Just Cause 2

preview  27
Hack, 23. 1. 2009 23:33
Už je to nějaký ten pátek, co vyšla akční hra Just Cause. Vývojáři ze studia Avalanche nelení a dva roky po vydání prvního dílu představují pokračování této adrenalinem nabité akce. Povede se jim úspěšně navázat na povedený první díl? Na odpověď si ještě jistou dobu počkáme, ovšem nutno uznat, že našlápnuto mají pěkně.

Ve hře se opět vžijete do role agenta CIA jménem Rico Rodriguez. Uplynulo již několik let od událostí prvního dílu. Rico je na zasloužené dovolené, užívá si slunce a moře v Jižní Americe. Jeho dovolená ale záhy skončí, když se mu ozve jeho stará partnerka Maria Kane, která ho požádá o pomoc při hledání a zabití jeho bývalého kamaráda a učitele Toma Sheldona. Ten si nyní vydobyl pozici jednoho z nejhledanějších zločinců a s tučnou sumou dolarů se schovává na ostrově Panau.

Chlapíci z Avalanche dali jasně najevo, co chtějí v druhém díle znatelně vylepšit. Mezi to hlavní bude patřit AI. Umělá inteligence dozná od svého předchůdce citelného zlepšení. Vaši protivníci už nebudou tupě stát na místě a střílet. Tentokrát již budou inteligentně reagovat na vaše akce. Budou se přizpůsobovat vašemu chování. Budou se schovávat, řídit vozidla a jednat takticky. Ba co víc, budou mezi sebou komunikovat, shromažďovat se do jednotek a když bude nejhůře, klidně si zavolají i posily. Další novinka bude tzv. Hybrid Locking System, díky němuž budete moci nezávisle mířit na specifická místa těl vašich nepřátel. Rico bude mít k dispozici velký arsenál zbraní. Laserem kontrolované rakety, jedno-ruční granát, nebo C4, která může být klidně hozena do vzduchu. Nejlepší na tom všem je, že si všechno (zbraně i vozidla) budete moci plně vylepšovat. K tomu vám poslouží více než 2000 součástek.

Panau je velký ostrov. Střídá se na něm několik klimatických pásem od sněhem zasněžených vrcholků a bažin, přes vyprahlé pouště, až k deštným pralesům, čili je jasné, že je třeba se po ostrově něčím pohybovat. Budete mít na výběr velkou spoustu dopravních prostředků. Ve hře se prý objeví několik neobvyklých druhů přepravy. Klidně si tak budete moci zalétat s obřím letadlem jumbo jet nebo si zajezdíte s obrněným transportérem. Dopravní prostředek ale volte pečlivě. Ne každé vozidlo je vhodné pro všechny typy terénů. Nebylo by to Just Cause, kdybyste si zde nemohli provést nějaký zběsilý kousek. Přichystána pro vás bude spousta triků, za které by se nemusel stydět ani sám Bond. Ricova „zachytávací hůlka” nyní hraje velkou roli. Můžete se chytit téměř každého objektu ve hře, což vám pomůže při překonávání nerovností, využijete ji k zamotání nepřátel, k přitahování předmětů, nebo s ní můžete zdolávat budovy jako Spider-Man. To je na vás. Chybět nebude ani Ricův padák – nyní v realističtější podobě. Za letu tak budete moci vykonávat plno adrenalinových kousků. I s auty si pořádně zaskotačíte.

Na ostrově se tedy rozhodně nudit nebudete. Avalanche co nejvíce eliminoval „mrtvá” místa na ostrově a vytvořil Chaos systém. Vytváření chaosu způsobuje spousta frakcí, které postupně sílí, což znamená, že budete moci za pomoci silné spřátelené frakce přepadnou pevnost nějaké jiné. Se zabezpečenou základnou oblast vlivu vzrůstá, otevírá nové možnosti, informace a další užitečné věci. Jak budete vytvářet chaos, je zcela na vás, můžete buď pracovat na vlastní pěst nebo spolupracovat s jinou frakcí. Just Cause 2 nabízí vedle větších misí přes 1000 rozdílných malých aktivit. Chcete ukrást vojenský transportér, přepadnout vojenskou základu nebo zničit důležitý strategický bod? Dělejte, co uznáte za vhodné.

Pokud se vše povede, tak jak Avalanche tvrdí, mohl by se nám zrodit velký hit. S vylepšenou grafickou stránkou, která ždíme next-gen systémy, a obřím ostrovem, na kterém si můžete dělat prakticky, co chcete. Zní to lákavě, uvidíme, co nakonec budeme mít na talíři.

Just Cause 2

ps3x360
Eidos Interactive, Avalanche Studios
Datum vydání hry:
23. 3. 2010
Žánr:
Střílečka, Závodní, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře