Mafia 2

preview  19
Petr Strecker, 25. 4. 2009 0:35
První díl českého herního klenotu Mafia se stal velice žádaným zbožím nejen na našem území, což značně povzbudilo hochy z Illusion Softworks (dnes již 2K Czech), kteří se rozhodli ve svém řemesle pokračovat a vydat tak ultimativní dobovou hru z mafiánského prostředí, jež se vám zaryje pod kůži jako hladové klíště. Mafia 2 měla a teoreticky stále má jediného rivala v podobě série The Godfather. Do druhého pokračování Kmotra bylo vkládáno opravdu mnoho nadějí, ale po našem prozkoumání se nakonec ukázalo, že to Mafia 2 nebude mít zase tak těžké. Pro zahraniční hráče je to jen další hra, pro nás tuzemáky je to ale modla, které bychom si měli zatraceně vážit. Pojďme se podívat na takové malé shrnutí této volné akce, která se prozatím honosí vysokou známkou očekávanosti a kvality.

Stejně jako předešlá hra se i Mafia 2 bude odehrávat ve fiktivním městě, vytvořeném dle několika reálných předloh. Empire City, ve které budete trávit všechen herní čas, má jako předlohu San Francisco a New York. Dočkáme se tedy jak zapadlých předměstí a čtvrtí plných upravených zahrad, tak bohaté městské čtvrti plné lidí a prosluněných výškových budov. Největší změna je na první pohled patrná právě ve vzezření města, které je daleko živější než v předchozím díle a obyvatelé jsou nyní daleko lidštější. Různé typy lidí reagují jinak na situace, do kterých se dostanou. Příkladem budiž přestřelka v parku, kdy někteří vyrazí zběsile k útěku, jiní si naopak lehnou na zem nebo se budou bránit. Rozloha města se také vyhoupla na celkových 16 kilometrů čtverečních, tedy o necelou půlku více než v případě města Lost Heaven z prvního dílu. Vše souvisí se vším, stejně jako postavy reagují na vaše činy se i dobové vozy 40. a 50. let budou ovládat podle podmínek, které vám hra nastaví.

Ve hře plně funguje režim střídání denní doby, ale také počasí, což může znamenat mnohé. Hra těží právě z vyvážené akce, pohybu po městě a ježdění. V roli Vita, který se vrátil z druhé světové války, budete postupně šplhat v žebříčku kriminality, prvotně za účelem výdělku peněz. Vito totiž naverboval do armády, aby se vyhnul trestu za různá přepadení a vloupačky, které v minulosti provedl. Ale ač se to nezdá, ihned po návratu se začíná dávat dohromady s dalšími pochybnými typy. V kriminální dráze ho opět podpoří je starý přítel Joe Barbaro a také Henry Tomasino, který měl již v minulosti zkušenosti s vydíráním. Do kontaktu se také dostanete s mechanikem Mikeyem, který od vás vykupuje různá auta, zejména však ta policejní za velice lukrativní částku. Jedna z cest, jak si ve hře vydělat peníze, bude právě zlodějina vozů. Celému městu ale vládnou tři hlavní mafiánské rodiny, proti kterým jste pouze malinká rybička plavající v obrovské řece kriminality. Bavíme se tu o rodině Falconiů, Vinci a Clemente. Celá situace se inspiruje New Yorkem z období 50. let, kdy městu vévodilo několik rodin jako Genovese, Morello, nebo legendární rodina Corleonů, o kterých se můžete dočíst v rámečcích. Později se také dostane naše hlavní postava do kontaktu s hlavou jedné z rodin, další postup a rozvoj příběhu je očím hráčů prozatím utajován.

Zlaté české ručičky, toto tvrzení sedí jak řiť na hrnec. Když se totiž Češi do něčeho pustí, většinou to stojí za to. V Mafii 2 je kladen obrovský důraz na detaily, které jsou sice mnohdy zbytečné a pro mnoho očí schované, vždy ale působí skvostně. Občas totiž udělá hráčskému srdci daleko lépe, když si může oddechnout od příběhové linky a věnovat se i jiným aktivitám. První Mafia v této oblasti nebyla zase až tak přizpůsobivá. Město bylo sice veliké, ale nenabízelo zrovna přemíru vychytávek, co se týče vedlejších aktivit. Ač neznáme ještě mnoho věcí kolem děje hry, už nyní je jasné, že pokračování bude v tomto ohledu daleko shovívavější. Z prvních ohlasů si také můžete všimnout mnoha zajímavostí. Jak se postavy otírají o automobily, na laku jsou vidět různé šmouhy, včetně mastných otisků prstů. Nebo pokud za vámi poběží obtloustlý policista, který si od pusy zrovna utrhl čokoládou polévaný koblih a dosrknul poslední doušek kávy, načež si mrštně olíznul svůj bohatý knírek, poběží daleko pomaleji než jeho hubenější kolegové. A podobných specialitek se ve hře najde daleko více. Chování vozidel se od minula také velice změnilo. Přeci jenom se události odehrávají o nějakých deset, potažmo dvacet let později, tudíž jsou tyto dobové modely daleko vyspělejší, nežli tomu bylo v minulosti. Podle posledních ohlasů a poznatků však chování působí trochu rozpačitě, a působí silně arkádovým dojmem. Ne že bychom na něco v takovéto hře hleděli, ale chování aut a jejich potenciální nebezpečnost bylo jednou z věcí, která charakterizovala předchozí díl. Trošku větší rychlost totiž mohla znamenat váš život, jelikož jste přicházeli o zdraví, i když jste bourali, což je velice unikátní a povedený jev, který se dnes jen tak nevidí. V tomto ohledu je Mafia naprosto originální a jedinečná. Bezkonkurenční je ale pocit, že jste v opravdu žijícím městě, které je navíc ponořené do trendů let 40. a 50. Žádná jiná hra vám něco podobného v blízké budoucnosti jen tak nenabídne.

Akční části hry také prošly celkem znatelnou změnou. Pryč je nemotorné otáčení a vykukování za roh s napřaženou zbraní, v dnešní době je moderní se krýt snad i za kbelík s vodou. Po vzoru dnešních her, jako je Gears of War, se i v Mafia 2 objeví nový krycí systém. Můžete si kleknout / postavit se za mnoho druhů překážek, přičemž se stiskem tlačítka pohodlně vykloníte a začnete pálit. S novým systémem střelby ale zároveň padá otázka, zdali takováto novinka neudělá z akčních složek jen další obyčejnou, bezduchou akci. Ovšem kombinace unikátního chování nepřátel a právě takovéhoto způsobu zabíjení spolu s rozmanitým prostředím by měla tomuto jevu zabránit. Nebudou ale chybět ani pěstní souboje. Jak jinak byste chtěli vymámit z majitele restaurace výpalné, aby zároveň přežil? Klasická kombinace boxeru a tváře je asi to nejúčinnější, co můžete od mafiánů čekat. Několika novinářům byla také představena jedna z misí, která se jmenuje Room Service, během níž musíte nastražit bombu v konferenční místnosti na několik členů z konkurenční rodiny. Rozsah mise je opravdu veliký, nejdříve probíhá jakási příprava, kdy se setkáváte s dalšími gangstery. Poté následuje převlečení a infiltrace coby myči oken. Jakmile se jako čističi dostanete do pokoje, nainstalujete bombu, snažíte se plošinou sjet zpět na zem. Jenže náhle se ozve výbuch a vy se musíte přes střechu prostřílet až ke konci mise. Zbraní bude opravdu mnoho, zejména těch starších, které znáte právě z válečných FPS. Tím se samozřejmě myslí Thompson M1928 s kulatým zásobníkem, Colt 1911, MP40 z dovozu, M3 nebo těžkou MG42. Přítomnost klasické pumpovací brokovnice je nutností, kdyby nebyla uvedena, dalo by se to považovat za hřích a velezradu.

K umocnění příběhu poslouží dohromady přes dvě hodiny in-game animací, díky čemuž si budete připadat jako pravý don. České ruce ještě nikdy nebyly tak blízko k průniku našeho herního průmyslu do toho světového. Nyní má hra prakticky volnou cestu a nic nestojí v jejím vývoji. Nepočítáme-li davy fanoušků, kteří na hru čekají jako na smilování boží. Vydání Mafie 2 bude pro české vlastence dnem D. Těšíme se a držíme palce při vývoji hry.

Mafiánské pojmy:

Mafie – Tento termín vznikl v 19. století, kdy obyvatelé Sicílie potřebovali nějaký druh ochrany před ostatními, jejž je utlačovali. Vzhledem k tomu, že úřady žádný druh ochrany nemohly poskytnout, obyvatelé začali tyto problémy řešit sami. To je zárodek vzniku termínu „Mafie”, který se později nejvíce rozvinul v Americe, do které připluly davy Italských přistěhovalců a zakládaly gangy bojující mezi sebou.

Cosa Nostra – Pojem, kterým jsou označováni příslušníci italské mafie na území Ameriky. Nemusí to být nutně pouze Amerika, ale celkově pouze mafie pocházející z Itálie, přičemž se jako celek dělí na několik rodin, jež mají svého vlastního opatrovatele.

Rodina Morellů – Přímý předchůdce rodiny Genoveseů, přičemž se její počátky datují až do roku 1892. Celý klan operuje na území New Yorku, díky čemuž se postaral o rozbití Irských a židovských gangů, které do počátku 20. století vládly podsvětí tohoto města.

Rodina Genoveseů – Jedna z největších a možná i ta největší rodina, co se týká organizovaného zločinu. S přezdívkou "Rolls Royce organizovaného zločinu " nemají prakticky konkurenci a svým rozsahem se jim může rovnat prakticky jedině rodina Gambinů. Žádná z rodin mafie nikdy nebyla takto organizovaná a silná, což platí i dnes. Za dobu působení se v křesle vůdce vystřídalo přes sedmnáct lidí.

Rodina Gambino – Klan, který se proslavil zejména neotřelým stylem pro vydírání, vybírání výpalného, praním peněz, řízenou prostitucí. Počátek této rodiny nalezneme až v roce 1916. Rodinou otřáslo opravdu mnoho bojů s konkurenční rodinou pod vedením Giuseppeho Masseria.

Mafia 2

ps3x360
2K Games, 2K Czech
Datum vydání hry:
28. 4. 2010
KARTA HRY
7/10

Komentáře