Sonic the Hedgehog 4: Episode 1

recenze  12
Martin Šmíd, 28. 10. 2010 14:58
Série Sonic the Hedgehog mladším hráčům asi moc říkat nebude, ačkoliv, pokud jste fanoušci videoher, tak by měla. Je to ale už 19 let, kdy vyšel první díl na konzoli SEGA Mega Drive, kde se poté Sonic dočkal ještě dvou vydařených pokračování. Od třetího dílu už uběhla spousta let, přičemž za tu dobu se dočkal modrý ježek spousty dalších dílů, ale dalo by se říci, že žádný se nemohl kvalitou rovnat těm prvním třem. Vše zřejmě vyvrcholilo naprosto hroznou 3D hrou Sonic the Hedgehog, vydanou na PS3 a Xbox 360. SEGA si v tu chvíli asi řekla, že dále nebude prznit tuto značku a vrátí se tam, kde byl Sonic nejúspěšnější. Tedy do časů 2D plošinovek. Výsledkem je pak Sonic the Hedgehog 4, který nyní začal vycházet epizodicky na Playstation Network, Xbox Live Arcade a WiiWare. Pojďme se podívat, jak se povedla první epizoda.

Sonic nikdy neměl nějaký ten duchaplný příběh a nemá ho podle očekávání ani nový Sonic the Hedgehog. Stačí, když vám řekneme, že hlavním hrdinou je tedy opět modrý ježek Sonic, který bude muset zlikvidovat doktora Eggmana. Ten má i nyní nějaké ty zlé plány, které ohrožují nejen Sonicův svět, ale rovnou celou galaxii. Příběh je opravdu hodně jednoduchý a věřte, že toto je prakticky vše, co k hraní potřebujete vědět. Sonic vždy stavěl především na čisté a rychlé hratelnosti, což mu zůstalo i do nového dílu. Opět tak budete procházet všelijaké levely v hodně velké rychlosti, přičemž během průchodu na vás bude čekat mnoho nepřátel a pastí, které budete muset překonat. Po této stránce jde o klasické první tři díly této série a asi moc fanouška série nepřekvapí. Dokonce i novinek v samotné hratelnosti je opravdu minimum. Zmínit bychom snad mohli jen automatické zaměřování, které celou hru dost ulehčuje. Nedělá z ní ale úplně lehkou záležitost, kterou by prošel každý. Ačkoliv je Sonic the Hedgehog 4 rozhodně lehčí, jak jeho předchůdci, najdou se pasáže, u kterých se budete hodně vztekat. Zvláště poslední bossovský souboj je zkouškou vaší trpělivosti a nervů.

Už trošinku jsme nakousli jednotlivé levely. Celá hra je rozdělena do čtyř jakýchsi světů, které obsahují hned tři levely. Ty když dokončíte, tak vás čeká menší bossovský souboj, který je po většinou hodně jednoduchý a měl by ho zvládnout naprosto každý. Horší je to už ale z finálním bossem, jak jsme ostatně psali v předchozím odstavci. Každý svět má pak pro sebe charakteristické levely. Ten první vás zavede do oblasti Splash Hill Zone, která se až nápadně podobá Green Hill Zone z prvních dvou dílů. Ostatně i pro další oblasti, jako je Casino Street Zone, Lost Labyrinth Zone nebo Mad Gear Zone si vývojáři vzali inspiraci z předchozích dílů. Pokud tak čekáte něco nového a pro fanouška série neokoukaného, tak vás asi zklameme. Každopádně, všechny levely jsou díky HD grafice opravdu pěkné a je radost na ně pohledět. Každý z 16 levelů pak můžete procházet ve dvou režimech. V tom prvním vám jde především o body, které získáte především za sbírání zlatých kroužků, tak ale i za sbírání dalších laskominek a plnění dalších úkonů. V druhém režimu pak procházíte jednotlivé levely na čas. Výsledné skóre si poté můžete porovnat s ostatními hráči.

SEGA se rozhodla, že u Sonic the Hedgehog 4 nechá klasický 2D retro styl, na který nedají fanoušci ani dnes dopustit. My můžeme říci, že šlo o to nejlepší možné rozhodnutí. V HD grafice navíc tento nenapodobitelný styl vypadá opravdu hodně slušně a asi budeme mít i pravdu, když řekneme, že jde o nejhezčího Sonica posledních let. Žádná přeplácaná grafika, jen čisté levely bez všelijakých těch grafických uděláte, které nám dnes předhazuje kdejaká blbost. Grafika navíc díky své jednoduchosti hru nijak nebrzdí, takže si bude moci naprosto každý užít neuvěřitelně rychlou hratelnost, díky které je Sonic tolik populární. Všelijaké zvuky jsou poté většinou převzaté z originálů, což je jednoznačné plus a dodává to oné nostalgické hratelnosti, která se táhne po celý tento díl. Co se týče hudby, tak ve hře naleznete jak skladby převzaté z originálu, tak nějaké ty novinky, které opět nahrál Jun Senoue.

První epizoda Sonic the Hedgehog 4 je hodně rozporuplná. Na jednu stranu nabízí návrat ke klasice i se všemi jejími klady a zápory, přičemž je obohacena o hodně slušnou HD grafiku. Na stranu druhou ale nenabízí pro fanoušky série vůbec nic nového a většina levelů je přebrána z původních dílů. Skoro žádných novinek se zde nedočkáte, k čemuž je nutné také přičíst celkem krátkou herní dobu. Ta ale zase tak nevadí, když si vezmete, kolik hra stojí a kde vyšla.

Sonic the Hedgehog 4: Episode 1

ps3x360wii
Sega, Sonic Team / Dimps Corporation
Datum vydání hry:
13. 10. 2010
KARTA HRY
7/10

Komentáře