Operace Flashpoint 2

preview  18
Martin Šmíd, 9. 11. 2008 23:46
Operace Flashpoint byla ve své době hodně populární a za vše hovoří dva miliony prodaných kusů. Spolu s hrou Mafia 2 patří ke špičce české produkce. Nyní se k oběma hrám připravují druhé díly. Zatímco Mafii 2 připravují stejní lidé, Operaci Flashpoint 2 má na starost úplně nový tým. Je i přesto důvod se na hru těšit?

V České republice již uzrála spousta skvělých her, které se mohly směle měřit i se zahraniční produkcí. Nejznámějšími zástupci této kategorie jsou Mafia a Operace Flashpoint. Asi se mezi vámi nenajde nikdo, kdo by o hrách nikdy neslyšel. Nyní si ale řekneme něco o druhé jmenované, která vznikla ve studiích Bohemia Interactive. Ihned po vydání se stala velkým hitem a to nejen v České republice, ale i v zahraničí. Prodejní číslo se nakonec zastavilo na dvou milionech kusů a nikdo by v tu chvíli nebyl překvapen, kdyby bylo oznámeno pokračování. Jenomže druhý díl provázela zpočátku spousta neshod mezi Bohemia Interactive a distributorem Codemasters. Vše nakonec vyústilo v rozchod obou subjektů a s Operací Flashpoint 2 to vypadalo opravdu bledě. Naštěstí měl na značku práva Codemasters, který ji rozhodně neměl v úmyslu nechat ležet v šuplíku. No a jaké bylo překvapení, když bylo oznámeno pokračování s názvem Operace Flashpoint 2: Dragon Rising, které se podívá i na Playstation 3 a Xbox 360.

Operace Flashpoint 2: Dragon Rising by se dala popsat jako neskutečně velká a detailní hra. Vývojáři si totiž, než na hře začali dělat, prošli všechny archivy, aby co nejlépe zpracovali boje na rozlehlých bojištích. Pro to, že se ve hře budeme pohybovat na velkém prostranství, kde kulka může přijít ze všech stran, hovoří i fakt, že se celá hra bude odehrávat na ostrově Skira (jedná se o skutečný ostrov). Ten byl ještě před druhou světovou válkou velkou chloubou Japonska, ale během druhé světové ho začali okupovat Rusové. Po válce se ovšem dostal ostrov zpět do rukou Japoncům, kteří ani nevěděli, že se pod jeho povrchem ukrývá velké naleziště ropy, na kterém se dá slušně vydělat. No a to samozřejmě neujde ani Číně, která ihned pošle na ostrov své jednotky, aby ropu zajistily. Toho si všimne i Rusko, a tak požádá USA o pomoc. Ihned je tak zaděláno na konflikt, který tu ještě nebyl. Tedy bude - v Operaci Flashpoint 2.

Máme tedy konflikt kolosálních rozměrů, ale abyste ho vyhráli, musíte mít zbraně, spoustu zbraní. Toho si byli vědomi i vývojáři, a tak do hry připravují neuvěřitelných 70 druhů zbraní. Navíc nepůjde jen o nějaké smyšlené kousky, ale všechny podléhají těm nejpřísnějším měřítkům, aby se shodovaly na 100% s reálnými předlohami. Tomu dopomáhají i dva armádní znalci, kteří se o zbraně a spoustu dalších věcí starají. Dočkáme se tak téměř všech zbraní Čínské a Americké výroby a vůbec poprvé se v Operaci Flashpoint objeví granáty a minomety. Navíc nesmíme zapomenout zmínit, že si budete moci všechny nalezené zbraně upravovat a vylepšovat, aby vám co nejvíce vyhovovaly.

Během samotné kampaně se hráč ocitne v kůži několika vojáků, kteří zažívají boje na ostrově Skira. Nejprve ovšem začnete jako prostý vojín, který bude mít co dělat, aby na bojišti přežil. Později se však můžete vypracovat až na velitele, který bude velet jednotkám vojáků. Stejně jako v prvním díle budete moci i v tom druhém ovládat všelijaké dopravní prostředky. Můžete řídit tanky a džípy, ale také se proletět ve vrtulníku a později i stíhačce. Samotné ovládání vozidel má být velmi komplexní a nemělo by hru nikterak znechutit, ale rovněž se z ní nestane arkádová střílečka. Zástupců těžké techniky má být ve hře na padesát kousků a zajezdíme si tak třeba v Bradley APC, APC LAV-25, obojživelném vozítku ZBD2000 nebo SURC, Humvee a spoustě druhů tanků. Když se nakonec dostanete až do hodnosti velitele, budete moci na bojiště přivolat i bombardování, které rozpoutá neuvěřitelné peklo.

Hra se vlastně odehrává jen na jedné rozlehlé mapě, která má neuvěřitelných 220 km čtverečních. I přes takovou rozlohu bude grafická stránka neuvěřitelně detailní, což jste jistě mohli posoudit i z trailerů. Vývojáři si dali navíc s designem ostrova neuvěřitelnou práci a během několika týdnů nafotili na pacifické Skiře stovky a tisíce snímků, které se poté přenesly do hry. O grafickou stránku tak strach nemáme, ale co nás může trochu děsit, bude umělá inteligence jednotek jak přátelských, tak i těch nepřátelských. Vývojáři sice slibují, že bude každá jednotka na bojišti přesně vědět, jaký je její úkol, ale necháme se raději překvapit. V poslední době se podobná prohlášení používají u každé druhé hry. Jaká je realita, jistě víte sami. V Operaci Flashpoint 2 nebude chybět ani online multiplayer s nejrůznějšími módy. Trošku ovšem zamrzí fakt, že se do konzolových verzí plánuje multiplayer maximálně pro osm lidí. Autoři by si měli vzít příklad z Resistance 2, kde se může střetnout až 60 hráčů na jedné mapě.

Operace Flashpoint 2 zatím vzbuzuje velmi kladné dojmy a vypadá opravdu nadějně. Nehraje si sice na onu hardcore akční hru jako první díl, ale v mnohých věcech ji i předčí. Jak se hře povede navázat na úspěch prvního dílu, uvidíme příští rok, kdy by se měla krabice s nápisem Operace Flashpoint 2 objevit na trhu.

Operation Flashpoint: Dragon Rising

ps3x360
Codemasters, Codemasters
Datum vydání hry:
6. 10. 2009
Žánr:
Střílečka, Puzzle, Simulátor, Strategie, Taktická
KARTA HRY
8/10

Komentáře