Mortal Kombat

preview  12
Martin Šmíd, 15. 7. 2010 0:16
Každý milovník bojovek určitě ví, co je to Mortal Kombat. Tato veleúspěšná série se po dlouhou dobu držela na vrcholu bojovek, až před několika lety už nevydržela soupeřit s dnešní špičkou, čemuž dopomáhaly i slabší díly od společnosti Midway. Nyní byl ale ohlášen nový díl, přičemž vývojáři slibují naprostý restart série, díky čemuž se vrátíme nejen do arén, ale také se vrátí spousta krve, neuvěřitelně násilné fatalitky a chybět nebudou ani staré známé tváře. Pojďme se podívat, proč je nový Mortal kombat jednou z nejočekávanějších bojovek současnosti.

Mortal Kombat série v posledních letech strádala, přičemž fanouškům bylo ještě více horko zhruba před dvěma lety, kdy zbankrotoval vydavatel Midway. Všichni si tak kousali nervozitou nehty, co s jejich populární sérií bude. Naštěstí značku Mortal kombat odkoupil Warner Bros, který si uvnitř svého nově budovaného kolosu založil studio NetherRealm Studios, které bude mít do budoucna jeden jediný úkol - zásobovat fanoušky Mortal Kombatu novými a novými díly, po kterých tolik volají. Studio ihned začalo pracovat na nové hře, přičemž výsledek jejich snažení oznámil Warner Bros před letošní E3. Fanoušky série může těšit, že jsou už pryč ty časy, kdy se po arénách mlátil Superman s Batmanem, protože série se vrací do svých počátků, tedy do dob, kdy se to v arénách opravdu řezalo, a krev cákala na televizní obrazovku s pravidelnou přesností. Nový Mortal Kombat tak má konečně zase označení 18+, což jistě potěší naprosto všechny.

Když už se vrací Mortal Kombat zpět k prvnímu dílu, tak opravdu od podlahy. O násilí nemůže být pochyb, přičemž samotná hra bude nyní opět ve 2D, s 3D objekty na bojišti. Výsledkem je tak jakýsi mix starších dílů s moderními technologiemi, něco jako ve Street Fighter 4. Jestli to bude na škodu nebo jen a jen k dobru, to se dozvíme, až hra vyjde. Fanoušci bojovek mi jistě dají za pravdu, že i 2D bojovka má v dnešní době hodně velké kouzlo a je daleko přehlednější, než řada 3D bojovek jako nový Tekken. O samotnou grafiku poté nemáme vůbec žádný strach, protože se o ní stará už tolikrát osvědčený Unreal 3 engine, který i v novém Mortal Kombatu vypadá opravdu dobře, přičemž díky němu vyniknou i všechny ty fatality a krvavá komba.

Když už mluvíme o klasice, tak ještě se patří zmínit, že návratu se dočkají i nějaké ty populární arény z prvních dílů. Fanoušky určitě potěší návrat arény The Bridge, která, jak už název napovídá, se odehrává na mostě za svitu měsíce. Tato aréna se stala u hráčů velmi oblíbenou, přičemž i v novém díle budete moci soupeře konečným úderem shodit dolů. Dále se dočká návratu i aréna Living Forest odehrávající se v lese nebo Shao Kahnova aréna. Chybět nebude ani populární Dead Pool, který je situován do místnosti s kyselinou. Ani nemusíme říkat, že hození protivníka do kyseliny mu vystaví automaticky stopku. Dosti bolestivou se sluší dodat. Kromě návratu těchto klasik vývojáři slibují i nové originální arény, přičemž jejich počet se dozvíme až před vydáním hry. Měl by jich být ale dostatek na to, aby nás hra udržela u sebe spoustu hodin.

Každá bojovka se neobjede bez bojovníků. Těch bude v novém díle Mortal Kombatu rovných 26, přičemž jsou potvrzeny návraty postav jako Johnny Cage, Kung-Lao, Shao Kahn, Raiden, Nightwolf, Sector, Sub-Zero, Scorpion, Mileena, Kitana nebo Reptile. Není ani vyloučeno, že se vrátí i další klasické postavy z této série, jako Sona Blade nebo Liu Kang. K nim přibudou pochopitelně další, které známe z předchozích dílů, ale vývojáři slibují i nějaké ty nové postavy, které budou mít v novém díle premiéru. Když už jsme u novinek, tak do budoucna se počítá i s rozšířitelnými DLC balíčky, takže není důvod, proč by se v budoucnu neobjevily další a další postavy. Pokud budou takto hru vývojáři podporovat, rozhodně proti nebudeme. Každá z postav bude mít, jak už je zvykem, nějakou tu svoji specialitu nebo zakončovací úder, který zaplní obrazovku krví. K vidění byla třeba postava Kung Laa, který může zaseknout do země svůj klobouk a udělat z něj pilu, na které poté rozřeže konečným kombem své protivníky.

Vývojáři do nového Mortal Kombatu slibují propracovanou kampaň pro jednoho hráče, ale jak už to tak bývá, hlavní zábava přijde jako vždy při hře více hráčů. Tu si budete moci zapnout jak na jedné konzoli s více ovladači, tak i online. Kolik herních módů bude ve hře obsaženo, to je zatím otázkou, ale my už díky E3 víme, že ve hře nebude chybět ani režim Tag Team, ve kterém se v jednu chvíli objeví v aréně hned čtyři bojovníci, dva na každé straně. Kromě tohoto týmového režimu mají být přítomny i ty klasické, ale na jejich přesný výpis si bohužel musíme počkat.

Nový Mortal Kombat vypadá v tuto chvíli opravdu lahodně, což musí každý při pohledu na zveřejněné obrázky a videa jistě odsouhlasit. Že je NetherRealm Studios složeno s fanoušků série je dalším faktem, který nás utvrzuje v tom, že nový Mortal Kombat prostě špatně dopadnout nemůže. Jak ale nakonec dopadne, to se dozvíme až během příštího roku, kdy vyjde na Playstation 3 a Xbox 360. Do té doby nás budou vývojáři jistě zásobovat novými informacemi, o které se s vámi samozřejmě velmi rádi podělíme. Proto nás nezapomeňte sledovat i nadále.

Mortal Kombat

ps3x360
Warner Bros, NetherRealm Studios
Datum vydání hry:
19. 4. 2011
KARTA HRY
9/10

Komentáře