam pak jsou rozmístěny i kulomety a další stroje. Každý protivník prakticky představuje samostatnou výzvu, jak ho přechytračit (nejdou zabíjet) takže i v tomto má Volume velkou rozmanitost, i když sem tam trochu hraní kazí haprující umělá inteligence, ale naštěstí těchto situací není hodně. Spíše bude vadit, že některé protivníky jde snadno obelstít, třeba snipeři když vás odhalí, tak nepředstavují moc velký problém, protože moc rychle nestřílí a díky tomu můžete snadno utéci. Kolikrát jsem tak na ně nic nevymýšlel a jednoduše je obcházel, protože jsem věděl, že nedostanu kulku do zad, to by asi měl Mike Bithell do budoucna trochu upravit.

Ačkoliv má příběhová část sto levelů, dokončíte ji zhruba za šest hodin, což je dáno především celkem nízkou obtížností. Volume není přehnaně obtížná hra, je jen středně těžká a třeba fanoušci stealth her s ní mít moc problémů asi nebudou, maximálně v několika částech. Možná by levelům prospělo, pokud by nebyl na každém rohu checkpoint, pak by se musel hráč více snažit a dobře by si každý krok promyslel, takhle hra sice nefrustruje nováčky, ale není moc velkou výzvou.

Každopádně po dokončení si můžete dát všechny levely znovu a pokusit se v online žebříčcích porazit ostatní hráče, případně je možné si vytvářet vlastní levely skrze propracovaný editor. Ten nabízí hodně možností, jak vytvořit unikátní levely a je prakticky stejný, jaký používal během vývoje přímo autor. Jen bych možná ocenil, pokud by obsahoval nějaký menší tutoriál, protože na vše v něm musíte přijít sami. Naštěstí není tak složitý jako v LittleBigPlanet a dalších hrách, takže stačí chvilku bádat a na vše se dá přijít. Když už budete mít level vytvořen, můžete si ho nejen zahrát, ale i nasdílet ostatním hráčům, čímž se dostávám k tomu, že má Volume prakticky neomezené množství levelů. Můžete pochopitelně i vy hrát levely ostatních hráčů, které v současnosti nejsou nejkvalitnější, ale dá se předpokládat, že kvalita časem bude lepší. Každopádně v tomto má Volume docela velký potenciál.

Hra Volume má jedinečný vizuální styl, který samozřejmě odkazuje na VR mise z Metal Gear Solid, každopádně chci říci, že rozhodně nijak neurazí, co se vizuálního zpracování týče. Zpracování je plně funkční a pro krádeže plně dostačuje, důležitější pochopitelně je, že vše jede v pohodě, optimalizace je dobrá, jen jednou se mi stalo, že hra spadla, ale jinak během několika hraní jsem nezaznamenal jiný výrazný problém. O povedeném dabingu jsem se už zmínil v prvním odstavci, velmi dobrý je ovšem i hudební doprovod, navazující dobrou atmosféru.

V posledních týdnech se o Volume moc nemluvilo, vlastně se hře nikdy nevěnovala velká pozornost, ale to je určitě škoda. Máme tu totiž před sebou velmi kvalitní stealth hru, která potěší všechny fanoušky tohoto dnes už trochu malého žánru, navíc díky neustálému přísunu nových levelů si dokážu představit, že vydrží nejen na několik večerů. Škoda jen poněkud menší obtížnosti a sem tam nepřesvědčivé umělé inteligenci, známka mohla být ještě vyšší. 

Volume

ps4vitapsvr
Mike Bithell, Mike Bithell
Datum vydání hry:
18. 8. 2015
Žánr:
Puzzle, Taktická, Indie
KARTA HRY
8/10

Komentáře