Grand Theft Auto 5

preview  35
Martin Šmíd, 9. 11. 2012 16:00
Málokterá herní série má mezi hráči tak velkou oblibu, jako Grand Theft Auto od studia Rockstar Games. Není proto divu, že oznámení pátého dílu, který byl představen zhruba před rokem, jsme brali s velkým nadšením. Rockstar vydal první trailer, několik informací, nechyběly ani obrázky, takže jsme se začali těšit na brzké vydání. Jenomže, vývoj se protáhl, Rockstar do něj nasypal další desítky milionů dolarů, a rok se s rokem sešel, a my se můžeme pomalu těšit na druhý trailer. Ještě než se ho dočkáme, doputovaly k nám první pořádné informace, které zní hodně nadějně, a už tak vysoké očekávání vyhánějí do ještě vyšších výšek.

Grand Theft Auto vždy stavělo na jednom hlavním hrdinovi, který se dostal z ničeho nic do světa zločinu. Rockstar se ovšem rozhodl, že tento zajetý systém značně oživí, a přinese úplně něco jiného. Výsledkem toho je, že ve hře už nebude jen jeden hlavní hrdina, ale rovnou tři, mezi nimiž bude možné během hraní kdykoliv přepínat. Podle popisu prakticky stačí zmáčknout jediné tlačítko, po němž se hra oddálí od první postavy až do podoby Google Earth, no a poté samozřejmě bude zaměřen druhý či třetí hrdina, podle výběru. Takto to zní docela dobře a originálně, je ale samozřejmě otázkou, jak nakonec bude fungovat takto samotná hratelnost, jestli to nebude spíše ke škodě, a také, jak bude zvládnut příběh, který samozřejmě bude jeden, ale každá postava ho bude prožívat trochu jinak. Otázek ohledně této značně změněné hratelnosti je hodně, jak to bude, to se zřejmě dozvíme až z vlastního osahání.

A za koho tedy budeme v Grand Theft Auto hrát? Jako první je tu Michael, kterého už znáte z prvního traileru. Do Los Santos přijel, aby nechal za sebou všechen svůj dosavadní život a našel si lepší cestu ke své rodině, ale jak pozná záhy, tak lehké to nebude. V současnosti se Michael nachází v ochraně svědků, protože pomohl agentům vyřešit jeden zapeklitý případ. Ochránit by ale potřeboval i před svoji ženou, která tak ráda utrácí peníze, a dá se říci, že hlavou rodiny je ona, nikoliv Michael, alespoň co se peněz týče. No a poté tu jsou dvě rozmazlené děti, které rovněž ke svému taťkovi nechovají velkou lásku, a prakticky se pro ně stane potřebným ve chvíli, když potřebují peníze. Zajímavá to rodinka, takže se nejde ani divit tomu, že když se naskytne příležitost, Michael znovu okusí svět zločinu, ze kterého chtěl všemi možnými prostředky uniknout. Peníze kvůli udržení rodiny potřebuje.

Zatímco Michael není zrovna dvakrát nadšený, že se musí vrátit do světa zločinu, to jeho dlouholetý kamarád Trevor je zločin sám. Rád sem tam udělá banku, o loupení bank bude ostatně celá hra, nebo udělá další šílenost. V demoverzi bylo třeba ukázáno, jak otevřel u auta na ulici nádrž s benzínem, benzínem poté udělal cestičku a tu zapálil, takže automobil následně explodoval. Podobných šílených záchvatů bude mít Trevor daleko více. Ani byste toto chování neřekli do člověka, který se jinak společnosti vyhýbá, a žije v nedaleké poušti v karavanu, kde mu společnost dělají jenom drogy a alkohol, z čehož následně tráví dlouhé hodiny na záchodě. Třetí do party je Franklin, který je z celé trojice nejmladší, ale také si musel prožít od dětství na ulici, kde samozřejmě bylo nutností k přežití krást. Od tohoto je jen krůček k tomu, aby nakoukl do pravého zločinu, no a právě proto se setká s Michaelem, který hledá každou volnou ruku. Během hry se samozřejmě objeví i celá řada dalších zajímavých postav, ale vývojáři rovnou říkají, že nepotkáme staré známé z předchozích her. Tyto postavy prostě neexistují ve světě, v němž se odehrává Grand Theft Auto 5.

Jak bude zhruba přepínání vypadat, ukázala jedna prezentovaná mise. Protože trojice je celkem známá mezi agenty FIB a místní policií, musí udělat něco, aby jim alespoň na chvilku dali pokoj. Proto se rozhodne, že osvobodí rukojmí v jedné vysoké budově. Pokud by všichni vtrhli dovnitř, asi by to nebylo to nejlepší, co by pro rukojmí mohli udělat. Proto se začne Michael slaňovat dolů po budově, následně prostřelí sklo a proskočí dovnitř. V tuto chvíli se vývojáři přepnuli do kůže Franklina, který odstřelovací puškou zneškodnil všechny zločince, čímž byli rukojmí osvobozeni. Trevor jakožto odborník na létající dopravní prostředky kroužil kolem budovy v helikoptéře, aby následně své kumpány naložil. To ovšem není všem, následovala docela divoká honička ve vzduchu, kde hlavním hrdinům dělaly společnost stíhačky. I zde bylo možné se chopit pilotování přímo vrtulníku, nebo některé další postavy, která střílela po dotěrných agentech.

Už po prvním traileru bylo jasné, že místem děje bude slunné Los Santos, které už v San Dndreas ukázalo, že vystačí na spoustu zábavy. Město se samozřejmě od posledně hodně změnilo, a změnila se i zábava, kterou bude možné praktikovat. Vývojáři se třeba rozhodli, že tentokrát už nebude možné zajít do tetovacího salónu, rovněž nebude možné makat v posilovně na své postavě. Tyto vedlejší aktivity tu sice nejsou, ale jsou tu další. Můžete si třeba ve volném čase zahrát tenis, golf a další odpočinkové sporty, které více zapadají do celkového dění, a samozřejmě se i více hodí k samotným hlavním hrdinům. Nebude ale chybět ani možnost utratit peníze za hraní na automatech, či za nějakou tu lehkou děvu v jednom z několika desítek podniků. Los Santos samozřejmě není jediný plácek, kde si bude možné užívat. Kolem samotného města bude spousta míst, kam se můžete vydat, a to nejen do vesniček, ale i do lesů či hor. Zajímavě zní i možnost vyrazit na moře, a tam se potápět, no a když budete mít to štěstí a nesežere vás žralok, můžete najít nějaký ten poklad. I z tohoto důvodu vývojáři říkají, že Grand Theft Auto 5 je největší hra, na jaké zatím pracovali. Její rozloze se nic nevyrovná, ať už mluvíme o San Andreas nebo Red Dead Redemption.

Dále je tu možnost nakupovat automobily, které navíc je možné vytunit podle svého. Druhů dopravních prostředků má být velké množství, od normálních osobních automobilů, po naleštěné sporťáky, ale i lodě, skútry, morky, horská kola, a nebude chybět ani možnost pilotovat helikoptéru nebo letadlo. Vývojáři nezapomněli během první prezentace dodat, že pro potřeby hry upravili fyzikální model všech vozidel. Automobily mají nyní více sedět na vozovce, takže už tolik neplavou. V tomto si měli podle všeho vývojáři vzít příklad v závodních hrách, ostatně jednu sérii mají také na triku. Jízdní model sice nebyl v předchozích dílech špatný, ale určitě bylo v něm co zlepšovat, a je dobré slyšet, že ho nyní vývojáři kompletně překopali.

Vývojáři nevyslyšeli hráče jenom ohledně jízdního modelu, ale také přepracovali kompletně akční pasáže. Ty byly asi nejslabší částí čtvrtého dílu, takže jejich velká úprava byla zcela na místě. Ačkoliv není v Game Informeru popsáno něco konkrétního, vývojáři slibují, že přestřelky i souboje budou daleko intenzivnější, lépe ovladatelné a nabídnou spoustu možností. Asi by byla škoda, pokud by si vývojáři pro tyto scény nebrali inspiraci ze svého letošního hitu Max Payne 3, který měl přestřelky zvládnuty na podtrženou jedničku. Pokud se alespoň z poloviny povedou tak i v pátém Grand Theft Auto, máme se na co těšit.

Kromě velké hlavní kampaně, která má zabrat několik desítek hodin, samozřejmostí je velká znovuhratelnost, tu bude přítomen i multiplayer. Ten se stal ve čtvrtém dílu hodně oblíbený, takže není pochyb, že vývojáři celou část značně vylepší a přinesou i několik novinek, ale na konkrétní informace si zatím musíme počkat. Už nyní ovšem můžeme počítat se spoustou komunitních možností, jako to ostatně Rockstar předvedl u Red Dead Redemption nebo letošního Maxe Payna.

Rockstar Games ještě nikdy nezklamal, ať už se jednalo o Grand Theft Auto sérii, Midnight Club nebo skvělý Red Dead Redemption. Z dosavadních informací se navíc zdá, že ani Grand Theft Auto 5 nemůže dopadnout vůbec špatně, vše se zdá jako splněný sen každého fanouška. Na finální verdikt je pořád brzy, ale pokud se Rockstaru podaří zúročit zkušenosti s hrami v otevřeném herním světě a přidá dostatek zajímavých novinek, snadno se může stát, že to nejlepší přijde na současnou generaci konzolí na jejím konci. Grand Theft Auto 5 vyjde na jaře příštího roku pouze pro konzole Playstation 3 a Xbox 360.

Grand Theft Auto V

ps3x360
Rockstar, Rockstar
Datum vydání hry:
17. 9. 2013
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
10/10

Komentáře