Spore Hero

preview  0
Petr Strecker, 16. 5. 2009 0:16
Nintendo Wii se v nejbližší době stane terčem mimozemského útoku, který nebude ani tak invazí, jako spíše snahou se přiučit něčemu novému. Kdo říkal, že alieni z hlubokého vesmíru musí být oslizlí a mají mít plnou mordu tesáků, kterými by mohli kácet i stoleté stromy v pralese? Spore Hero tuto zaběhnutou teorii jasně podsekává, a spíše se přiklání k názoru, že bychom měli expandovat a bratříčkovat se s EMzáky. To sice bude ještě nějakou dobu trvat, ale pojďme se podívat na tento zajímavý titul, který v sobě skrývá mnoho příležitostí, jak se vyřádit na tvorbě postav.

Letíte si takhle galaxií a přitom máte obrovský hlad. Co takhle zastávka na trojitý Alien Burger u McAlien? Nebo výtečnou kuřecí plasmu u AFC? Ani jedno z toho. Šutrák, ve kterém si hovíte, totiž náhle změní kurz a spadne na krásnou planetu, která připomíná onen panenský ráj. Jakmile se vyhrabete z trosek vaší pseudo-meziplanetární-galaktické lodi, tak vám obyvatelé tohoto místa dají jasně najevo, že vy jste ten předurčený, který je má zachránit před zkázou v podobě rudého meteoru, jenž se na ně řítí. Vy jste přiletěli na meteoru modrém, takže to nebude nikdo od vás, z Vší rady, ale bude třeba změřit síly s nepřítelem a nabrat dostatek spojenců na planetě, na níž se nacházíte. Ač se dle popisu může zdát, že bude hra kdovíjak brutální a krev si budete muset vyklepávat i z papučí, není tomu tak. Hra je vyvedena naprosto mírumilovně, což dává prostor takřka každému hráči a nejen těm menším. Jenže po drtivém dopadu hráč zjistí, že nehraje za zubatého příšeráka ale naprosto základní mimozemskou formu v podobě koule s vejci. Nehledejte prosím v tomto názvu nic perverzního. Tudíž se budete muset setsakra snažit, abyste prošli dostatečnou evolucí, která by vás vybavila něčím, co vám pomůže k seznámení se s obyvateli a obranou planety. Hráč tedy už na samotném počátku hry začne nacházet předměty, které může naplácat na svou postavu a upravit si ji k obrazu svému. A vězte, že takovýchto částí bude ve hře několik stovek, přičemž každá z nich má jiné vlastnosti a jinak ovlivní vaše statistiky, kterými herní avatar disponuje.

Hra vás už od samotného začátku prakticky nijak neomezuje, což je rozhodně příjemný fakt. Žádná linearita, žádné bariéry, žádné nutnosti, které na vás pospíchají. Na druhou stranu se může dost dobře stát, že herní svět bude otevřený natolik, že hráče zahltí požadavky, nebo naopak bude otevřený tak moc, že budete muset cestovat obrovský kus i kvůli detailu. Přesto se můžete s virtuálními přáteli (rozuměj jinými mimozemšťany) vydat na výpravu, ve které budete hledat a vykopávat poklady, nebo třeba hrát různé minihry, které jsou součástí interakce s ostatními. Pokud si chcete spřátelit poblíž postávajícího drsňáka, budete si s ním muset zahrát malou hru. Naopak, pokud budete chtít někoho vyzvat na souboj, tak prosím, nikdo vám nebrání. Ať uděláte cokoli, získáváte za to speciální DNA body, které je možné, respektive nutné vložit do stromu schopností. Jakmile totiž získáte nové vybavení, musíte si ho nejdříve prostřednictvím speciálního slotu licencovat, jinak na něj nemáte nárok. Hlavním lákadlem hry je ale nutnost plnění questů, které vám zadávají postavy, jež ve hře potkáte. Každá postava má ale určitě požadavky na to, abyste se s ní mohli spřátelit, tudíž se budete muset trošku snažit. Najednou je možné mít aktivovaných i několik úkolů, přičemž vás deník vede za cílem, který si sami stanovíte.

Ovládání bylo i na PC místy dosti krkolomné a vyžadovalo trochu cviku. Celý interface, potažmo ovládání, je ale uzpůsoben přímo pro Wii, tudíž se nemusíte obávat zbytečných komplikací. Pomocí analogu ovládáte pohyb, přičemž další jednoduché příkazy jsou rozprostřeny mezi tlačítka A pro skok, B pro kousání a Z bylo využito pro blokování. Tím odpadají komplikace s přemnoženými tlačítky a hromadou odkazů na obrazovce, co použít pro jakou činnost. I obrazovka pro tvorbu a editaci postavy prošla těžkými změnami, aby bylo možné hru ovládat rychle i na Wii. Tlačítka byla zvětšena, aby bylo možné je rozpoznat i na televizní obrazovce, přičemž se v dolní části obrazovky nachází lišta s výběrem dodatečných věciček pro vaši postavu. Jednoduchým uchopením a přetáhnutím ke své postavě ji automaticky obléknete. I graficky se hra velice povedla, zejména po stránce barevnosti. Působí nezvykle svěžím dojmem tropického ovoce.

Hra se možná nestane trhákem a ani nebude tak kvalitní, jak se od ní očekává, ale už PC verze s sebou přinesla řadu inovativních herních prvků, které ovšem utrpěly špatným dílčím provedením. Studio Maxis má nyní možnost tuto chybu napravit a dovést tak hru k dokonalosti. Hra vyjde na konci roku pouze pro Nintendo Wii.

Spore Hero

wii
EA, EA
Datum vydání hry:
9. 10. 2009
Žánr:
Simulátor
KARTA HRY
5/10

Komentáře

Související články

Spore Hero