Star Wars: The Clone Wars: Republic Heroes

recenze  5
Martin Šmíd, 17. 12. 2009 0:04
Když vyšel před lety na Wii celkem povedený titul Star Wars: The Clone Wars, spousta hráčů naříkala, proč se nedostal i na Playstation 3 a Xbox 360. Proto byli určitě nadšeni, když se objevila informace, že vývojáři už pracují na pokračování, které zmíněné dvě platformy nemine. Po zahrání hry si ovšem říkáme, že by bylo lepší, kdyby se vývojáři soustředili jen na Nintendo Wii a verze pro ostatní konzole si nakonec odpustili. Pojďme se podívat, kde vývojáři udělali chybu, přesněji velké množství chyb.

Hry ze světa Star Wars nás obklopují už od nepaměti, přičemž všechny spíše vycházely z filmových předloh, případně se odehrávaly mezi nimi. Ať už se jednalo o střílečku z vlastních očí, mlátičku ve stylu God of War nebo Lego hru, vždy šlo o kvalitní hru, která dokázala hráče přikovat k obrazovce na spoustu hodin. Protože se z tohoto univerza nedá čerpat věčně, tedy alespoň z toho filmového, vývojáři tentokrát vsadili na hru inspirovanou animovaným seriálem Star Wars: The Clone Wars. Ačkoliv samotný seriál není zrovna nic světoborného, zápletek pro hru ukrývá opravdu hodně. Ačkoliv by se mohlo zdát, že příběh hry tak bude zajímavý, opak je bohužel smutnou pravdou. Samotná hra se odehrává mezi první a druhou sérií, v době vzestupu lovců odměn. Bohužel příběh od začátku do konce připomíná jen jakousi seriálovou epizodu, která vám toho na konci zase tolik neřekne. To by ovšem nevadilo, kdyby to hra neprojela i na hratelnosti, která je prakticky stejná, jako všechny části této hry.

Po zapnutí hry se před vámi začne pozvolna odehrávat příběh, kdy se postupně stáváte jednotlivými postavami z Clone Wars univerza. Hra by se dala jednoduše rozdělit na dvě části. V té první se ocitnete v kůži rytíře Jedi a v té druhé, se zase zhostíte Klonového vojáka. Obě části jsou hodně odlišné. Úrovně za rytíře Jedi jsou spíše pomalejší a budete v nich muset překonávat spoustu překážek. Celé levely jsou tak vlastně takovým menším prostorovým rébusem. Občas ale přijde i na boj, takže vytasíte meč a pěkně s ním pošimráte nepřátele. Během hry si navíc můžete zahrát za spoustů rytířů Jedi, jako je Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Ahsoka Tano, Mace Windu, Aayla Secura, Luminara Unduli, Plo Kloon nebo Kit Fisto. To úrovně za klonové vojáky jsou daleko akčnější a ačkoliv nedisponují takovou ničící silou jako Jedi, levely za ně jsou daleko zábavnější. Občas sice musíte vyřešit nějaký ten logický rébus, abyste si otevřeli dveře dál, ale nejedná se o nic, co by vás zdrželo od střílení protivníků. Z klonů, za které si zahrajete, bychom jmenovali například kapitána Rexe, komandéra Codyho nebo Greema s Blyem. Zmínit se ještě musíme o kooperativním režimu, který mohl hru alespoň trošinku zachránit, ale nestalo se. Tento režim totiž hru potápí ještě níže. Postavičky si na celkem malých rozměrech plošinek překáží a celá situace se mnohdy stává velice nepřehlednou.

Samotná hratelnost je ještě na celkem solidní úrovni, ačkoliv někdy pořádně zaskřípe. Kde ovšem vývojáři zůstali značně pozadu, je technické zpracování. Už po prvním zapnutí si budete připadat, jako byste svůj nově naleštěný Xbox 360 vyměnili za stařičký Playstation 2. Grafická stránka je zhruba na takové úrovni a troufáme si tvrdit, že i na Playstationu 2 se občas našla nějaká ta hezčí hra. Alespoň že se tato hrůza netrhá, ačkoliv se najdou pasáže, ve kterých jde framerate dolů takovou rychlostí, že nestačíte valit oči. Pořád se ale jedná o minimum lokací, takže se to dá překousnout. Nejlépe na tom nejsou ani zvuky, které jsou takové tlumené. Radost vám udělá alespoň celkem solidní dabing a hlavně hudba převzatá ze seriálu. Jinak je to celkem bída bídoucí.

Star Wars: The Clone Wars: Republic Heroes není vyloženě špatnou hrou, ale doplácí na slabý příběh, otřesné vizuální zpracování a hlavně velmi nepřátelskou kameru, která z nejrůznějších situací udělá doslova peklo. Pokud jste fanoušek seriálu, asi si hru koupíte, ale pokud jím nejste, rozhodně se tomuto Star Wars titulu vyhněte jako čert kříže. Spálíte se totiž jen o čistou komerci. Nic víc ani míň Star Wars: The Clone Wars: Republic Heroes není.

Star Wars The Clone Wars: Republic Heroes

ps3x360wiids
LucasArts, LucasArts
Datum vydání hry:
6. 10. 2009
KARTA HRY
4/10

Komentáře