Lego Batman 3: Beyond Gotham

recenze  5
Martin Šmíd, 17. 11. 2014 0:30
Pro Warner Bros. je v posledních letech LEGO značka velmi důležitá, proto není divu, že chrlí jednu hru za druhou. V poslední době jsme tu měli třeba Hobbita nebo hrdiny od Marvelu. I když každá LEGO hra přinese jen málo novinek, zvláště v poslední době, mezi hráči se těší série docela velké oblibě, každé hry se prodá několik milionů, přičemž mezi vůbec nejpopulárnější patří ty Batmanem. Už jsme tu měli dvě hry s tímto netopýřím hrdinou, přičemž předchozích dnech přišla na trh novinka v podobě Lego Batman 3: Beyond Gotham, s níž chtěli vývojáři z TT Games na předchůdce navázat.

Recenzovaná verze: PlayStation 3

První LEGO hry se spíše snažily převyprávět vtipnou formou své licencované filmové předlohy, až vývojáři z TT Games zjistili, že prakticky mohou sami připravovat příběhy z oblíbených univerz, přičemž právě Batman byl v tomto tak trochu průkopníkem. Novinka Lego Batman 3: Beyond Gotham má pochopitelně rovněž zcela originální příběh, který je i docela propracovaný a stojí na pevných základech. Věc se má tak, že se objeví Brainiac, který se rozhodne zničit Zemi, jak jinak pochopitelně. Pomocí lucernových prstenů scvrkává světy, a tím si je tak přidává do své sbírky, což se samozřejmě nejdříve Batmanovi, ale i ostatním hrdinům a později i padouchům z DC univerza moc nelíbí, a hodlají mu v tom zabránit. Kde by si pak ostatně hráli, a mohli spřádat své vlastní plány. Ačkoliv je příběh takto docela prostý, má spoustu zvratů a nečekaných situací, je navíc chytře a vtipně napsán, takže je lehké se jím nechat pohltit, čemuž jistě dopomáhají i kvalitní výkony Lego postaviček, které mají velmi dobrý dabing (Troy Barmer se postaral o Batmana, o Supermana pak Travis Willingham). Ostatně už předchozí díly v tomto docela excelovaly, takže je dobré vidět, že vývojáři ani u třetího dílu nepolevili.

Ať už třeba Lego Hobbit, Marvel nebo Lego Movie nabídl otevřený velký svět se sadou hlavních misí, ale i spoustu dalších aktivit. Vývojáři se u Lego Batman 3: Beyond Gotham rozhodli, že půjdou jinou cestou, a to tou, kterou prakticky Lego hry začínaly. Na otevřený svět tentokrát můžete zapomenout, čeká vás jen sada na sebe navazujících příběhových misí. Na začátku si možná budete říkat, že hra je docela pomalá, utahaná a nenabízí zajímavé úrovně, což je pravda, toto platí pro první třetinu. V tu totiž procházíte spíše jen vesmírné stanice nebo Batmanovo doupě, což jsou úrovně, které zrovna neoslní svoji rozmanitostí a popravdě ani kvalitou (už byly i v předchozích dílech), navíc i příběh se v nich trochu táhne. Jakmile se ale z této první třetiny vymotáte a začnete cestovat vesmírem na nejrůznější planety, čekají vás o poznání kvalitnější levely se spoustou zajímavých hádanek, které jsou zábavné hlavně v kooperaci s druhým hráče, který samozřejmě zde nechybí. Oceňuji i spoustu malých miniher, stejně tak možnost ovládat sem tam nějaké to vozidlo, a dokonce vývojáři připravili i pasáže, které jsou podobné arkádové střílečce Resogun. Na druhou stranu je škoda, že některé z oblíbených inovací z posledních her zde nenajdete, mluvím třeba o možnosti stavět předměty, takže vyhledávání materiálů zde rovněž není. Co se ovšem vrátilo, jsou souboje s bossy na konci každé z kapitol, na které nemůžete používat jen hrubou sílu, ale musíte nejprve odhalit slabiny a následně zaútočit ve správnou chvíli.

Hvězdy Lego her jsou samozřejmě hrdinové a prakticky všechny postavy, které můžete ovládat, a Lego Batman 3: Beyond Gotham samozřejmě není výjimkou. Vývojáři připravili hned 150 unikátních postav z DC univerza, přičemž pochopitelně je tu Batman, který umí plachtit, ale dokáže si hrát i s elektřinou nebo bombami, doprovází ho pak Robin, ale prakticky celá Liga spravedlivých, do níž patří i Superman, Wonder Woman nebo rychlý Flash, s nímž jsem měl trochu problémy, co se týče ovládání, protože je opravdu rychlý, což ale oceníte v momentě, kdy chcete rychle vysbírat level. Jsou tu pochopitelně i padouši, všichni třeba z uskupení Legion of Doom (Joker, Lex Luthor nebo Solomon Grundy). Každá z postaviček má svoje vlastní schopnosti a následně i sadu povolání, která se sice sem tam opakují, ale do levelů mnohdy nechodíte se dvěma, které by si ve vlastnostech konkurovali. Vždy každá umí něco a musí se podporovat, takže klasika, kterou určitě znáte, pokud jste hráli nějakou z posledních Lego her. Oproti předchozím Lego hrám se mi hodně líbilo, že je značně zjednodušeno přepínání postaviček, i co se týče jejich povolání. Stačí si vždy stoupnout s tou správnou postavičkou před problém, stisknout kolečku, a ona se automaticky sama přemění, není třeba hledat v menu onu správnou. Líbí se mi i soubojový systém, tedy ačkoliv postavičky se pohybují pořád stejně, jsou to přece Lego figurky, každá umí svá vlastní komba a zakončovací údery.

Lego Batman 3: Beyond Gotham vychází pro konzole Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, Nintendo Wii U a Nintendo 3DS.

Možná si říkáte, že když nemá Lego Batman 3: Beyond Gotham otevřený svět s dalšími aktivitami, jako tomu bylo v posledních několika Lego hrách, jak je vůbec dlouhý. Hlavní příběhová linka vydrží zhruba na deset hodin, samozřejmě hodně záleží na tom, jak rychle přijdete na postup jednotlivými hádankami. Nemusíte se ale bát, že by tímto hra skončila, protože ačkoliv není open world, hraní rozhodně jedním dohráním nekončí, jak bylo ostatně už u Star Wars, jemuž je nový Batman nejvíce svoji strukturou podobný. Než si odemknete všechny postavy, pro což musíte plnit vedlejší menší úkoly, nebo vysbíráte všechny kostičky a tak dále, připravte si další hodiny, spíše dny. Motivací pokračovat jsou pochopitelně i trofeje, a pokud by se vám hra líbila, už nyní je možné si dokoupit další obsah případně Season Pass.

Z předchozích řádek je patrné, že Lego Batman 3: Beyond Gotham je docela fajn Lego hrou, kterou samozřejmě i je. Velký problém, který s ní ale mám je fakt, že do série nepřináší prakticky nic nového, alespoň co by bylo na první pohled viditelné, vše už bylo k vidění v minulosti. Malá inovace se táhne už docela dlouho a je škoda, že vývojáři nijak nereagují na připomínky nejen herních novinářů, ale také hráčů. Prakticky jen jedou neustále stejnou šablonu, která je zábavná, což o to, ale pro někoho, kdo hraje většinu Lego her, už tento styl bude docela ohraný a proč to neříci, i možná nudný. Je docela škoda, že vývojáři neustále opakují i stejné chyby, jako je docela časté zasekávání postaviček za předměty, případně sem tam vystraší i nějaký ten další bug, třeba propadnutím texturou. Někomu možná bude vadit i fakt, že se stále kašle na online kooperaci, je tu jen lokální podoba, takže musíte mít neustále někoho při sobě.

Hru Lego Batman 3: Beyond Gotham jsem testoval převážně na konzoli PlayStation 3, ale ono je to prakticky jedno, protože vývojáři neustále používají stejný engine, který vypadá velmi dobře, a to i na konzolích staré generace. Prostředí vypadá pěkně, stejně tak postavičky, které mají pěkné animace, a to nemluvě o spoustě efektů. Jen PlayStation 4 verze je pak o něco málo vyhlazenější, a samozřejmě běží ve vyšším rozlišení, s tím se ale musí počítat. Jediné, co trochu zklamalo, byl klesající framerate u PlayStation 3 verze, sice neměl moc velký vliv na hratelnost, ale poklesy jsou určitě cítit, takže tady mohli vývojáři ještě zapracovat, stejně tak na tearingu, který je patrný hlavně během animací. PlayStation 4 verze je pak stabilní, co jsem mohl vidět, žádných poklesů jsem si nevšiml. Co je ovšem velmi kvalitní, je hudební doprovod, navozující tu správnou atmosféru, je tu několik povedených skladeb, i když je třeba dodat, že mnohé jsou licencované z původní filmové série. Slušné je pak i ozvučení.

Lego Batman 3: Beyond Gotham je kvalitní LEGO hra, která ačkoliv se pomaleji rozjíždí, následně nabízí dobrou zábavu na nejeden večer, zvláště v kooperaci. Oceňuji kvalitní příběh se spoustou vtipných situací, spoustu rozmanitých postav a pohlednou grafiku, ale bohužel sem tam má hra nějaký ten bug, který dokáže potrápit, stejně tak bych si dokázal představit i větší inovace, co se týče hratelnosti. Ty v posledních Lego hrách docela chybějí, což je určitě škoda.

Lego Batman 3: Beyond Gotham

ps4ps3x360vita3dswiiuxone
Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Games
Datum vydání hry:
11. 11. 2014
KARTA HRY
7/10

Komentáře