Spiderman: Edge of Time

preview  3
David Pelán, 18. 5. 2011 0:15
Jistě mi dáte za pravdu, že herní Spiderman nebyl v minulých letech nikterak velkou záležitostí. Od dob prvních dílů ještě na PS1 se dlouho nemohl objevit kvalitní nástupce. Tento stav byl změněn až s příchodem doposud posledního počinu Shattered Dimensions, který předvedl, že i více verzí z univerza pavoučího muže v jedné hře, může být jak originální záležitostí, tak i neskutečně osvěžující. I tak ale bylo ve výsledné hře několik málo chyb. Ty chce studio Beenox odstranit vytvořením volného pokračování. Vývojáři se tedy se svolením Activisionu vrhli na Edge of Time. Jak to vše bude tentokrát fungovat, a čeho všeho se dočkáme, se dozvíte níže v našem preview.

Hned na začátek musíme napsat jednu podstatnou informaci. Spiderman Edge of Time není pokračování Shattered Dimensions, i přes skutečnost, že ve výsledném gameplayi tomu vše nasvědčuje. Příběhově se jedná o úplně odlišné hry, a to už díky tomu, že dvě postavy z Shattered Dimensions se vyškrtnou. Bok po boku bude tedy stát už jen Amazing Spiderman z přítomnosti (Peter Parker) a Spiderman 2099 z budoucnosti (Miguel O'Hara). Tato dvojka se i přes menší rozdíl doby spojí a pokusí se zachránit svět.

A proč je vůbec potřeba spolupráce těchto dvou superhrdinů? Vše to započalo, nebo spíše započne, v blízké budoucnosti, ve světě, ve kterém žije Spiderman 2099. V roce 2099 totiž došlo k vytvoření trhliny v časoprostoru od doposud neznámého zlého vědce. Ten se s využitím oné trhliny a s cílem zabít Petera Parkera dostane do naší přítomnosti, kde založí vědeckou společnost Alchemax. Netušící Peter jakožto nadějný vědec bude zaměstnán v této společnosti a jak asi tušíte, moc pěkná budoucnost ho nečeká. To vše vidí Spiderman 2099, který se rozhodne varovat Parkera, přičemž poté se oba pokusí společně postavit zlobě, která může zničit jak svět v minulosti, tak především i v budoucnosti. Vývojáři se navíc budou snažit vytvořit mezi nimi opravdové přátelské pouto. Ovšem nečekejte na začátku nějaké silné kamarádičkování, naopak. V prvních okamžicích si oba hrdinové do oka zrovna moc nepadnou a po celý začátek hry uvidíme i pár hádek. Příběh navíc napsal Peter David, autor univerza Spiderman 2099, takže bychom se tedy neměli strachovat o kvalitní scénář.

Partnerství obou hrdinů bude samozřejmě doprovázet i řada časoprostorových efektů. Na mysli máme hlavně prvek zvaný jako „příčina a následek.“ V jedné části, jakožto hráč Amazing Spidermana, zničíme například zeď a právě ve světě Spidermana 2099 v budoucnosti, ona zeď zmizí. Takovýchto hrátek s časem bude ve výsledném titulu mnoho. Vlastně, Edge of Time na tom bude celkově založený. Na obrázcích ze hry si můžeme ještě například všimnout jak Miguel O'Hara bojuje proti obřímu robotovi, zatímco jeho parťák v přítomnosti mu pomáhá a robota sám zneškodňuje, ještě než je vůbec v provozu a je ve fázi vývoje. Možná se teď ptáte, jak oba hrdinové budou spolu a navzájem komunikovat. Telepaticky, v praxi by to mělo vypadat jako obraz v obraze. Pokud tedy budete hrát za Petera Parkera, uvidíte svého partnera v dolním pravém rohu obrazovky a naopak. Tímto způsobem uvidíte dějiště v obou světech zároveň a budete se moct i snadněji v tom všem zmatku orientovat.

Bohužel, podle dojmů je Edge of Time až moc podobný předešlému dílu, a to i přes přidání spousty nových výzev, bojových komb a nového prostředí. Dokonce i některé sekvence v hratelné demoverzi byly značně podobné svými mechanismy. Prostředí obou dvou charakterů bude odlišné, stejně tak, jak tomu bylo i u Shattered Dimensions. Část Amazing Spidermana bude barevná a světlá, prostředí v Spidermanovi 2099 bude tmavé a plné neonových zářivek a efektů. Stejně tak rozdílně se budou jevit i komba obou postav. Amazing Spiderman bude oplývat spíše stylovějšími a lepšími akrobatickými kousky včetně nového chvatu na rychlejší a účinnější uhýbání, Spiderman 2099 bude o něco brutálnější, agresivnější a jako speciální schopnost obdrží hologram, který v boji oklame nepřátelé a stanou se o mnoho více zranitelnějšími. Postupně si hráči budou moct komba dokupovat, stejně tak jako v Shattered Dimensions.

Fandy Spidermana určitě trkla při čtení jedna věc. Oba charaktery jsou v odlišných světech. Amazing Spiderman je ze Světa 616, zatímco Spiderman 2099 je ze Světa 928. Na otázku, jak se i přes tento fakt dokázaly obě postavy spojit, odpověděl Kevin Umbricht z Beenoxu. Ten řekl, že i když Peter Parker a Miguel O'Hara existují v odlišných světech, zároveň mají oba stejnou časovou osu.

Spiderman Edge of Time i přes docela dost novinek a nový příběh vypadá jako pouhý datadisk k předchozímu dílu. Věříme ale, že si do finální verze vývojáři připraví spoustu novinek, aby každého fanouška pavoučího muže přesvědčili k návštěvě obchodu. My se této hře budeme věnovat i v následujících týdnech, takže nás nezapomeňte navštěvovat.

Spider-man: Edge of Time

ps3x360
Activision, Beenox
Datum vydání hry:
14. 10. 2011
KARTA HRY

Komentáře