Metal Gear Solid

recenze  32
Martin Šmíd, 25. 8. 2008 12:08
Hra Metal gear Solid je dnes již legendou, která odstartovala příběh legendárního Solid Snakea. Pojďme se k ní vrátit a připomenout si, co jsme vše prožili na ostrově Shadow Mosses. Začíná pohled na jednu z nejlepších her videoherní historie.

Vše začíná tím, že teroristé obsadí vojenskou základnu na ostrově Shadow Mosses, která slouží jako sklad vyřazených jaderných zbraní. Požadují od vlády Spojených států tělo Big Bosse a miliardu dolarů. Pokud je nedostanou, zaútočí jadernými zbraněmi. Vláda rychle povolá penzionovaného velitele FOX-HOUNDu plukovníka Roye Campbella a jeho bývalého člena Solid Snakea. Oba dopraví do blízkosti ostrova jaderná ponorka USS Discovery, ze které Solid Snake ve speciálním skafandru proplave přímo do základny. V rádiovém spojení se Snakem jsou také další členové týmu. Jde o doktorku Naomi Hunter, specialistku na elektroniku Mei Ling, odborníka na přežití jménem Master Miller a odbornici na jaderné zbraně Natashu Romanenko. Počátečním úkolem Snakea je svobodit rukojmí. První na řadě je Donald Anderson, ředitel organizace DARPA spolupracující s ministerstvem obrany. Ten mu prozradí, že základna slouží jako testovací zařízení pro Metal Gear REXe.

Vzápětí ale Anderson umírá na zástavu srdce. Solid Snake se tedy vydává hledat Keneth Bakera, který je druhým důležitým rukojmím. Najde ho hluboko v podzemí. Je ale spoután a zaminován C4 a Snake kvůli němu musí podstoupit souboj s Revolver Ocelotem. (bývalý člen Spetsnaz, je znám také pod přezdívkou Shalashaska). Po jeho porážce se na scéně objeví tajemný Ninja, který Ocelotovi usekne pravou ruku. Baker vzápětí přizná, že bohužel vyzradil teroristům svou část kódu potřebného k odpálení jaderných střel. Klíč potřebný k zastavení odpálení střel dal plukovníkově neteři Meryl, která se pohybuje někde v základně. Také Snakeovi poradil, že jestli mu může někdo pomoci se zastavením teroristů, je to doktor Hal Emmerich (Otacon), který je vedoucím projektu Metal Gear REX. Vzápětí Kenneth Baker umírá stejnou smrtí jako před ním Anderson. Snake kontaktuje rádiem Meryl, ale nakonec se rozhodne dát přednost záchraně Hal Emmericha před setkáním s ní. Když ho ale najde, čeká ho souboj s Ninjou. Během souboje pozná, že je to starý známý Gray Fox. Ten byl sice v Zanzibaru smrtelně zraněn, ale díky tajným pokusům s exoskeletem byl zachráněn. Sice už nemá lidskou podobu, ale je to stále on. Snake ho v přímém souboji poráží a zachraňuje Otacona. Snake se po této akci vrací k záchraně Meryl, která má klíč bezpodmínečně nutný pro zastavení nebezpečí jaderného útoku. Oba míří do hangáru, ve kterém je schován Metal Gear REX. Padnou ale do léčky a díky Sniper Wolf je Solid Snake zajat. Setkává se tak konečně s vůdcem teroristů Liquid Snakem, který ho osloví jako svého bratra. Následuje dlouhé mučení, kterého se ochotně chopí Revolver Ocelot.

Během následujícího rádiového hovoru s Naomi Snake prozradí, že Big Boss byl jeho otec. Nakonec se ale Snakeovi podaří utéct a cestou do hangáru s Metal Gear REXem zabijí Sniper Wolf, které těsně před smrtí vyznává lásku Otacon. Po další úporných bojích naráží Snake na dalšího zajímavého protivníka. Je jím Vulcan Reaven, který používá letecký rotační kanón jako ruční zbraň. Snake ho v litém boji poráží a Reaven mu prozrazuje, že umírající Anderson byl vlastně Decoy Octopus, který ho jen dokonale napodobil. Také se zmíní o společném původu Solid Snakea a Liquid Snakea. Solid Snake proniká do podzemního hangáru a postupně odkrývá spiknutí obrovských rozměrů. Dozví se o viru FOX-DIE, kterým ho záměrně infikovala Naomi. Jde o látku, která dokáže zabíjet předem určené cíle. Její obětí se stali Decoy Octopus a Baker. Dalším šokujícím faktem je, že Gray Fox je nevlastní bratr Naomi Hunter. Jejím původním cílem bylo pomstít bratrovu porážku a zabít Solid Snakea. Po úporné snaze se nakonec Solid Snakeovi podaří zadat do hlavního počítače kód, který by měl zastavit odpálení raket. Tento kód ale naopak zahájí odpočet. Teroristům se totiž nepodařilo získat Andersonovu část kódu, a tak připravili léčku, která jim ho pomohla získat. Master Miller, který celou dobu Snakeovi radil, byl totiž sám Liquid Snake. Příběh se blíží ke svému vrcholu. Následuje souboj Solid Snakea s Metal Gear REXem, který pilotuje Liquid Snake. Ještě před bojem mu ale prozradí, že jsou oba naklonováni z DNA Big Bosse, který je tedy jejich společným otcem. V průběhu souboje Solid Snakea zachrání Gray Fox, který při tom obětuje svůj vlastní život. Rozuzlení se potom odehrává na zničeném Metal Gear REXovi. Solid Snake se dozvídá, že byl na Shadow Mosses vyslán jen jako přenašeč viru FOX-DIE, který měl zabít Liquid Snakea a jeho tým. Díky zradě Naomi je ale FOX-DIE v rozhodující chvíli neúčinný. Za vším ve skutečnosti stojí tajemní Patrioti, kteří se rozhodnou srovnat Shadow Mores se zemí a odstranit tak všechny důkazy. V posledním souboji Solid Snake zabijí svého bratra Liquid Snakea a spolu s Otaconem utíká ze základny. Nikdo z organizátorů akce neví, že se jim podařilo uprchnout. Závěrem si můžete poslechnout rozhovor mezi Ocelotem a prezidentem Searsem, navazující na druhé pokračování.

Tak by se dal charakterizovat příběh nejznámější PSone hry. Tato hra od Hideo Kojimi se ovšem nevyznačovala jen skvělým příběhem, ale i nádhernou funkční grafikou, která neměla na PSone obdoby. Rovněž hra přinesla i stealth prvky, což znamenalo, že hlavní hrdina nemusí nutně každého zabít, aby dosáhl svého cíle. K tichému postupu hrou jste měli několik různých možností. Ať už to byly papírové krabice, do kterých jste se mohli schovat, nebo různé průlezy a šachty. Metal Gear Solid se vyznačoval i velkou umělou inteligencí protivníků, kterým doposud nemohla žádná hra konkurovat. Protivníci se nejen kryli, ale i volali posily a prozkoumávali každé místo, kde byste se mohli schovávat. Jak jste procházeli základnou, získávali jste přístup do dalších pater a tak i k nebezpečným bossům. Mnoho fanoušků MGS série považuje za nejlepšího bosse Psycho mantise, který si s vámi dokázal hodně pohrát. Pokud jste třeba měli na paměťové kartě uložené Konami hry, dokázal vám je číst. Rovněž jste museli manipulovat s ovladači a přendávat je z portu do portu. Abyste každého bosse snadno porazili, měli jste u sebe spoustu zbraní a dalších věcí, které vám usnadňovaly postup hrou. Do počtu zbraní i dalších vychytávek nemohla tehdy žádná hra MGS konkurovat a každý agent si tu našel svého favorita, kterým si prostřílel cestu hrou.

Mnoho fanoušků byla namlsána MGS natolik, že volala po pokračování. To se objevilo o rok později v podobě přídavných VR misí. Jako Solid Snake jste v nich plnili nejrůznější úkoly, jako například v co nejkratším časovém limitu postřílet skleněné kužele, ale i dostat se bez protivníkova povšimnutí na opačný konec mapy. VR misí bylo několik stovek a určitě zaměstnaly hráče na několik desítek hodin. Je jen málo hráčů, kteří tyto mise dohráli na 100%. Po příchodu next-gen platforem se hráči dočkali na GameCube remaku prvního MGS, který přinesl nejen lepší grafiku ale i kompletně předělané filmečky. Metal Gear Solid: The Twin Snakes přinesl i kompletně překopanou hratelnost. I díky pohledu z vlastních očí se stala hra příliš jednoduchou. Pořád se ale jednalo o skvělou hru, která nesměla minout žádného fanouška série. Hlavně přepracované filmečky byly co se týče choreografie naprostou špičkou.

Metal gear Solid i po více než 10ti letech patří k nejlepším hrám, jaké zatím spatřily světlo světa. Pokud to myslíte s hraním vážně, neměl by MGS chybět ve vaší sbírce. Navždy zůstane klasikou, která definovala nové žánry a reprezentovala generaci PSone her.

Více informací o MGS sérii naleznete na http://metalgearsolid.cz .

Metal Gear Solid

ps3pspps1vita
Konami, Konami Computer Entertainment Japan
Datum vydání hry:
21. 10. 1998
Žánr:
Strategie, Adventura
KARTA HRY
10/10

Komentáře