Mario Kart Wii

recenze  8
Filip Voržáček, 18. 10. 2008 21:53
Dnes tu máme recenzi na další z řady legendárních sérií od dob 16 bitové platformy, která de facto započala žánr závodních arkád na všechny konzole a svojí kvalitou okamžitě přinesla zábavu, kterou se skutečně vyplatí recyklovat každé čtyři roky. O tom vás přesvědčí následující řádky mého „zaujatého“ pohledu na gamesku jménem Mario Kart Wii.

Za málo peněz hodně muziky. Tak bych zhodnotil poměr ceny nového MK k jeho kvalitám a bonusu v podobě plastového volantu, který je přibalen ke každé hře Mario Kart Wii, a to vše navíc v pěkné krabičce, kterou byste se nestyděli vystavit na svůj zaprášený nábytek kdekoliv v bytě. Ale abych vám tu nepsal jen o nějakém obalu na hru či právě volantu (ten musí vyzkoušet každý sám), pojďme nakouknout pod povrch našeho lisovaného nosiče DVD, který se od posledního dílu MK Double Dash může rozhodně pochlubit značnými kroky vpřed.

Mario, Luigi a vlastně celá známá rodina Nintenda se mohla poprvé osvobodit od zažitého stereotypu malých motokár a tentokrát jim tvůrci skutečně dopřáli ten pravý pocit z rychlosti a vložili jim do rukou kromě různých malých autíček i jednostopé motorky. Tím se celá hra dokázala slušně postavit do svěží pozice a už to nebude od prvních momentů jen záležitost dobrého startu a správně vylosovaného předmětu, který vás posune na první místo v závodě. Ať už se mnou budete souhlasit nebo ne, nový MK je rozhodně nejspravedlivější díl z celé série, kterou jsem měl tu čest už hrát. Každá z postav má svoje přednosti a její vhodné zkombinování s motorkou či autem vás dokáže posunout blíže k prvnímu místu, avšak neplatí to vždy.

Než vám začnu postupně představovat fakta, proč je Wii verze oproti starším dílům dobrou investicí, musím zmínit téma, které dnes bohužel k dnešním next-gen konzolím patří, a sice téma grafiky. Mario Kart Wii vás po vizuální stránce nedokáže nijak posadit na zadek, ale to neznamená, že bychom se od GameCube verze nijak neposunuli kupředu. Mario Kart naopak oku nijak nevadí a grafické zpracování se vám od první chvíle bude zdát jako slušný průměr, který sice v porovnání s Mario Galaxy bude někde úplně jinde, avšak je třeba si uvědomit kolik let se mistr Miyamoto a jeho tým mohl věnovat nejlepší 3D plošinovce všech dob a kolik času měl na právě recenzovanou hru. Ten rozdíl je natolik markantní, že by nějaké útoky na vizuální stránku byly hrubě mimo mísu. Avšak mně osobně se na Mario Kart Wii zrovna zalíbila ta nevtíravá roztomilost každé z postaviček, které svůj osobitý design dokážou prodat za každých okolností. Ve spojení s opět dokonalou zvukovou stránkou a samotnými hudebními vložkami je to zase jednou pořádná porce zábavy na vysoké úrovni.

Pokud jste měli někdy tu čest zahrát si alespoň jeden z minulých dílů, budete od prvního spuštění hry jako doma a orientace ve hře vám nebude činit žádné problémy. Najdeme zde opět tři kubatury, které se používaly už v minulých dílech, ovšem tentokrát si hra sama určí, z jaké kategorie si můžete vybrat příslušný dopravní prostředek. Nejnižší třída 50ccm vám nabídne ty nejpomalejší motokáry, 100ccm vás naopak zařadí jen do třídy motorek a poslední kategorie 150ccm vám nabídne mix celého vozového parku a to v té největší rychlosti a za přítomnosti nejtvrdší konkurence na trati.

Než se naplno vrhnete do samotných šampionátů, je nutné si dobře vybrat způsob, jakým budete vlastně svoje vozidlo ovládat. Nintendo vám po vzoru SSBB nabízí možnost skutečně pestrého výběru, a tak máte kromě samotného remote padu, který zasunete do plastového volantu a hru tím pádem ovládáte nakláněním do jednotlivých stran, možnost využít pohybových vlastností revolučního Wii. Konkrétně se jedná o provádění akrobatických triků se svojí motokárou či motorkou ve vysokých výskocích. Ty můžete provádět jen s remote padem anebo ve spojení repote plus nunchuck. Je to vcelku jednoduché, po výskoku nebo nájezdu na vysokou rampu stačí jen jemně zatřepat remotem a vaše postavička se roztočí do divokých otáček. Tato funkce má obrovské využití při online zápasech, protože po předvedení libovolného triku se vaše motorka po dopadu na zem okamžitě odpíchne a zrychlí směrem dopředu. Tato funkce se tedy logicky stává při tvrdých live zápasech neodmyslitelnou součástí nového Mario Kart Wii.

Nyní se pojďme zaměřit na složení tratí a jednotlivých šampionátů. Klasický model z dob minulých zůstal i tentokrát zachován, a tak na vás čeká pestrý výběr závodů a tratí, které dokážou nejednomu pamětníkovi vyčarovat slzu v koutku oka. Osobně jsem se po absolvování kompletní sbírky tratí musel nostalgicky usmát nad návratem takových legend jako ohnivá trasa Bowsera či Boo a jeho dřevěné mosty a dokonce i N64 trať z prostředí džungle a DK opice. Nemyslete si však, že Nintendo vzalo jen kus historie, trochu ji vybarvilo a šup s tím na trh. To ani náhodou. V Mario Kart Wii na vás čekají úplně nové tratě, které vám rozhodně nic nedarují a to i přes to, že jste v minulosti bývali ve své milované závodní sérii nejlepší z nejlepších. Vaše závodní zručnost se bude muset tentokrát postavit mnohem zrádnějším cestám a nebudete stíhat sledovat, co vše se kolem vás děje. Asi nejtvrdší oříšek jsem hned od začátku viděl v zimní a lávové lokaci. V první jmenované na vás čekají překážky v podobě hustého sněhu, snowboardové dráhy či akrobatických lyžařských úseků. Naopak ohnivé překvapení vám nachystá úhlavní nepřítel Maria Bowser, který vás pozve do svého pekelného království plného překvapení, žhavé lávy, vlnících se stěn a skoků z železných konstrukcí přímo do tlamy hladového bosse.

Neoddělitelnou součástí Mario Kart je opět sbírání různých předmětů roztroušených po tratích, které jsou vám k dispozici v závislosti na tom, jak dobře či špatně se vám po dobu závodů daří. Znovu narazíte na klasické předměty jako zelená a červená želva, banánová slupka, blesk (ten je dokonce podaný ve dvou formách), klasické hřiby na zrychlení včetně zlatého, avšak tento inventář prošel znovu proměnou a tentokrát vám hra dá možnost zvětšit se na úroveň obra díky obrovské muchomůrce anebo zapříčinit smyk všech soupeřů před vámi. Rozdělení těchto předmětů je znovu precizně promyšleno a samotné závodění se s nimi stává neobyčejně napínavou záležitostí. I když jste třeba na osmém místě a do konce závodů zbývá pár desítek metrů, stačí sebrat dva šikovné předměty a za pár vteřin už přijímáte gratulace na stupních vítězů. Toto všechno je v novém Mario Kart Wii možné a dosažitelné.

Na závěr jsem si nechal asi největší devízu této hry, o které jsem si před pár lety nedovolil ani zauvažovat, a to online hraní Mario Kart přes internet. Stačí jen připomenout ty stovky hodin strávených u Mario Kart 64 s kamarády a čtyřmi ovladači. A nyní si tyto vzpomínky navyšte na dvakrát takový počet hráčů a různé statistiky a vypadne vám z toho tuna nekonečné zábavy. Online jede u MK Wii na jedničku, žádný lag či problém s připojením. Hra vám dokonce napoví, kdo z vašich přátel je online a následně se k němu můžete jednoduše připojit přímo do závodu bez nějakých zbytečných komplikací. Pro ty, kteří si rádi zapisují různé dosažené časové údaje, je zde Mario Kart Channel. Ten si stáhnete do svého Wii, a tak máte bleskově přístup ke svým, ale i k celosvětovým statistikám z této hry. Jednotlivé online závody jsou totožné s offline šampionáty a samozřejmě ve hře nechybí ani starý dobrý Battle mód, kde si tentokrát kromě sestřelování balónků můžete užít i sbírání mincí po známých i nových arénách. Zde bych viděl asi jedno z mála negativ, a to v tom, že si tvůrci vybrali ze starých arén převážně ty z DS a GC verzí hry a nějak zapomněli na Nintendo 64.

Na úplný konec si nechávám pár tipů pro ty, kteří ještě váhají nad koupí této hry. Jako člověk, který měl v životě možnost vyzkoušet všemožné varianty tohoto žánru a jako člověk, který zná herní scénu na poměrně vysoké úrovni, vám s klidným svědomím mohu nejnovější MK jen doporučit. Pro ty, kteří už mají za sebou nějaký díl z minulosti, je to jasná povinnost. Kdo pozná a ochutná online u této hry, na ni už nikdy nezapomene. To vám mohu garantovat!

Mario Kart Wii

wii
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
27. 4. 2008
Žánr:
Závodní
KARTA HRY
9/10

Komentáře

Související články

Big "N" Live 30 - Mario Kart Wii