PlayStation All-Stars Battle Royale

preview  7
Martin Šmíd, 3. 10. 2012 12:15
Bojovky jsou na konzolích jedním z nejpopulárnějších herních žánrů, který charakterizují velikáni jako Tekken, Soul Calibur, Mortal Kombat nebo Dead or Alive, jehož pátý díl v těchto dnech doputoval na pulty obchodů. Prosadit se v této velké konkurenci s novou značkou je věc hodně těžká, ale Sony věří, že se jí to podaří s PlayStation All-Stars Battle Royale, kde vystoupí ty nejpopulárnější postavy, jaké se objevily na konzolích Playstation. My jsme si ji navíc mohli nedávno zahrát, z čehož i tak trochu usuzujeme, že vypsanou konkurenci moc neohrozí, protože se od ní docela dost odlišuje. Nejen tedy výběrem bojovníků, ale i samotnou hratelností.

Ještě než se pustím do samotné hry, musím zmínit, že se PlayStation All-Stars Battle Royale objeví v listopadu na konzolích Playstation 3 a Playstation Vita. Na tom by pochopitelně nebylo nic tak zajímavého, kapesní verze byla oznámena už na E3. Každopádně pokud si koupíte Playstation 3 verzi, dostanete zdarma v akci Cross buy verzi pro Playstation Vita. PlayStation All-Stars Battle Royale tak budete moci hrát kdekoliv, navíc se vám budou přes Playstation Network synchronizovat statistiky, případně i uložený postup, jako je to třeba u českého Foosball 2012. Určitě zajímavá nabídka, která stojí za povšimnutí. Cross buy platí jen při koupi Playstation 3 verze, opačně tedy neplatí, na druhou stranu samostatná hra na PS Vita bude stát o něco méně.

Asi nemá moc cenu zapírat, že PlayStation All-Stars Battle Royale je odpovědí Sony na nesmírně populární Super Smash Bros. od Nintenda. Vývojáři to ostatně nepopírají, ale na druhou stranu říkají, že šlo jen o inspiraci, jinak je to jejich hra, s vlastní hratelností i pravidly, čehož si jde samozřejmě všimnout hned po několika minutách hraní. Kdo nezahraje, asi bude pořád vidět jen kopii Nintenďáckého hitu. Jako v každé bojovce tu bude klasický sólový nebo arkádový režim, v němž si postupně vyzkoušíte všechny bojovníky a samozřejmě i levely, které jsou rovněž inspirovány populárními Playstation hrami. Zabojujete si třeba v podsvětí, kde v pozadí je Hádes, rovněž ve vzduchu v letícím letadle z Uncharted nebo spoustě dalších levelů z Fat Princess, Heavenly Sword nebo v Columbii z BioShock: Infinite. Každý level navíc obsahuje několik charakteristických vlastností, jejichž znalost vám během hraní hlavně online části neskutečně pomůže.

Výčet režimů, a že jich bude hromada, si nechám až do recenze, kde je budu moci zhodnotit, ale o čem můžu napsat už nyní, je seznam bojovníků. Ten je ostatně základním stavebním kamenem všech bojovek. Bez dobře vybraných bojovníků by se i sebelepší herní systém rychle sesypal jako domeček z karet, čehož si byli vědomi i vývojáři ze Superbot Entertainment. Asi proto nepřekvapilo, že mezi prvními oznámenými postavami byl Kratos z God of War nebo Sweet Tooth z Twisted Metal. Sony ovšem chce mít hodně rozmanitou sestavu, proto časem byl oznámen i Heihachi Mishima ze série Tekken, Nathan Drake z Uncharted, Raiden z Metal Gear Rising, Nariko z Heavenly Sword, Ratchet a Clank, JAK, Cole MacGrath, Big Daddy z Bioshocku, Colonel Radec z Killzone nebo Sly Cooper. Velkou radost určitě udělá i návrat několik kultovních postaviček, které Sony v posledních letech dost opomíná. Mezi ně samozřejmě patří v prvé řadě mezi hráči populární Sir Daniel Fortesque z MediEvilu, Parappa nebo Spike z Ape Escape. Seznam bojovníků je zajímavý.

Po předchozím odstavci je jasné, že PlayStation All-Stars Battle Royale nabídne docela velký seznam bojovníků, kteří navíc budou mít svoje jedinečné schopnosti a dovednosti, které se odvíjí třeba od jejich zbraní. Zatímco třeba Raiden bude zcela jistě preferovat boj na krátkou vzdálenost, to Colonel Radec z Killzone umí dobře zacházet se samopalem případně se sniperkou. Každá postava navíc má mít i několik silných útoků, které se ale odemknou až během hraní podle toho, jak moc se vám bude v daných hrách dařit. Vývojáři se kromě na schopnosti jednotlivých bojovníků hodně zaměřili na vybalancování, protože pokud by byla nějaká postava silnější jak ty ostatní, samozřejmě by to dělalo neplechu. Všechny postavy mají být v PlayStation All-Stars Battle Royale na stejném levelu s plusy i mínusy, a je jen na hráči, jak jejich schopnosti dokáže využít. To bylo ostatně vidět i v testované demoverzi, kdy na začátku sice bylo lehčí si vybrat Radeca z Killzone a odstřelovat protivníky na dálku, ale proti zkušenějším hráčům tento styl boje neobstojí. Žádná postava v PlayStation All-Stars Battle Royale proto nebude vynikat.

V těchto dnech probíhá multiplayerová betaverze na konzoli Playstation Vita. Za kapesní verzí stojí studio Bluepoint Games, kde pracují vývojáři, kteří dříve pracovali na Nintendo hrách ze série Metroid Prime. Jejich poslední hrou byl Metal Gear Solid 2: Substance, Metal Gear Solid 3: Subsistence v HD verzi právě pro Playstation Vita, takže mají s novou kapesní konzolí od Sony bohaté zkušenosti. A je to znát. PlayStation All-Stars Battle Royale na Vitě běží naprosto stabilně, navíc po celou dobu se framerate udržuje na šedesáti snímcích, aniž by došlo k osekání grafiky nebo dalším škrtům. Vše je z vlastního testování maximálně stabilní už nyní, takže vás bude i na cestách čekat totožný herní zážitek, jako na velké konzoli doma. Takovým bonusem je poté i podpora voice chatu pro komunikaci s dalšími hráči.

Hratelnost PlayStation All-Stars Battle Royale se od ostatních bojovek dost odlišuje, protože zde ani tak není o to rozmlátit protivníka, až z něj poteče potok krve, ale v prvé řadě je tu zábava. Mlácení populárních postaviček v pěkných arénách je neskutečně návykové, a po několika odehraných hodinách bych i řekl, že zábavnější bojovku jsem asi ještě nehrál. Postavičky v jednotlivých kolech nemají jen jeden život, ale nekonečno, jen tedy samozřejmě mohou být na chvilku zlikvidovány, za což dostane soupeř bod. Ačkoliv se může zdát ze všech trailerů a videí, že na bojišti vládne docela velký chaos a hra je tak nepřehledná, opak je pravdou. Vše je krásně přehledné, takže nic nebrání rychlé akci a dobré zábavě.

Z těch několika odehraných her mám opravdu dobrý pocit, a pokud jsem před betaverzí k PlayStation All-Stars Battle Royale přistupoval jako k další hře, nyní má očekávání stoupla hodně vysoko. Zvláště v multiplayeru se bude zcela jistě jednat o vynikající záležitost, od které se bude jen těžké odtrhávat. Největší devízou hry PlayStation All-Stars Battle Royale je ale především fakt, že není určena jen pro fanoušky bojovek, ale naprosto pro všechny, kteří mají rádi Playstation postavy.

PlayStation All Stars: Battle Royal

ps3vita
Sony Computer Entertainment, Superbot Entertainment
Datum vydání hry:
23. 11. 2012
KARTA HRY
8/10

Komentáře