Hry pro Kinect

preview  8
Martin Šmíd, 23. 6. 2010 0:14
Na své konferenci Microsoft konečně odhalil, co je přesně ten tajemný Projekt Natal, který byl oznámen minulém roce. Konference nám na většinu otázek odpověděla, přičemž nyní si už musí každý sám rozhodnout, jestli ho oznámené první hry zaujaly natolik, aby vyrazil do obchodu. My se vám nyní pokusíme popsat několik startovních her pro Kinect, jak se kamerka nakonec jmenuje, abyste měli rozhodování o něco jednoduší. Rovněž k nim připíšeme číslici s naším očekáváním.

Kamerku Kinect v minulém roce Micosoft představil jako revoluční způsob ovládání her. Každý očekával, že se kamerka bude dát použít do každé připravované hry, ale i do již existující. Trošinku zklamáním mohla být letošní konference Microsoftu, která naznačila, že na Kinectu se spíše dočkáme her pro příležitostné hráče, celé rodiny a malé děti. Napovídá tomu především skladba startovních her, které jsou mnohdy založené na cvičení, ale najdeme mezi nimi i menší sportovní hříčky. Spousta hráčů se tak začala ptát, jestli se v budoucnu dočkáme i nějakých těch velkých her s podporou Kinectu, jako Gears of War, Halo a dalších. Na tuto otázku už nyní známe odpověď. Nedočkáme. Technicky to totiž ani u Kinectu není pořád možné a hold na některé hry prostě potřebujete nějaké to tlačítko, které je třeba zmáčknout. Pojďme se každopádně podívat, jak bude zhruba vypadat nabídka her pro Kinect, až dorazí na pulty obchodů.

Kinectimals – Hned jako první jsme si vybrali hru, která se nám zdá ze seznamu připravovaných her tou nejlepší. Je jí Kinectimals, kde si hráči budou moci zahrát s virtuálním mazlíčkem. Těch bude ve hře zhruba dvacet a můžete si tak vybrat mezi normální kočkou, lvem, tygrem, gepardem a dalšími, kteří budou teprve oznámení. Svého vybraného mazlíčka si poté můžete ve hře hladit a hrát si s ním, jako by byl přímo u vás v obývacím pokoji. Her s mazlíčkem bude opravdu hodně, můžete si s ním hrát pomocí gest, ale i hlasu a chybět nebudou ani nejrůznější hračky, které budete muset nejprve v herním prostředí najít. Kinectimals ale nebude jen o hraní s mazlíčkem, ale budete se muset i o něj starat, aby dobře rostl a měl vůbec chuť vás poslouchat. Hra Kinectimals pro nás působí zatím z oznámených her nejlépe a pravděpodobně i nejlépe demonstruje možnosti kamerky Kinect. Možná je jen škoda, že u nás pravděpodobně tato hra nebude mít zase tak velký úspěch u dětí. Kdo totiž umí na prvním stupni základky mluvit skvěle anglicky, aby ovládal virtuálního mazlíčka. Není ale na druhou stranu vyloučeno, že si hru neužijí i dospělí. Právě naopak.
Dojem – 8/10

Kinect Adventures - Máme tu první soubor miniher, kterých bude tentokrát na jednom DVD disku rovných dvacet. Bude se jednat o hry, které by vás měly zavést na rozbouřené řeky, do vesmíru, ale o do tělocvičny do hříčky Rallyball, kde budete muset celým svým tělem odrážet míčky a sbírat tak skóre. Z této kolekce her byly prezentovány jen dvě. Tou první je už zmíněné ježdění na raftu, kde se budete muset vyhýbat překážkám a sbírat mince pro body. Tou druhou hrou je jakási horská dráha, kde budete muset přeskakovat v cestě připravené nástrahy, ale i sbírat penízky pro konečné skóre. Další hry z této kolekce by měly být představeny někdy v následujících měsících. Doufejme, že se najde mezi nimi i něco zajímavějšího, protože zrovna tyto dvě hry nás moc nepřesvědčily.
Dojem – 6/10

Kinect Sports - Stejně jako Wii startovalo s kolekcí sportovních miniher Wii Sports, tak i Kinect přinese kolekci sportovních her pod názvem Kinect Sports. Těchto menších hříček na samotném disku bude hned šest, což není mnoho, ale alespoň něco, než nic. Mezi představenými hrami byl jakýsi fotbal, který vypadal celkem podivně a do vyzkoušení těžko hádat, jak se něco takového může ovládat. Dále už hráči naleznou na disku klasický tenis, který asi nemůže chybět u žádného pohybového ovládání. Pak je tu i klasický bowling, ale i zajímavá atletika nebo hod oštěpem. Zvláště u bowlingu si novináři stěžují na problém, který Kinect ukrývá. Tím je nedetekování pohybu zápěstí, takže se nedá až tak pořádně do hry vžít. Kdo jednou bowling hrál, ví, že jde o docela problém. Aby vás Kinect Sports jen tak neomrzel, tak v něm nebude chybět i vyšší obtížnost a samozřejmě možnost hraní s přáteli. Na závěr ještě dodáme, že na hře Kinect Sports pracuje známé studio RARE. To bychom si možná přáli vidět u práce na nějaké té zajímavější hře, ale co se dá dělat.
Dojem – 5/10

Kinect Joy Ride - Původně byla hra Joy Ride oznámena už v minulém roce na E3, přičemž měla zamířit zdarma na Xbox Live Arcade. Rok se s rokem sešel a Joy Ride už není volně šiřitelná XBLA hra, ale startovní titul pro Kinect za plnou cenu. Už na první pohled je vidět, kde se tvůrci inspirovali. Takový Mario Kart hráli tvůrci této hry asi hodně dlouho a tak na hráče čekají závody v jakýchsi zmenšených autíčkách s velkými avatary. Je tak jasné, že nejde o žádný simulátor, ale o bláznivou hru plnou nejrůznějších triků na trati a bojů se soupeři. Celou hru přitom ovládáte pouze svými gesty, ale podle prvních dojmů i svým hlasem. Joy Ride bude obsahovat klasické závodní režimy pro jednoho hráče, ale i multiplayer pro více hráčů. Joy Ride je jeden z nejzajímavějších titulů pro Kinect, který bude ihned u jeho startu.
Dojem – 7/10

Dance Central - Už před E3 se na internetu spekulovalo, že tvůrci úspěšné hudební série Rock Band, Harmonix, připravují taneční hru pro Kinect. Tato spekulace se ukázala na konferenci Microsoftu jako pravdivá, přičemž hráči budou před televizní obrazovkou tančit, k čemuž budou používat jen své vlastní tělo. Ve hře na hráče čeká 600 nejrůznějších tanečních pohybů, které budou provádět na hity od Lady Gaga, No Doubt nebo Bell Biv Deve. Pokud se už naučíte základy tance, budete si moci zapnout vyšší obtížnost a třeba překonat i nějakého toho vyhlášeného tanečníka. Dance Centralbude převážně párty hrou, takže nebude chybět ani multiplayer pro více hráčů před jednou televizní obrazovkou. Dance Central bude připraven vyjít v den vypuštění Kinectu.
Dojem – 5/10

Motion Sports - Ani UbiSoft nemůže chybět u spuštění Kinectu a pro hráče si tak přichystal ... chvilka napětí... další sportovní kolekci. Ta bude obsahovat několik sportů, jako je třeba fotbal, lyžování, jízda na koni, box a spousta dalších. Pokud jde čistě o náš názor, tak se nám Motion Sports z předvedených kolekcí líbí nejméně. Ať už jde o celkovou grafickou prezentaci, tak i nabídku samotných miniher. Co možná trošinku tyto sportovní hry odlišuje od konkurence je fakt, že všechny sporty jsou doprovázeny komentářem moderátorů. Je ovšem otázka, jestli budou reagovat na vaše výkony, nebo si jen tak komentovat pro sebe své zážitky z uplynulých let. Každopádně o všechny své úspěchy s hrou Motion Sports se budete moci podělit s kamarády na Xbox Live.
Dojem – 4/10

Game Party: In Motion – Ani Warner Bros si nemůže dovolit chybět u vypuštění Kinectu, a tak na E3 oznámil, že pro něj plánuje kolekci šestnácti miniher, které nazval Game Party: In Motion. Tyto minihry mají rozpohybovat celé vaše tělo a mezi nimi nebude chybět třeba basket a další sporty, které si budete moci zahrát v režimu turnaje až s dalšími šestnácti hráči. Více už bohužel o Game Party: In Motion nevíme, ale ihned jak se nějaká ta informace dostane ven, budeme vás informovat.
Dojem – 6/10

Your Shape: Fitness Evolved - Docela podstatná část konference Microsoftu patřila nové fitness hře od Ubisoftu, která nese název Your Shape: Fitness Evolved. Na hráče čeká ve hře jen a jen cvičení, přičemž si vyzkouší třeba Yogu nebo Martial Arts. Ke cvičení bude k dispozici i celá řada miniher, které budou spíše patřit k těm méně náročným, abyste si po cvičení trošinku odpočinuli. Vývojáři po vydání slibují přidávání nových cviků prostřednictví Xbox Live, což by mělo znamenat neustále nový způsob cvičení. Samotná hra bude poté sledovat i to, kolik jste spálili kalorií a kolik jste provedli celkově cviků. Své úspěchy poté můžete porovnávat nejen s ostatními členy rodiny, ale i online s kamarády prostřednictví služby Xbox live.
Dojem – 5/10

Adrenalin Misfits -I Konami připravuje svoji první hru pro Kinect, která bude dostupná v listopadu. Hra se jmenuje Adrenalin Misfits a hráči si v ní zajezdí na prknech v sedmi zajímavých lokacích (pouště, džungle, zasněžené kopce, ale i vulkány) v herních režimech jako freestyle, time trials a dalších. Hru poté budou hráči ovládat celým svým tělem, aby nejen dobře zvládli jízdu do cíle, ale aby i porazili bosse na trati a sbírali nejrůznější bonusy. Plnění vedlejších úkolů navíc bude důležité i k tomu, abyste si postupně vždy odemkli lepší a lepší prkna, na kterých budete závodit. Adrenalin Misfits poté bude podporovat i hru více hráčů, včetně detailních tabulek pro srovnání.
Dojem – 7/10

Sonic Free Riders - Už před E3 se začalo mluvit o hře Sonic Free Riders od SEGY. Ta byla na E3 konečně představena, a jak už název napovídá, bude se závodit. Ve hře na hráče čeká nejen modrý ježek Sonic, ale i další známé postavy z tohoto univerza. Závodit se bude ve hře na vznášejících se raketkách, což chvilkami připomíná svoji rychlostí známý Wipeout. Hru ovládáte pouze náklony svého těla, přičemž během jízdy můžete dělat nejrůznější salta a další parádičky, abyste zvedli diváky podél tratí ze sedadel. Sonic Free Riders je jedním z nejzajímavějších titulů pro Kinect, takže se mu budeme ještě věnovat v některém z následujících článků.
Dojem – 8/10

EA Sports Active 2 - EA Sports Active 2 od EA vám přinese do obývacího pokoje celou tělocvičnu, přičemž během cviků nebudete muset držet žádný ovladač, protože je provádíte jen pomocí pohybů svého těla. Hráči tak budou mít svobodu pohybu a tím i možnost efektivnějšího cvičení. Unikátní vlastností Kinect verze je také to, že hráči budou mít schopnost řídit svůj trénink hlasem a gesty. To jim umožní plynulý a ničím nerušený pohyb. Pokud plánujete Kinect koupit a chcete si i někdy zacvičit a zhubnout nějaký ten kilogram, je EA Sports Active 2 asi tou nejlepší volbou. Už Wii verze v minulém roce dala pořádně zabrat. EA do budoucna plánuje přidávání nových cviků, takže by hra měla mít i dlouhodobou trvanlivost.
Dojem – 9/10

Očekávaná velká hra pro Kinect? - Zde bohužel nemůžeme napsat žádnou hru a to z jednoho prostého důvodu. Žádná taková hra nebyla oznámena. Microsoft se totiž s první vlnou her chce zaměřit spíše na příležitostné hráče a malé děti, což je z lineou her naprosto evidentní. Samé sporty a hříčky, na které vsadilo při nástupu Nintendo Wii. Jak se ale později ukázalo, i hráči na Wii chtějí více hardcore her, což si nejsme tak úplně jistí, že může Kinect přinést i v budoucnu. Jestli se tak někdy stane, na tom budou záležet i prodeje, protože nikdo nebude chtít vytvářet velké hry pro něco, co nikdo nekupuje. Rovněž se zde objevuje bolest Microsoftu a Xboxu 360 posledních let. Tou jsou first party vývojáři, kterých Xbox 360 zrovna moc nemá, takže se musí spoléhat na podporu ostatních. Od toho pak vypadá i seznam připravovaných her, které Kinect využijí. Doufejme rovněž, že Kinect po pár týdnech neskončí zaprášený ve skříni, jako se to stalo kamerce EYE TOY, která právě doplatila jen na hromadu hříček a nenašla žádné uplatnění ve velké hře. Pak Kinectu nepomůže ani hodně bídně vypadající Star Wars hra. Na multimediální funkce Kinectu se podíváme ve speciálním článku.

Příště se podíváme na startovní tituly pro Playstation Move.

Kinect

x360
Microsoft, Microsoft
KARTA HRY
8/10

Komentáře