Fable Anniversary

recenze  14
madness, 11. 2. 2014 12:30
Když se řekne Fable, jen málokterý hráč nebude vědět, o čem je řeč. Ať už si Fable spojíte s pohádkovou atmosférou, originálním rpg systémem nebo s nenaplněnými očekáváními a nekonečnými chvalozpěvy tvůrce Petera Molyneuxe, jedno je jisté – miliony fanoušků a hráčů z celého světa poukazují na to, že Fable se do herní historie zapsalo nesmazatelným písmem.

První díl Fable vyšel ještě na původní Xbox v roce 2004. A jelikož se ze série, která postupem času našla své místo jak u PC hráčů, tak u majitelů druhé konzole Microsoftu Xbox 360, stala kultovní značka, Microsoft se rozhodl desetileté narozeniny prvního Fable oslavit remakem Fable Anniversary. Co vás v něm čeká, jak se hraje, jak se liší od původní hry a zda stojí za investované peníze, se dozvíte v následující recenzi.

Fable Anniversary vás zavede do pohádkového fantasy světa Albion. Vcítíte se do role chlapce, jemuž neznámí bandité zabili otce a unesli zbytek rodiny. Chlapce z plamenů vesnice Oakvale zachrání mocný čaroděj Maze, který jej zasvětí do tajů bojových umění, ale také magie a vůbec pravidel světa Albionu. Příběh samozřejmě zůstal nezměněn, stále je plný soubojů dobra a zla, emotivních okamžiků, filozofických monologů vypravěče a nezapomenutelných postav. Pro české hráče je možná trochu zklamáním, že tu není lokalizace formou titulků, jako tomu bylo u předchozích dílů na konzoli Xbox 360.

Vedle příběhu Fable Anniversary kopíruje i veškeré herní mechanismy. Kompletně zůstal zachován systém dobra a zla či možnost rozhodování v určitých momentech hry, stejně tak další možnosti hry (procházení interiérů, interakce s postavami, vedlejší questy, vylepšování postavy a tak dále). Velkým plusem je, že výroční Fable Anniversary zahrnuje veškerá rozšíření The Lost Chapters, které obsahuje nová kouzla, nepřátele, zbraně, lokace, úkoly, postavy a spoustu dalšího. Po stránce obsahu se tak jedná o zcela plnohodnotný remake, kterému prakticky nic nechybí.

Svět Fable je stále plný pohádkových bytostí, nestvůr podobajících se velkým komárům, a postav, jejichž vzezření se pohybuje na hranici uvěřitelnosti a fantazie. Z celé hry srší lehkost, nadhled a úžasná imaginace, která vás prostě a jednoduše znovu, i deset let po originální hře naplno vtáhne do děje a nepustí. Stále budete mít chuť zkoumat veškerá zákoutí snového světa, ve kterém na sebe dobro, ale i zlo bere stovky podob.

Prozatím byla řeč jen o tom, jak se Fable Anniversary podobá své o deset let starší předloze. Teď je na čase se podívat na to mnohem důležitější – v čem se vlastně Fable Anniversary od původní hry liší? Ve třech zásadních věcech – Fable Anniversary nabízí zcela nový interface, zahrnující přestylizovaná menu, ale i možnost změnit ovládací schéma na to z Fable II; nový systém ukládání pozice hry, který umožňuje uložit hru prakticky kdykoliv, včetně v průběhu plnění questu; a zbrusu nový, svěží a nádherný grafický kabát. Mezi další novinky patří achievementy v hodnotě 1000 herních bodů a podpora SmartGlass rozhraní.

Vedle grafiky, o které bude řeč za chvíli, bylo pro nás právě SmartGlass rozhraní asi nejpříjemnějším rozšířením původní hry. Tvůrci si totiž na jeho využití dali opravdu záležet. Primární funkcí SmartGlass je zobrazení mapy, díky čemuž nemusíte ve hře samotné přepínat mezi mapou a aktivním hraním, což je vzhledem k charakteru mapy ve hře docela pohodlné. Sekundárně lze SmartGlass aplikaci využít jako jakýsi rejstřík, jako jakousi encyklopedii světa Albion. Vývojáři totiž právě pro tyto účely sepsaly životopisy nejdůležitějších herních postav, a tak si o nich kdykoliv můžete něco zajímavého přečíst.

Další specialitkou SmartGlass je možnost srovnat to, jak vypadá Fable Anniversary s tím, jak vypadalo Fable před deseti lety. V každém regionu virtuálního světa Albion jsou totiž umístěny screenshoty, které můžete na SmartGlass jednoduše zobrazit, a porovnat tak, jak se tvůrcům povedlo hru graficky přetvořit. Nepodstatné, ale milé a pro fanoušky jako dělané zpestření.

Zmínkou o možnosti srovnávání grafiky díky SmartGlass aplikaci se plynule dostáváme asi k tomu vůbec nejdůležitějšímu – technická stránka Fable Anniversary v porovnání s deset let starým předchůdcem. Fable Anniversary je poháněno třetí generací Unreal Enginu, což se na hře až neskutečným způsobem podepsalo. Původní hra sice měla své kouzlo, v novém grafickém kabátu ale Albion ožívá mnohem více. Bujná vegetace, krásné barvy, sem tam pohledný speciální efekt, povedené modely objektů a postav, a především všudypřítomná pohádková atmosféra, která díky Unreal Enginu 3 vystupuje do popředí ještě mnohem víc.

Aspoň tak vypadá Fable Anniversary na první pohled, na ten druhý už si malých nedodělků budete všímat více. Sem tam se zasekne postava, objekt je příliš hranatý, nebo vypadne textura, pohyb či boj někdy může působit nemotorně. Co nás ale strašilo asi nejvíce, byly problémy s plynulostí hraní. Ačkoliv nešlo o markantní propady frameratu, hra se sem tam cukla a nehezky sekla.

Po audio stránce nelze hře absolutně nic vytknout, věrně totiž kopíruje originál, a proto se můžete těšit na božskou hudbu kultovního skladatele Dannyho Elfmana, která celý remake jakoby spojuje – utváří můstek mezi starým dobrodružstvím a novým grafickým kabátem, podtrhuje symbiózu, která mezi všemi prvky hry panuje. Za zmínku stojí i skvělý nestárnoucí dabing postav a úžasný hlas vypravěče. Pro našince v tomto ohledu budiž nedostatkem absence českých titulků. Hratelnostně je Fable Anniversary díky novému hernímu enginu výborné. Ač bojový systém (boj na blízko, lukostřelba, magie), pohyb a interakce s okolním světem sem tam hapruje, Fable Anniversary jako remake obstojí na jedničku.

V úvodu jsme si společně položili důležitou otázku – stojí Fable Anniversary za investované peníze? Rozhodně ano, protože nabízí pro absolutně každého hráče to, co by takový remake nabízet měl. Pro matadory série je tu přidaná hodnota v podobě The Lost Chapters, SmartGlass aplikace, achievementů a technického zpracování. Ty, pro něž by potenciální setkání s Fable sérií bylo vůbec první, není lepšího důvodu, proč Fable poznat, než právě Fable Anniversary – tady totiž můžete začít rozkrývat tajemství příběhu Albionu, aniž byste se museli děsit zastaralé grafiky.

Fable Anniversary

x360
Microsoft Game Studios, Lionhead Studios
Datum vydání hry:
7. 2. 2014
Žánr:
RPG, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře