Ninja Gaiden Sigma 2

preview  12
Martin Šmíd, 7. 4. 2009 13:48
Ryua Hayabusa je jméno, které zná každý správný ninja. Tento bojovník je s námi už dlouhá léta, přesto si velkou popularitu získal až na Xboxu od Microsoftu. Následoval remake prvního dílu na Playstation 3 a stejně tak se nyní děje s druhým dílem, který nás poctí svou návštěvou koncem roku, pod názvem Ninja Gaiden Sigma 2. Co vše můžeme od této ultimátní edice očekávat, naleznete v našem preview.

Než se pustíme do samotného preview, trošinku si zrekapitulujeme příběh prvního dílu. Hráč se v něm ujal role ninivského bojovníka Ryua Hayabusa, který se vracel domů, ale našel svou rodnou vesnici vypálenou a své blízké, které miloval, mrtvé. Tato vesnice, ale nebyla jen obyčejnou ninivskou vesnicí. Už po staletí hlídala temný artefakt Dark Dragon Blade, a právě ten byl ukraden. Ryu Hayabusovi nezbývalo nic jiného, než se vydat na hodně krvavou cestu za pomstou do Vigoorského impéria. Jak jistě víte, tedy alespoň ti, kteří hru pokořili, Ryua Hayabusa svoji pomstu nakonec vykonal. Netrvalo dlouho a vydavatel Tecmo, ještě ten samý rok po vydání Ninja Gaiden Sigma, oznámil pokračování, které ovšem mířilo exkluzivně na Xbox 360. Navíc vydavatelem byla společnost Microsoft a tak to nevypadalo, že by byla naděje pro Playstation 3 hráče. Přesto zázraky se dějí a Tecmo před několika týdny oznámilo vydání Ninja Gaiden Sigma 2, který přinese nejen původní hru, ale i spoustu šťavnatých bonusů, již se dočkají pouze majitelé černé krásky od Sony.

Ninja Gaiden Sigma 2 přináší v prvé řadě notně vylepšenou původní hru. Jistě se ptáte, do jaké šlamastiky se dostane Ryua Hayabusa tentokrát. Hned na začátku je nutné napsat, že příběh není rozhodně to, kvůli čemu se vyplatí Ninja Gaiden hrát. Máme tu sice menší zápletku se CIA, Black Spider Ninja Clanem i únos své kamarádky, ale už po první animaci zjistíte, že příběh zde hraje úplně tu poslední roli. Ninja Gaiden staví především na neustálé akci, kde rozsekáváte stovky nepřátel a končetiny létají všude kolem. Ninja Gaiden se rovněž vyznačuje do nebe volající ukrutnou obtížností, která občas přivodí rozmlácení ovladače či rozkopnuté televize. To vše, se vám při hraní může stát. Pokud ovšem překousnete vysokou obtížnost, dostanete vynikající akční tanec smrti, který hlavní hrdina Ryua Hayabusa předvádí.

Pokud jsme už zmínili obtížnost tak věřte, že Ninja Gaiden Sigma 2 bude přístupný i úplným nováčkům, protože přinese jednu nižší obtížnost. Navíc po každém souboji se dočkáte doplnění vašeho zdraví. To by mělo ušetřit vaše nervy, ale i tak se bez pořádného taktizování nevyhnete. Bušit jen do tlačítek čtverečku a trojúhelníku moc úspěchu nepřinese. S takovou byste neprošli ani přes první skupinku nepřátel. Musíte tak efektivně střídat komba, která budete podporovat unikátním krycím systémem. Jen tak máte šanci na úspěch. Ryua Hayabusa má k rozsekávání nepřátel spoustu zbraní, od klasického meče, přes sekeru a luk. Kromě těchto zbraní se v Sigmě 2 dočkáme i několik nových kousků, kterými nepohrdne žádný válečník. Především se bude jednat o obrovskou sekyru, která má pomoci hráči především v soubojích s bossy. Těch potkáme ve hře celou řadu a dokonce přibudou i nový kousky jako je obrovská oživlá socha. Kromě nových zbraní a nepřátel se dočkáme i dvou nových ovladatelných charakterů. První z nich je Ayane ze série bojovek Dead or Alive. Druhou ovladatelnou postavou je opět žena a to Momiji, již znají fanoušci z DS titulu Ninja Gaiden Dragon Sword.

Tecmo nepřidal dva nové charaktery jen tak pro nic. Ty budou mít pochopitelně svoje levely, ale daleko více zní zajímavě online co-op mód, kde tyto dvě udatné bojovnice budou moci pomoci hlavnímu hrdinovi. Jak jsme se dozvěděli, co-op nebude přítomen v hlavním příběhu, ale samostatně ve speciálních levelech, kterých bude několik desítek. Pokud si pamatujete na rozšiřující DLC pro první Sigmu, kde bylo zhruba 30 levelů, jenž jste museli vyčistit v časovém limitu, víte o čem je řeč. Tyto levely budete moci dále projít na čtyři různé obtížnosti, přičemž vaše úspěchy se budou zapisovat do celosvětového žebříčku. Nyní si něco řekněme o technické stránce hry. Tecmo slibuje, že grafická stránka bude zase o kousíček lepší, takže se dočkáme lepších stínů, ale i odlesků a textur ve vysokém rozlišení. To vše navíc poběží v rozlišení 1080p. Framerate poté bude lítat v rozmezí 30-60 fps. Ten bude záležet na tom, kde se budete zrovna nacházet. Pokud vlastníte i nějaké to lepší domácí kino, užijete si i zvuk a hudbu v maximální možné kvalitě, kterou je možné docílit díky formátu Blu-ray.

Ninja Gaiden Sigma 2 bude velkým klenotem v každé sbírce Playstation 3 hráče. Už jen díky přínosu původní hry na Playstation 3 + řadu vylepšení a bonusů, dělá ze hry jasného kandidáta na nákup. Navíc sběratelé trofejí se dočkají velmi těžkých zkoušek, které dokáže splnit jen ten nejlepší válečník. Jestli jste hodni platinové trofeje, to se dozvíme koncem tohoto roku.

Ninja Gaiden Sigma 2

ps3
Tecmo, Team Ninja
Datum vydání hry:
29. 9. 2009
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře