GC2010 - Lord of the Rings Aragorn´s Quest

preview  5
Martin Šmíd, 19. 8. 2010 22:58
Když Warner Bros oznámil hru Lord of the Rings Aragorn´s Quest na Nintendo Wii, PS2 a PSP, asi nikoho v té době nenapadlo, že se dočkáme i verze pro Playstation 3. Jak běžel čas, oznámila Sony nové ovladače Playstation Move, a tak se vývojáři rozhodli, že tuto hru převedou z konzole Wii i na PS3. Vůbec poprvé se Lord of the Rings Aragorn´s Quest představil na PS3 na výstavě GamesCom, kde nechyběla ani hratelná ukázka. Chopili jsme se tak ovladače Move, tedy meče a vydali se posekat několik skřetů.

Nejprve si něco řekněme o samotné hře. Aragorn´s Quest se odehrává až v době, kdy je Mordor zničen a s ním Temný pán Sauron. Válka o prsten je tak už dávnou minulostí, a právě v tento moment putuje král Gondoru Aragorn do Kraje, aby vzdal hold Samovi Křepelkovi za jeho odvahu v proběhnuté válce, která by bez něj vůbec nemusela skončit. Sam, v té době už otec několika dětí, je samozřejmě poctěn, ale jeho děti se začnou zajímat, co se vlastně tehdy odehrálo. Sam tak začne vyprávět hodně zajímavý příběh o králi Gondoru Aragornovi, který nás vezme napříč celou Středozemí. Bude se tak jednat o soubor několika příběhů z Války o prsten, které nás zavedou do celkem třinácti zajímavých levelů, jako je Černá brána, Kraj, Minas Thirit, Pelenghorská pole, Rohanská krajina, Roklinka, Fanghornu, ale i do Mórie.

Než začneme samotnou demoverzí, tak je třeba si říci jeden velmi důležitý fakt. Lord of the Rings Aragorn´s Quest je hra cílená převážně pro menší hráče, takže vše je značně zjednodušeno. Od samotné hratelnosti, až po lehce kreslenou grafiku. Tou začneme, protože jsme byli zvědaví, jak hra bude vypadat na PS3. Odpovědi jsme se dočkali ihned po zapnutí. PS3 verze vypadá téměř stejně, jako ta na Nintendu Wii. Sice obsahuje několik menších detailů navíc, jako jsou lesklejší a uhlazenější textury, lepší modely postav, ale nic víc. To je trošinku zklamání, ale tak pokud se hra dobře hraje, tak to přeci nevadí. Jenomže ani z tohoto pohledu nám hra nepřišla nijak výjimečná.

Celá demoverze začala v obrovském městě Minas Thirit, které je pod útokem vojsk Mordoru. Ihned jsme se tak chopili Aragorna a pomlátili s ním několik přibíhajících skřetů. Zde byl vidět první náznak kooperačního režimu, na kterém hra staví. Po celou dobu hry bude zřejmě Aragorna doprovázet vždy nějaká druhá postava, v tomto případě Gandalf. Bohužel umělá inteligence sekundující postavičky nebyla moc velká a občas si dělala, co chtěla. Vlastně její umělá inteligence spočívá jen v tom, aby vás doprovázela a mlátila skřety hlava nehlava. Vše tak zůstalo většinou jen na nás, což ovšem zase tak nevadilo, protože zbraní na likvidaci skřetů jsme měli několik. Základem je pochopitelně meč na krátkou vzdálenost a na dálku luk. Měli jsme ale také kopí a nemohla chybět ani pochodeň. Ta se hodila především ve chvíli, kdy se na obrazovce objevil Pán Nazghulů. Porazit ho nebylo nic jednoduchého, protože má jednak hodně života, ale také dokáže zasadit několik hodně tvrdých ran.

Po jeho zdolání se objevila u brány Eowyn, která řekla, že Eomer má problémy na Pelenghorském poli. V tuto chvíli tak přišel moment, kdy mohl Aragorn naskočit na koně. Jeho ovládání nám ale přišlo značně krkolomné, a pokud třeba narazil do zdi nebo na nějakou překážku, docela dlouho jsme zápasili s tím, aby se otočil a uháněl dál. Jinak ale musíme říci, že ovládání je docela přesné a jak mácháte Move ovladačem, tak máchá Aragorn ve hře mečem. Nezaznamenali jsme tak žádnou odezvu, ale tak měli jsme s demoverzí jen malou chvilku, takže jsme si všímali spíš samotné hry. Když si nyní tak vzpomínáme, tak Lord of the Rings Aragorn´s Quest je první hra, díky které jsme si vzali poprvé do rukou PS Move. Na Pelenghorském poli jsme si pořádně zabojovali, přičemž jsme mohli sekat nepřátele jak ze hřbetu koně, tak jsme mohli seskočit z koně a vyříkat si to s nepřáteli z očí do očí. Nejprve se objevili na obrazovce jen klasičtí skřeti, ale poté přiběhli i vrčí jezdci.

Po zahrání demoverze musíme říci, že jsme od hry Lord of the Rings Aragorn´s Quest čekali asi trošinku více. Po grafické stránce nejde na PS3 o nic extra a ani ta hratelnost celou věc moc nezachraňuje. Neházejme ale flintu do žita. Pořád šlo jen o malou ukázku toho, co nabídne plná verze. Pokud se ta povede, bude rázem tato méně povedená demoverze zapomenuta. Lord of the Rings Aragorn´s Quest vychází už příští měsíc a určitě se tu dočkáte recenze dnes popsané verze.

Lord of the Rings: Aragorn's Quest PS3

ps3
Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Fusion
Datum vydání hry:
14. 9. 2010
KARTA HRY
6/10

Komentáře