GC09 - Dead Nations

preview  5
Martin Šmíd, 10. 9. 2009 0:50
Na GamesComu byla oznámena spousta her, ale pokud bychom měli vybrat jednu, na kterou jsme se těšili už před výstavou, byl to Dead Nations od Housemarque. Tito vývojáři nám v minulosti přinesli remake amigáckého Stardustu, pojmenovaného Super Stardust HD. Pokud můžeme mluvit sami za sebe, tato hra je pořád jedním z nejlepších kousků, které se na službě Playstation Network objevily. Je tak jasné, že očekávání od Dead Nations jsou obrovská a do samotného vydání bude projekt bedlivě sledován. Pojďme se podívat, jak na nás hra zapůsobila.

Housemarque se tak trochu nečekaně pouští do hry, ve které hrají hlavní roli zombie. Těchto her je v poslední době spousta, zmínit můžeme třeba Xboxový Left 4 Dead, ale i Resident Evil hry a další. Byli jsme tak zvědaví, jak si s touto látkou tito vývojáři poradí, a jak se bude vlastně samotná hra hrát. Po uchopení ovladače jsme zjistili, že hra nezapře inspiraci ve hře Super Stardust HD. Představte si tuto hru a místo kosmické lodě dosaďte hlavního hrdinu a místo všudypřítomného vesmírného svinstva zombíky. Máte tak zhruba představu, jak se samotná hra hraje. Levým analogem se pohybujete, pravým zaměřujete a pomocí ostatních tlačítek děláte další úkony. Překvapila nás i jakási obranná vlna, kterou můžete použít jako poslední záchranu, pokud se v okolí objeví spousta zombíků a obklíčí vás. Díky této vlně se tak stanete na několik vteřin doslova neporazitelní a můžete se z hloučku zombíků lehce dostat. Jde tak o poslední záchranu jako ve Super Stardust HD, kde jste používali bomby.

Během svého putování se postupně dostanete do různých koutů světa, kde máte za úkol jediné - zlikvidovat oživlé mrtvé a poslat je zpět tam, kam patří, tedy do hrobu na hřbitov. K tomu budete mít k dispozici velký arzenál zbraní, přičemž světe div se, hlavní zbraň má nekonečno nábojů. Tou ovšem popravíte jen potulující se zombíky, takže si musíte obstarávat náboje do daleko silnějších kousků, jako je brokovnice, samopal a další. Chybět nebudou ani nejrůznější granáty, které z nebohých zombíků udělají na silnici mastný flek. Protože nábojů není nikdy dost, je dobré si pomáhat interaktivním okolím. Pokud tak vidíte na obrazovce automobil a kolem něho plazící se zombíky, je lepší do něj několikrát střelit. Auto tak exploduje a vezme do pekla i přilehlé zombíky. Je to daleko účinnější způsob, než kdybyste je likvidovali po jednom. Ušetříte si díky tomu náboje, život a hlavně drahocenné nervy, které si můžete schovat na těžší pasáže. Na začátku jsme zmínili, že se podíváte do různých koutů naší modré planety. Vybírat úrovně si můžete napřeskáčku, protože vývojáři chtěli, abyste začali tam, kde bydlíte a pokračovali s čistkou dál.

Vývojáři z Housemarque měli nápad udělat Dead Nations už v době, kdy se na PSN objevila hra Super Stardust HD. Později ale dali přednost další podpoře Super Stardust HD a její PSP verzi. Možná i díky tomu jim bylo při dnešní technologii umožněno, aby Dead Nations vypadal tak, jak vypadá. Už na první pohled zaujme velmi dobrá grafika, především stíny, nasvícení scény a výbuchy, které vypadají velmi pěkně a celé hře dodávají onen pomyslný šmrnc. Kromě hry pro jednoho hráče vývojáři přichystali i kooperativní hru, kde můžete kosit hromady zombíků se svými kamarády. Vývojáři si ovšem nejsou jistí, jestli do vydání stihnou připravit i online režim, ale offline kooperace chybět určitě nebude. Té online bychom se pak měli dočkat krátce po vydání v podobě patche. Ve hře nebudou chybět ani nejrůznější statistiky a žebříčky, které se budou nahrávat na celosvětový online server.

Housemarque ví, co dělá a po úspěchu Super Stardust HD sází opět na velmi jednoduchou a návykovou hratelnost. Dead Nations zatím obsahuje vše, aby se mohl stát důstojným nástupcem Super Stardust HD a dalším velkým hitem na službě Playstation Network. Lehce zamrzet může snad jen datum vydání, které je stanoveno až na příští rok, ale pokud vývojáři do hry dají vše, co naslibovali, tak si rádi počkáme, protože se bude jednat o velkou pecku.

Dead Nation

ps3vita
Sony Computer Entertainment, Housemarque
Datum vydání hry:
30. 11. 2010
Žánr:
Střílečka, Hack and slash/Beat 'em up
KARTA HRY
8/10

Komentáře