Zaklínač 2: Vrahové Králů

preview  12
Martin Šmíd, 3. 7. 2011 23:30
Konzolisté se konečně dočkali. Velký hit z osobních počítačů, který zaznamenal nadšené reakce po celém světě, se dostává na Xbox 360. Mluvíme tu pochopitelně o hře Zaklínač 2: Vrahové králů, kterou CD Projekt na E3 představil pro konzoli od Microsoftu, takže vám nyní i my můžeme přinést preview, které shrne vše podstatné. Proč si získala hra takovou oblibu a proč by se měli všichni majitelé konzole Xbox 360 začít těšit na konec roku, to vám prozradí naše preview.

Pokud o Zaklínačovi slyšíte vůbec poprvé, tak věřte, že jde o adaptaci knižní předlohy, za kterou stojí vynikající polský spisovatel Andrzej Sapkowski. První díl herního zpracování dopadl na jedničku s hvězdičkou a na PC způsobil nemalý humbuk. Když byl oznámen port na konzole (The Witcher Rise of the White Wolf – preview http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=the-witcher-rise-of-the-white-wolf-31&sekce=preview ), tak jsme se pochopitelně radovali, ale jen do chvíle, než byl zrušen. Proč se tak stalo? Údajně neshody mezi CD Projektem a tvůrčím týmem. Pravdu se ale asi nikdy nedozvíme. O to více jsme sledovali osud druhého dílu, který vyšel před několika týdny na PC. Nyní na E3 byl oznámen i pro Xbox 360, takže už snad nic nebude bránit tomu, aby Geralt z Rivie doputoval i do obývacích pokojů konzolistů.

Na čem je Zaklínač 2 postaven, tak to jsou především dech beroucí scény a samozřejmě propracovaný příběh, který je tak zamotaný, jak to největší klubko. Hlavním hrdinou je tedy Geralt z Rivie, který je na začátku ve službách krále Foltesta. Když je ale král zabit, tak je to právě Geralt, který je obviněn z jeho vraždy. Je zavřen, ale protože jeho samotného zajímá, kdo krále zabil, dostane se brzy ven vězení, a to i díky své dlouholeté kamarádky Triss. Jak už název hry ostatně napovídá, hlavní bude najít královy vrahy a dostat je do žaláře, ze kterého Geralt právě utekl. Hlavní zápletka je opravdu hodně lineární, ale další linie a vedlejší příběhy z ní tvoří jedinečný zážitek. Ód na příběh se pělo při vydání opravdu dost a už se těšíme, až se na vlastní prsty budeme moci přesvědčit, jestli tomu bylo oprávněně.

Zaklínač 2 je akční RPG, ve kterém procházíte rozlehlý svět, plníte řadu úkolů a samozřejmě svedete i spoustu soubojů, ať už s normálními protivníky, tak i s bossy. Jedná se o klasický fantasy svět, plný netvorů, zbraní, ale i magie. Prostě normálka. Samozřejmě Geralt umí skvěle ovládat svůj meč a zvládá i takové šermířské dovednosti, které by se normální člověk musel učit stovky hodin. Na všelijakých šarvátkách samozřejmě hra staví. Během nich nepoužíváte jen svůj meč, ale i magii a dokonce si jde s nepřítelem vyříkat účet i skrze pěstní souboje. Chybět nemůžou během hraní ani klasické mačkací pasáže, během kterých je třeba vždy zmáčknout požadované tlačítko. Samozřejmě druhý Zaklínač nestaví jen na soubojích. Můžete jen tak prozkoumávat zdejší nádherný svět nebo si užít sexu s některou ženštinou, která vám přijde do cesty. Ačkoliv druhý Zaklínač 2 je podle dojmů lineárnější záležitostí, než jak tomu bylo u prvního dílu, pořád se nejedná o sekanou typu God of War.

Je jasné, že druhý Zaklínač je hrou obrovskou, nabízející ohromné možnosti a velké lokace. Spousta hráčů se tak zeptá, jak nádheru, která se proháněla na nejmodernějších počítačích, vývojáři převedou na Xbox 360. Docela snadno. Už během vývoje byl druhý Zaklínač stavěn tak, aby mohl být jednoho dne přenesen na konzoli. Vývojáři tak každý level pečlivě testovali a upravovali zároveň pro možnosti Xboxu 360. Výsledkem je, že konzolová verze Zaklínače nebude mít moc velkých změn a přinese téměř totožný grafický zážitek, jako na PC. Samozřejmě, někteří šťouralové možná najdou menší nesrovnalost, ale komu to vadí. Hlavní je, že tento velká klenot současného herního průmyslu doputuje i na televizní obrazovky a obšťastní i ty, co zrovna nemají na nabušený PC za několik desítek tisíc.

Bude nějaký bonusový obsah pro Xbox 360 verzi? Určitě bude. Vývojáři slibují, že nejen, že Xbox 360 verze bude obsahovat všechny záplaty, takže už při vydání bude obsahovat daleko méně chyb, ale hráči se dočkají i dodatečných DLC balíčků, které vyjdou do PC verze. Nyní jen počkat, jestli CD Projekt přinese na Xbox 360 i bohaté balení, které bylo na PC. Základní edice totiž obsahovala tolik laskominek, že museli valit bulvy i vývojáři z Bioware. Najednou byly ty jejich speciální edice k smíchu. Také je samozřejmě otázkou, jestli bude Zaklínač i na konzoli lokalizován do češtiny. U prvního dílu byla lokalizace v plánu a vyjádření Comgadu dává určitě naději i nyní. Na finální verdikt si samozřejmě musíme počkat.

Vývojáři se na E3 samozřejmě museli vyjádřit i k tomu, proč jenom na Xbox 360. Určitě i majitelé Playstationu 3 by si druhého Zaklínače rádi zahráli. Vývojáři při odpovědích byli hodně opatrní. Sami údajně chtějí Zaklínače dát možnost si zahrát co nejvíce hráčům, ale raději se chtěj vždy soustředit na jednu verzi a tu vyladit. Je tak dost dobře možné, že po vydání na Xboxu 360 dojde k oznámení i Playstation 3 verze, ale to vám samozřejmě nikdo nyní nezaručí a my pochopitelně za to ruku do ohně nedáme.

Zaklínač 2: Vrahové králů byl velkou chloubou PC hráčů. Jedna z velkých PC exkluzivit, na kterou nedali písíčkáři dopustit. Proto je určitě dobře, že se dostává i na Xbox 360 a z toho co zatím víme, tak v nezměněné podobě. I konzolisté si tak užijí spletitý a vzrušující příběh v nádherném grafickém kabátku (obrázky okolo pocházejí z Xbox 360 verze). My se budeme pochopitelně hře věnovat i v následujících týdnech a přineseme vám další vzrušující informace hned, jak jen to bude možné.

Zaklínač 2: Vrahové králů

x360
Comgad, CD Projekt Red
Datum vydání hry:
17. 4. 2012
KARTA HRY
10/10

Komentáře