Metal Gear Solid HD Collection

preview  24
Martin Šmíd, 28. 9. 2011 0:45
Metal Gear Solid je pro mnohé více než jen normální herní série. Žijí s touto značkou svůj život a Hideo Kojima je pro ně někdo, komu beznadějně věří. Než vyjde na konzole regulérní pokračování nebo alespoň Rising, o kterém je v posledních měsících až podezřele velké ticho, vyjdou hned dva Metal Gear Solid tituly. Ty sice nepřináší nový příběh, ale určitě potěší nejednoho fanouška. Prvním titulem je Metal Gear Solid HD Collection a druhým Metal Gear Solid 3D: Snake Eater. Pojďme se na HD kolekci nyní podívat.

Když Hideo Kojima na E3 oznámil Metal Gear Solid HD Collection, asi jsem mu nevěnoval takovou pozornost, jakou by si zasloužil. Ono to bylo jasné, že jen kolekci starších her nemůžete věnovat větší místo než nově oznámeným hrám, ale už v té době jsem věděl, že se k němu jednou vrátím, a skutečně. Ačkoliv jsem nejprve stánek na Gamescomu tak trochu ignoroval, nakonec jsem nedokázal odolat a chopil ovladač s HD verzí Metal Gear Solid Peace Walker, který bude vedle Metal Gear Solid 3: Snake Eater a Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty třetí velkou hrou v tomto jedinečném balíčku. Samozřejmě fanoušci se zřejmě nyní naštvali, protože jsem opomenul Metal Gear a Metal Gear 2: Solid Snake. Obě tyto NES hry budou rovněž na disku, takže si užijete téměř kompletní Metal Gear Solid sérii, ale podle mého mínění nepatří mezi to hlavní, co bude tato kolekce nabízet.

Metal Gear a Metal Gear 2: Solid Snake – Příběh vůbec prvního dílu začíná roku 1995, ve kterém se poprvé objevila hrozba jménem Metal Gear. Samozřejmě, že zpočátku neměl svět ani tušení, proti čemu vlastně stojí. Do kruhů těch nejmocnějších pouze prosákla zpráva, že na vojenské základně Outer Heaven v Jihoafrické republice je vyvíjena zbraň hromadného ničení, která může znamenat hrozbu pro celý svět.Řešením této krizové situace je pověřena tajná organizace FOX-HOUND, která má ve svých řadách ty nejlépe vycvičené a vyzbrojené agenty světa. Jednalo se tehdy o klasickou 2D hru, ve které jste se museli skrývat a obcházet stráže, abyste měli co nejsnazší cestu k cíli. Právě ono schovávání vytvořilo dneska populární stealth žánr, který se neustále posouvá dále a pořád se drží na vrcholu popularity. Druhý díl přinesl vesměs to stejné, jen se příběh posunul o čtyři roky dopředu, do země Zanzobar, kde BigBoss vybudoval svoji obrovskou základnu, na které drží záhadný mikroorganismus OLIX.

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty – Na druhý díl úspěšného MGS z prvního Playstationu se čekalo několik let. Když vyšel, tak si získal hráče především vynikajícím příběhem, skvěle zvládnutou režií a i velmi dobrou hratelností. Sice se objevili hráči, kteří druhý díl považují za špatný, za což mohl především hlavní hrdina Raiden, který si nikdy nezískal moc velkou popularitu. Alespoň ne do příchodu čtvrtého dílu. Nic ale nemění na tom, že Sons of Liberty je hra, kterou by si měl každý alespoň jednou zahrát, a nyní k tomu budete mít perfektní příležitost. Lepší verzi této hry neseženete. Jako bonus Hideo Kojima přihodil na disk i všechny bonusy vylepšené Substance edice. Kromě příběhové části tak naleznete do HD předělané VR mise, kterých bude několik stovek, ale i alternativní MGS 2 mise a Snake Tales.

Metal Gear Solid 3: Snake Eater – Se třetím dílem se Hideo Kojima vrací na úplný začátek, aby odkryl tajemství BigBosse a jeho největší mise, při které se musel vypořádat s nejedním nepřítelem, ale i se spoustou dalších nástrah. Jednou z nich byla i The Boss, která ho naučila vše, co uměla. Třetí díl přinesl o něco střízlivější příběh, ale o to srozumitelnější i pro nefanouška této ságy. Hlavním lákadlem ale byla džungle, ve které si mohl hráč přizpůsobovat uniformu podle okolního prostředí. Metal Gear Solid 3: Snake Eater je naprosto právem považován za jednu z nejlepších her historie videoher. Může vás těšit fakt, že si ho užijete v jeho nejlepší verzi, protože bude mít kompletně 3D kameru, která v původní verzi chyběla a objevila se až v Subsistence.

Metal Gear Solid Peace Walker – Peace Walker vyšel na PSP teprve v minulém roce, kde vzbudil velkou pozornost díky své skvělé hratelnosti, která hráče přikovala k jejich kapesní konzoli i na desítky hodin. Pořád se jednalo o MGS zážitek, který hráči od hry očekávali, ale se spoustou novinek, které si ihned zamilovali. Ostatně, Hideo Kojima několikrát prohlásil, že toto je onen regulérní pátý díl. Co se týče samotného příběhu, tak ten je situován do roku 1974, kdy hrdina třetího MGS Big Boss přestane věřit vládě, k čemuž mu jistě pomohla i ztráta The Boss. Jeho budoucnost je tak spjata jen s bojem a cítí se jen jako voják, který jde z jednoho válečného konfliktu do druhého a kamarády by spočítal na prstech jedné ruky. Právě v tento moment nachází místo, kde vojáci žijí svým vlastním životem a poskytují své služby svým klientům, od kterých získávají šeky s hodně pěknými částkami. Toto místo se jmenuje Militaires Sans Frontieres a jak už jste se mohli dovtípit, nachází se zde jeden žoldák za druhým.

Protože jsem hrál všechny díly, které Metal Gear Solid HD Collection nabízí, mohu srovnat grafickou stránku s originály. Je vidět, že si v Konami dali s převodem do HD docela záležet, takže pozadí už není máznuté, stejně tak postavy, rovněž vše je vyhlazené a nepůsobí tak zastarale, jak by se asi od několik let starých her, navíc z druhého Playstationu a PSP čekalo. Dokonce bych řekl, že Peace Walker a Metal Gear Solid 3: Snake Eater vypadají i na dnešní poměry velmi povedeně. Samozřejmě, mají horší textury, ale vše to kompenzují čistotou obrazu a hlavně rychlostí frameratu, který se drží po celou dobu na čísle 60. To je také jedna z výhod této kolekce. Občas se totiž stalo na PS2, že hry se zpomalily, což nyní odpadá, protože framerate je naprosto stabilní.

Abych nezapomněl, Metal Gear Solid HD Collection bude také podporovat trofeje. Každý z dílů bude mít svoje vlastní, takže se dočkáte tří platin. Samozřejmostí je, že xbox 360 verze zase bude mít achievementy a jako bonus i podporu avatarů. To jen tak na okraj.

Metal Gear Solid HD Collection zatím vypadá skvěle a už se nemůžu dočkat, až si ji zahraju pěkně doma. Přinese totiž tři vynikající hry v jejich nejlepší verzi, za což budou fanoušci určitě nesmírně vděční. Čekání na Metal Gear Solid HD Collection bude končit 8. listopadu, kdy vychází pro Playstation 3 a Xbox 360. V příštím roce vyjde i na konzoli Playstation Vita.

Metal Gear Solid HD Collection

ps3x360
Konami, Kojima Productions
Datum vydání hry:
3. 2. 2012
Žánr:
Strategie, Taktická, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře